Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Mikrobiologia (S1)

Sylabus przedmiotu Diagnostyka mikrobiologiczna:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Mikrobiologia
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Diagnostyka mikrobiologiczna
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka
Nauczyciel odpowiedzialny Elżbieta Bogusławska-Wąs <Elzbieta.Boguslawska-Was@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Alicja Dłubała <Alicja.Dlubala@zut.edu.pl>, Barbara Szymczak <Barbara.Szymczak@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 4,0 ECTS (formy) 4,0
Forma zaliczenia egzamin Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
laboratoriaL7 45 2,00,50zaliczenie
wykładyW7 15 2,00,50egzamin

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Opanowanie treści z przedmiotów: podstawy mikrobiologii, techniki mikrobiologiczne, mikrobiologia lekarska, żywności i przemysłowa.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Przekazanie wiedzy, umiejętności i kompetencji w zakresie diagnostyki zakażeń mikrobiologicznych

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Diagnostyka zakażeń górnych dróg oddechowych - analiza przypadków.6
T-L-2Diagnostyka zakażeń układu pokarmowego, różnicowanie pałeczek G- - analiza przypadków. Mechanizmy oporności.9
T-L-3Diagnostyka różnicowa zakażeń dróg moczowych, analiza przypadków.6
T-L-4Diagnostyka zakażeń ran i skóry, analiza przypadków.6
T-L-5Woda, ścieki i gleba jako źródło mikroorganizmów.9
T-L-6Diagnostyka mikroorganzmów izolowanych z żywności.9
45
wykłady
T-W-1Walidacja i weryfikacja metod i testów diagnostycznych.2
T-W-2Diagnostyka zakażeń układu oddechowego.2
T-W-3Diagnostyka zakażeń układu pokarmowego.2
T-W-4Diagnostyka różnicowa zakażeń dróg moczowych2
T-W-5Diagnostyka zakażeń ran i skóry.2
T-W-6Diagnostyka mikroorganizmów izolowanych z żywności.5
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1Uczestnictwo w zajęciach45
A-L-2Przygotowanie do zajęć laboratoryjnych11
A-L-3Konsultacje z prowadzącym zajęcia.5
61
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w wykładach15
A-W-2Analiza wskazanej literatury30
A-W-3Przygotowanie do egzaminu15
60

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny, prezentacja multimedialna
M-2Dyskusja dydaktyczna związana z wykładem
M-3Ćwiczenia laboratoryjne
M-4Metoda przypadków

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Odpowiedź ustna sprawdzająca przygotowanie do zajęć.
S-2Ocena formująca: Ocena praktycznego wykonania ćwiczenia - analiza przypadków.
S-3Ocena podsumowująca: Końcowe zaliczenie.

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_1A_C16_W01
Student zna i rozumie w stopniu zaawansowanym możliwości zastosowania testów diagnostycznych w identyfikacji mikroorganizmów izolowanych z różnych środowisk.
MS_1A_W07, MS_1A_W12C-1T-W-2, T-W-5, T-W-1, T-W-3, T-W-4, T-W-6M-1, M-2, M-3S-1, S-2, S-3

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_1A_C16_U01
Student potrafi dobierać procedury i metody analityczne.
MS_1A_U02, MS_1A_U06, MS_1A_U07C-1T-L-1, T-L-4, T-L-3, T-L-2, T-W-2, T-W-3, T-L-5, T-W-6, T-W-4, T-L-6, T-W-1, T-W-5M-1, M-2, M-3S-1, S-2, S-3

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_1A_C16_K01
Student jest gotowy do uczenia się i ciągłego dokształcania. Jest gotowy ponieść odpowiedzialność za bezpieczeństwo pracy własnej i innych.
MS_1A_K01C-1T-W-4, T-W-1, T-W-6, T-W-3, T-W-5, T-L-1, T-L-5, T-W-2, T-L-3, T-L-6, T-L-4, T-L-2M-2, M-3S-1, S-2, S-3

