Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Ochrona środowiska (S1)

Sylabus przedmiotu Przemysł spożywczy a ochrona środowiska:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Ochrona środowiska
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Przemysł spożywczy a ochrona środowiska
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Ogrodnictwa
Nauczyciel odpowiedzialny Barbara Wójcik-Stopczyńska <Barbara.Wojcik-Stopczynska@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 3,0 ECTS (formy) 3,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 10 Grupa obieralna 1

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA5 15 1,00,50zaliczenie
wykładyW5 20 2,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Student posiada podstawową wiedzę na temat wpływu różnych aspektów działalności człowieka na środowisko naturalne oraz sposobów ochrony poszczgólnych jego elementów

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Przekazanie studentowi wiedzy o technologiach stosowanych w podstawowych branżach przemysłu spożywczego i kierunkach oddziaływania procesów produkcyjnych na środowisko naturalne
C-2Zaznajomienie studenta z możliwościami wprowadzania najlepszych dostępnych technik i zmian w procesach produkcyjnych oraz w gospodarce surowcami, produktami i odpadami poprodukcyjnymi, w celu ograniczenia skutków oddziaływania przemysłu spozywczego na środowisko
C-3Zapoznanie studenta ze wskaźnikami zużycia wody, potrzebami energetycznymi, rodzajem i wielkością emisji odpadów stałych, ścieków oraz zanieczyszczeniem powietrza przez przemysł spożywczy

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Ocena jakości i przydatności do przetwórstwa wybranych surowców żywnościowych4
T-A-2Analiza odziaływania na środowisko wybranych branż przemysłu spożywczego.2
T-A-3Obliczanie, na podstawie wskaźników zużycia, zapotrzebowania na wodę gospodarczą i technologiczną przez przykładowy zakład przemysłu spożywczego2
T-A-4Analiza wskaźników chemicznych i mikrobiologicznych wody na tle potrzeb poszczególnych branż przemysłu spożywczego4
T-A-5Wskaźniki emisji zanieczyszczeń do powietrza w zależności od rodzaju i zużycia paliwa oraz wyposażenia zakładu3
15
wykłady
T-W-1Ogólna charakterystyka przemysłu spożywczego w Polsce, kierunków oddziaływania na srodowisko i zadań dotyczących jego ochrony4
T-W-2Surowce roślinne i zwierzęce wykorzystywane w przmyśle spożywczym jako czynnik warunkujący sposób przerobu, kształtujący jakość i wydajność produktu2
T-W-3Charakterystyka procesów produkcyjnych w poszczególnych branżach przemysłu spożywczego (owocowo-warzywnego, cukrowniczego, ziemniaczanego, mięsnego, mleczarskiego) i ich odziaływania na środowisko poprzez zużycie wody i energii oraz emisję odpadów stałych, scieków i zanieczyszczeń do atmosfery10
T-W-4Technologie proekologiczne w przemyśle spożywczym w zakresie gospodarki wodno-ściekowej, zasobów energii oraz utylizacji odpadów4
20

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1uczestnictwo w zajęciach15
A-A-2przygotowanie się do zaliczenia ćwiczeń10
A-A-3przygotowanie sprawozdań z ćwiczeń5
30
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach20
A-W-2przygotowanie się i zaliczenie wykładów20
A-W-3studiowanie literatury uzupełniającej wykłady20
60

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład
M-2Dyskusja problemowa
M-3Samodzielna i zespołowa praca pod kierunkiem prowadzącego zajęcia

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: Sprawdzian pisemny z wykładów
S-2Ocena podsumowująca: Sprawdzian pisemny z ćwiczeń
S-3Ocena formująca: Ocena wykonania poleconych zadań

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OS_1A_O10-1_W01
Student ma wiedzę o kierunkach i skutkach oddziaływania przemysłu spożywczego na środowiska oraz o podstawowych sposobach jego ograniczenia.
OS_1A_W07C-1, C-2T-A-1, T-W-1, T-W-4, T-W-2, T-W-3M-1, M-2S-2, S-1

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OS_1A_O10-1_U01
Potrafi wskazać rodzaj zagrożeń i poziom obciążeń dla środowiska powodowanych przez poszczególne branże przemysłu spożywczego
OS_1A_U06C-1, C-3T-A-4, T-W-3M-1, M-3, M-2S-2, S-1, S-3

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OS_1A_O10-1_K01
Ma świadomość konieczności podejmowania działań i zna środki minimalizujące oddziaływanie przemysłu spożywczego na środowisko
OS_1A_K06C-2T-W-1, T-W-4, T-W-2, T-W-3M-1, M-2S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
OS_1A_O10-1_W01
Student ma wiedzę o kierunkach i skutkach oddziaływania przemysłu spożywczego na środowiska oraz o podstawowych sposobach jego ograniczenia.
2,0Student nie ma wiedzy o kierunkach i skutkach oddziaływania przemysłu spożywczego na środowisko oraz o podstawowych sposobach jego ograniczenia
3,0Student ma dostateczną wiedzę o kierunkach i skutkach oddziaływania przemyslu spożywczego na środowisko oraz o podstawowych sposobach jego ograniczenia
3,5student ma zadowalającą wiedzę o kierunkach i skutkach oddziaływania przemysłu spozywczego na środowisko oraz o podstawowych sposobach jego ograniczenia
4,0sudent ma dobrą wiedzę o kierunkach i skutkach oddziaływania przemysłu spożywczego na środowisko oraz o podstawowych sposobach jego ograniczenia
4,5student ma więcej niż dobrą wiedzę o kierunkach i skutkach oddziaływania przemyslu spożywczego na środowisko oraz o podstawowych sposobach jego ograniczenia
5,0student ma bardzo dobrą wiedzę o kierunkach i skutkach oddziaływania przemysłu spożywczego na środowisko oraz o podstawowych sposobach jego ograniczenia

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
OS_1A_O10-1_U01
Potrafi wskazać rodzaj zagrożeń i poziom obciążeń dla środowiska powodowanych przez poszczególne branże przemysłu spożywczego
2,0student nie potrafi wskazać rodzajów zagrożeń i poziomów obciązeń dla środowiska powodowanych przez zakłady poszczególnych branż przemysłu spożywczego
3,0student potrafi w stopniu dostatecznym wskazać rodzaje zagrożeń i poziomy obciążeń dla środowiska powodowane przez zakłady poszczególnych branż przemysłu spozywczego
3,5student potrafi w stopniu zadowalającym wskazać rodzaje zagrożeń i poziomy obciążeń dla środowiska powodowane przez zakłady poszczególnych branż przemysłu spożywczego
4,0student dobrze potrafi wskazać rodzaje zagrożeń i poziomy obciążeń dla środowiska powodowane przez zakłady poszczegolnych branż przemysłu spożywczego
4,5student w stopniu więcej niz dobrym potrafi wskazać rodzaje zagrożeń i poziomy obciążeń dla środowiska powodowane przez zakłady poszczególnych branż przemysłu spożywczego
5,0student bardzo dobrze potrafi wskazać rodzaje zagrożeń i poziomy obciążeń dla środowiska powodowane przez zakłady poszczgólnych branż przemysłu spożywczego

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
OS_1A_O10-1_K01
Ma świadomość konieczności podejmowania działań i zna środki minimalizujące oddziaływanie przemysłu spożywczego na środowisko
2,0student nie ma świadomości o konieczności podejmowania działań i wykorzystania środków umożliwiających zminimalizowanie wpływu zakładów przemysłu spożywczego na środowisko
3,0student ma dostateczną świadomość konieczności podejmowania działań i wykorzystania środków umożliwiających zminimalizowanie wpływu zakładów przemysłu spożywczego na środowisko
3,5sudent ma zadowalajacą świadomość konieczności podejmowania działań i wykorzystania środków umożliwiających zminimalizowanie oddziaływania zakładów przemysłu spożywczego na środowisko
4,0student ma dobrą świadomość konieczności podejmowania działań i wykorzystania środków umożliwiających redukcję oddziaływania zakładów przemysłu spozywczego na środowisko
4,5student wykazuje więcej niż dobrą świadomość konieczności podejmowania działań i wykorzystania środków pozwalających na redukcję oddziaływanie zakładów przemysłu spozywczego na środowisko
5,0student wykazuje bardzo dobrą świadomość konieczności podejmowania działań i wykorzystania środków pozwalających na redukcję oddziaływania zakładów przemysłu spożywczego na środowisko