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
MS_1A_C16_W01
Student zna i rozumie w stopniu zaawansowanym możliwości zastosowania testów diagnostycznych w identyfikacji mikroorganizmów izolowanych z różnych środowisk.
2,0
3,0Student zna i rozumie zagadnienia związane ze zastosowaniem testów diagnostycznych w identyfikacji mikroorganizmów izolowanych z różnych środowisk w stopniu dostatecznym.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
MS_1A_C16_U01
Student potrafi dobierać procedury i metody analityczne.
2,0
3,0Student potrafi dobierać procedury i metody analityczne w stopniu dostatecznym.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
MS_1A_C16_K01
Student jest gotowy do uczenia się i ciągłego dokształcania. Jest gotowy ponieść odpowiedzialność za bezpieczeństwo pracy własnej i innych.
2,0
3,0Student jest gotów do ciągłego dokształcania sie w stopniu dostatecznym. Jest gotów ponieść odpowiedzialność za bezpieczeństwo pracy własnej i innych w stopniu dostatecznym.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Szewczyk E. M., Diagnostyka bakteriologiczna, PWN, Warszawa, 2019
  2. Przondo-Mordarska A., Procedury diagnostyki mikrobiologicznej w wybranych zakażeniach układowych., Continuo, Wrocław, 2004
  3. Błaszczyk M.K., Goryluk -Salmonowicz A., Przemysłowe wykorzystanie mikroorganizmów, PWN, Warszawa, 2020, wyd. 1

Literatura dodatkowa

  1. Przondo-Mordarska A., Podstawowe procedury laboratoryjne w bakteriologii klinicznej, PZWL, Warszawa, 2005
  2. Diagnostic Microbiology and Infectiious Disease

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Diagnostyka zakażeń górnych dróg oddechowych - analiza przypadków.6
T-L-2Diagnostyka zakażeń układu pokarmowego, różnicowanie pałeczek G- - analiza przypadków. Mechanizmy oporności.9
T-L-3Diagnostyka różnicowa zakażeń dróg moczowych, analiza przypadków.6
T-L-4Diagnostyka zakażeń ran i skóry, analiza przypadków.6
T-L-5Woda, ścieki i gleba jako źródło mikroorganizmów.9
T-L-6Diagnostyka mikroorganzmów izolowanych z żywności.9
45

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Walidacja i weryfikacja metod i testów diagnostycznych.2
T-W-2Diagnostyka zakażeń układu oddechowego.2
T-W-3Diagnostyka zakażeń układu pokarmowego.2
T-W-4Diagnostyka różnicowa zakażeń dróg moczowych2
T-W-5Diagnostyka zakażeń ran i skóry.2
T-W-6Diagnostyka mikroorganizmów izolowanych z żywności.5
15