Literatura podstawowa

  1. Nawirska A., Szymański L., Gospodarka wodno-ściekowa w zakładach przemysłu spożywczego, Wyd. Akademii Rolniczej we Wrocławiu, Wrocław, 2002
  2. Kumider J., Utylizacja odpadów przemysłu rolno-spożywczego. Aspekty towaroznawcze i ekologiczne, Wyd. AE w Poznaniu, Poznań, 1996
  3. Wojdalski J., Domagała A., Kaleta A., Janus P., Energia i jej użytkowanie w przemyśle rolno-spożywczym, SGGw, Warszawa, 1998
  4. Pijanowski e., Dłużewski M., Dłużewska A., Jarczyk A., Przemysł spożyczy. Ogólna technologia żywności, WNT, Warszawa, 2009

Literatura dodatkowa

  1. Pielech-Przybylska K., Ochrona środowiska w przemysle spożywczym, Przemysł Spożywczy, 2006, 11, czasopismo
  2. Zander Z., Dajnowiec F., Zander L., Woda w przemyśle spożywczym, Przemysł Spożywczy, 2010, 11, 27-30

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Ocena jakości i przydatności do przetwórstwa wybranych surowców żywnościowych4
T-A-2Analiza odziaływania na środowisko wybranych branż przemysłu spożywczego.2
T-A-3Obliczanie, na podstawie wskaźników zużycia, zapotrzebowania na wodę gospodarczą i technologiczną przez przykładowy zakład przemysłu spożywczego2
T-A-4Analiza wskaźników chemicznych i mikrobiologicznych wody na tle potrzeb poszczególnych branż przemysłu spożywczego4
T-A-5Wskaźniki emisji zanieczyszczeń do powietrza w zależności od rodzaju i zużycia paliwa oraz wyposażenia zakładu3
15

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Ogólna charakterystyka przemysłu spożywczego w Polsce, kierunków oddziaływania na srodowisko i zadań dotyczących jego ochrony4
T-W-2Surowce roślinne i zwierzęce wykorzystywane w przmyśle spożywczym jako czynnik warunkujący sposób przerobu, kształtujący jakość i wydajność produktu2
T-W-3Charakterystyka procesów produkcyjnych w poszczególnych branżach przemysłu spożywczego (owocowo-warzywnego, cukrowniczego, ziemniaczanego, mięsnego, mleczarskiego) i ich odziaływania na środowisko poprzez zużycie wody i energii oraz emisję odpadów stałych, scieków i zanieczyszczeń do atmosfery10
T-W-4Technologie proekologiczne w przemyśle spożywczym w zakresie gospodarki wodno-ściekowej, zasobów energii oraz utylizacji odpadów4
20