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1Uczestnictwo w zajęciach45
A-L-2Przygotowanie do zajęć laboratoryjnych11
A-L-3Konsultacje z prowadzącym zajęcia.5
61
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w wykładach15
A-W-2Analiza wskazanej literatury30
A-W-3Przygotowanie do egzaminu15
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięMS_1A_C16_W01Student zna i rozumie w stopniu zaawansowanym możliwości zastosowania testów diagnostycznych w identyfikacji mikroorganizmów izolowanych z różnych środowisk.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_1A_W07Zna i rozumie w stopniu zaawansowanym zagadnienia z zakresu procesów zachodzących z udziałem mikroorganizmów i ich wykorzystania w różnych gałęziach przemysłu i rolnictwa.
MS_1A_W12Zna i rozumie w stopniu zaawansowanym zagadnienia z zakresu organizacji, wyposażenia oraz metod pracy i bezpieczeństwa laboratoriów badawczych i diagnostycznych w szczególności laboratoriów mikrobiologicznych.
Cel przedmiotuC-1Przekazanie wiedzy, umiejętności i kompetencji w zakresie diagnostyki zakażeń mikrobiologicznych
Treści programoweT-W-2Diagnostyka zakażeń układu oddechowego.
T-W-5Diagnostyka zakażeń ran i skóry.
T-W-1Walidacja i weryfikacja metod i testów diagnostycznych.
T-W-3Diagnostyka zakażeń układu pokarmowego.
T-W-4Diagnostyka różnicowa zakażeń dróg moczowych
T-W-6Diagnostyka mikroorganizmów izolowanych z żywności.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny, prezentacja multimedialna
M-2Dyskusja dydaktyczna związana z wykładem
M-3Ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Odpowiedź ustna sprawdzająca przygotowanie do zajęć.
S-2Ocena formująca: Ocena praktycznego wykonania ćwiczenia - analiza przypadków.
S-3Ocena podsumowująca: Końcowe zaliczenie.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student zna i rozumie zagadnienia związane ze zastosowaniem testów diagnostycznych w identyfikacji mikroorganizmów izolowanych z różnych środowisk w stopniu dostatecznym.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięMS_1A_C16_U01Student potrafi dobierać procedury i metody analityczne.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_1A_U02Potrafi posługiwać się poprawną terminologią biologiczną, chemiczną i fizyczną, potrafi dobrać właściwe procedury i metody badawcze.
MS_1A_U06Potrafi stosować podstawowe techniki i narzędzia badawcze właściwe dla mikrobiologii stosowanej i dziedzin pokrewnych oraz potrafi przeprowadzać obserwację i ocenę zjawisk procesowych.
MS_1A_U07Potrafi zorganizować pracę w laboratorium oraz przeprowadzić analizy. Potrafi walidować metodę badawczą. Potrafi przeprowadzić analizy statystyczne uzyskanych wyników.
Cel przedmiotuC-1Przekazanie wiedzy, umiejętności i kompetencji w zakresie diagnostyki zakażeń mikrobiologicznych
Treści programoweT-L-1Diagnostyka zakażeń górnych dróg oddechowych - analiza przypadków.
T-L-4Diagnostyka zakażeń ran i skóry, analiza przypadków.
T-L-3Diagnostyka różnicowa zakażeń dróg moczowych, analiza przypadków.
T-L-2Diagnostyka zakażeń układu pokarmowego, różnicowanie pałeczek G- - analiza przypadków. Mechanizmy oporności.
T-W-2Diagnostyka zakażeń układu oddechowego.
T-W-3Diagnostyka zakażeń układu pokarmowego.
T-L-5Woda, ścieki i gleba jako źródło mikroorganizmów.
T-W-6Diagnostyka mikroorganizmów izolowanych z żywności.
T-W-4Diagnostyka różnicowa zakażeń dróg moczowych
T-L-6Diagnostyka mikroorganzmów izolowanych z żywności.
T-W-1Walidacja i weryfikacja metod i testów diagnostycznych.
T-W-5Diagnostyka zakażeń ran i skóry.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny, prezentacja multimedialna
M-2Dyskusja dydaktyczna związana z wykładem
M-3Ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Odpowiedź ustna sprawdzająca przygotowanie do zajęć.
S-2Ocena formująca: Ocena praktycznego wykonania ćwiczenia - analiza przypadków.
S-3Ocena podsumowująca: Końcowe zaliczenie.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi dobierać procedury i metody analityczne w stopniu dostatecznym.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięMS_1A_C16_K01Student jest gotowy do uczenia się i ciągłego dokształcania. Jest gotowy ponieść odpowiedzialność za bezpieczeństwo pracy własnej i innych.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_1A_K01Jest gotów do dokształcania się i konieczności podnoszenia kompetencji zawodowych. Jest gotów wyznaczyć kierunki własnego rozwoju i kształcenia.
Cel przedmiotuC-1Przekazanie wiedzy, umiejętności i kompetencji w zakresie diagnostyki zakażeń mikrobiologicznych
Treści programoweT-W-4Diagnostyka różnicowa zakażeń dróg moczowych
T-W-1Walidacja i weryfikacja metod i testów diagnostycznych.
T-W-6Diagnostyka mikroorganizmów izolowanych z żywności.
T-W-3Diagnostyka zakażeń układu pokarmowego.
T-W-5Diagnostyka zakażeń ran i skóry.
T-L-1Diagnostyka zakażeń górnych dróg oddechowych - analiza przypadków.
T-L-5Woda, ścieki i gleba jako źródło mikroorganizmów.
T-W-2Diagnostyka zakażeń układu oddechowego.
T-L-3Diagnostyka różnicowa zakażeń dróg moczowych, analiza przypadków.
T-L-6Diagnostyka mikroorganzmów izolowanych z żywności.
T-L-4Diagnostyka zakażeń ran i skóry, analiza przypadków.
T-L-2Diagnostyka zakażeń układu pokarmowego, różnicowanie pałeczek G- - analiza przypadków. Mechanizmy oporności.
Metody nauczaniaM-2Dyskusja dydaktyczna związana z wykładem
M-3Ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Odpowiedź ustna sprawdzająca przygotowanie do zajęć.
S-2Ocena formująca: Ocena praktycznego wykonania ćwiczenia - analiza przypadków.
S-3Ocena podsumowująca: Końcowe zaliczenie.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student jest gotów do ciągłego dokształcania sie w stopniu dostatecznym. Jest gotów ponieść odpowiedzialność za bezpieczeństwo pracy własnej i innych w stopniu dostatecznym.
3,5
4,0
4,5
5,0