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1uczestnictwo w zajęciach15
A-A-2przygotowanie się do zaliczenia ćwiczeń10
A-A-3przygotowanie sprawozdań z ćwiczeń5
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach20
A-W-2przygotowanie się i zaliczenie wykładów20
A-W-3studiowanie literatury uzupełniającej wykłady20
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięOS_1A_O10-1_W01Student ma wiedzę o kierunkach i skutkach oddziaływania przemysłu spożywczego na środowiska oraz o podstawowych sposobach jego ograniczenia.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOS_1A_W07Zna podstawy metod, technik technologii pozwalających kształtować potencjał przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka. Zna narzędzia i materiały pozwalające wykorzystać i kształtować potencjał przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka. Rozróżnia typowe technologie inżynierskie w zakresie ochrony i kształtowania środowiska.
Cel przedmiotuC-1Przekazanie studentowi wiedzy o technologiach stosowanych w podstawowych branżach przemysłu spożywczego i kierunkach oddziaływania procesów produkcyjnych na środowisko naturalne
C-2Zaznajomienie studenta z możliwościami wprowadzania najlepszych dostępnych technik i zmian w procesach produkcyjnych oraz w gospodarce surowcami, produktami i odpadami poprodukcyjnymi, w celu ograniczenia skutków oddziaływania przemysłu spozywczego na środowisko
Treści programoweT-A-1Ocena jakości i przydatności do przetwórstwa wybranych surowców żywnościowych
T-W-1Ogólna charakterystyka przemysłu spożywczego w Polsce, kierunków oddziaływania na srodowisko i zadań dotyczących jego ochrony
T-W-4Technologie proekologiczne w przemyśle spożywczym w zakresie gospodarki wodno-ściekowej, zasobów energii oraz utylizacji odpadów
T-W-2Surowce roślinne i zwierzęce wykorzystywane w przmyśle spożywczym jako czynnik warunkujący sposób przerobu, kształtujący jakość i wydajność produktu
T-W-3Charakterystyka procesów produkcyjnych w poszczególnych branżach przemysłu spożywczego (owocowo-warzywnego, cukrowniczego, ziemniaczanego, mięsnego, mleczarskiego) i ich odziaływania na środowisko poprzez zużycie wody i energii oraz emisję odpadów stałych, scieków i zanieczyszczeń do atmosfery
Metody nauczaniaM-1Wykład
M-2Dyskusja problemowa
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Sprawdzian pisemny z ćwiczeń
S-1Ocena podsumowująca: Sprawdzian pisemny z wykładów
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie ma wiedzy o kierunkach i skutkach oddziaływania przemysłu spożywczego na środowisko oraz o podstawowych sposobach jego ograniczenia
3,0Student ma dostateczną wiedzę o kierunkach i skutkach oddziaływania przemyslu spożywczego na środowisko oraz o podstawowych sposobach jego ograniczenia
3,5student ma zadowalającą wiedzę o kierunkach i skutkach oddziaływania przemysłu spozywczego na środowisko oraz o podstawowych sposobach jego ograniczenia
4,0sudent ma dobrą wiedzę o kierunkach i skutkach oddziaływania przemysłu spożywczego na środowisko oraz o podstawowych sposobach jego ograniczenia
4,5student ma więcej niż dobrą wiedzę o kierunkach i skutkach oddziaływania przemyslu spożywczego na środowisko oraz o podstawowych sposobach jego ograniczenia
5,0student ma bardzo dobrą wiedzę o kierunkach i skutkach oddziaływania przemysłu spożywczego na środowisko oraz o podstawowych sposobach jego ograniczenia
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięOS_1A_O10-1_U01Potrafi wskazać rodzaj zagrożeń i poziom obciążeń dla środowiska powodowanych przez poszczególne branże przemysłu spożywczego
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOS_1A_U06Dokonuje identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na jakość środowiska. Ocenia dobrostan zwierząt oraz zagrożenia dla środowiska i człowieka wynikające z koncentracji produkcji rolnej i przemysłowej. Zna zastosowania typowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów, potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi społecznych, ekonomicznych, prawnych i innych pozatechnicznych uwarunkowań działalności inżynierskiej.
Cel przedmiotuC-1Przekazanie studentowi wiedzy o technologiach stosowanych w podstawowych branżach przemysłu spożywczego i kierunkach oddziaływania procesów produkcyjnych na środowisko naturalne
C-3Zapoznanie studenta ze wskaźnikami zużycia wody, potrzebami energetycznymi, rodzajem i wielkością emisji odpadów stałych, ścieków oraz zanieczyszczeniem powietrza przez przemysł spożywczy
Treści programoweT-A-4Analiza wskaźników chemicznych i mikrobiologicznych wody na tle potrzeb poszczególnych branż przemysłu spożywczego
T-W-3Charakterystyka procesów produkcyjnych w poszczególnych branżach przemysłu spożywczego (owocowo-warzywnego, cukrowniczego, ziemniaczanego, mięsnego, mleczarskiego) i ich odziaływania na środowisko poprzez zużycie wody i energii oraz emisję odpadów stałych, scieków i zanieczyszczeń do atmosfery
Metody nauczaniaM-1Wykład
M-3Samodzielna i zespołowa praca pod kierunkiem prowadzącego zajęcia
M-2Dyskusja problemowa
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Sprawdzian pisemny z ćwiczeń
S-1Ocena podsumowująca: Sprawdzian pisemny z wykładów
S-3Ocena formująca: Ocena wykonania poleconych zadań
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0student nie potrafi wskazać rodzajów zagrożeń i poziomów obciązeń dla środowiska powodowanych przez zakłady poszczególnych branż przemysłu spożywczego
3,0student potrafi w stopniu dostatecznym wskazać rodzaje zagrożeń i poziomy obciążeń dla środowiska powodowane przez zakłady poszczególnych branż przemysłu spozywczego
3,5student potrafi w stopniu zadowalającym wskazać rodzaje zagrożeń i poziomy obciążeń dla środowiska powodowane przez zakłady poszczególnych branż przemysłu spożywczego
4,0student dobrze potrafi wskazać rodzaje zagrożeń i poziomy obciążeń dla środowiska powodowane przez zakłady poszczegolnych branż przemysłu spożywczego
4,5student w stopniu więcej niz dobrym potrafi wskazać rodzaje zagrożeń i poziomy obciążeń dla środowiska powodowane przez zakłady poszczególnych branż przemysłu spożywczego
5,0student bardzo dobrze potrafi wskazać rodzaje zagrożeń i poziomy obciążeń dla środowiska powodowane przez zakłady poszczgólnych branż przemysłu spożywczego
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięOS_1A_O10-1_K01Ma świadomość konieczności podejmowania działań i zna środki minimalizujące oddziaływanie przemysłu spożywczego na środowisko
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOS_1A_K06Dostrzega ryzyko i potrafi ocenić skutki zaplanowanych działań inżynieryjnych w zakresie ochrony środowiska. Jest otwarty na krytykę i potrafi w sposób komunikatywny przedstawić swoje poglądy.
Cel przedmiotuC-2Zaznajomienie studenta z możliwościami wprowadzania najlepszych dostępnych technik i zmian w procesach produkcyjnych oraz w gospodarce surowcami, produktami i odpadami poprodukcyjnymi, w celu ograniczenia skutków oddziaływania przemysłu spozywczego na środowisko
Treści programoweT-W-1Ogólna charakterystyka przemysłu spożywczego w Polsce, kierunków oddziaływania na srodowisko i zadań dotyczących jego ochrony
T-W-4Technologie proekologiczne w przemyśle spożywczym w zakresie gospodarki wodno-ściekowej, zasobów energii oraz utylizacji odpadów
T-W-2Surowce roślinne i zwierzęce wykorzystywane w przmyśle spożywczym jako czynnik warunkujący sposób przerobu, kształtujący jakość i wydajność produktu
T-W-3Charakterystyka procesów produkcyjnych w poszczególnych branżach przemysłu spożywczego (owocowo-warzywnego, cukrowniczego, ziemniaczanego, mięsnego, mleczarskiego) i ich odziaływania na środowisko poprzez zużycie wody i energii oraz emisję odpadów stałych, scieków i zanieczyszczeń do atmosfery
Metody nauczaniaM-1Wykład
M-2Dyskusja problemowa
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Sprawdzian pisemny z wykładów
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0student nie ma świadomości o konieczności podejmowania działań i wykorzystania środków umożliwiających zminimalizowanie wpływu zakładów przemysłu spożywczego na środowisko
3,0student ma dostateczną świadomość konieczności podejmowania działań i wykorzystania środków umożliwiających zminimalizowanie wpływu zakładów przemysłu spożywczego na środowisko
3,5sudent ma zadowalajacą świadomość konieczności podejmowania działań i wykorzystania środków umożliwiających zminimalizowanie oddziaływania zakładów przemysłu spożywczego na środowisko
4,0student ma dobrą świadomość konieczności podejmowania działań i wykorzystania środków umożliwiających redukcję oddziaływania zakładów przemysłu spozywczego na środowisko
4,5student wykazuje więcej niż dobrą świadomość konieczności podejmowania działań i wykorzystania środków pozwalających na redukcję oddziaływanie zakładów przemysłu spozywczego na środowisko
5,0student wykazuje bardzo dobrą świadomość konieczności podejmowania działań i wykorzystania środków pozwalających na redukcję oddziaływania zakładów przemysłu spożywczego na środowisko