Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Rolnictwo (N2)
specjalność: Doradztwo w agroturyźmie

Sylabus przedmiotu Proekologiczne technologie produkcji roślinnej:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Rolnictwo
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Proekologiczne technologie produkcji roślinnej
Specjalność Doradztwo w agroturyźmie
Jednostka prowadząca Katedra Agroinżynierii
Nauczyciel odpowiedzialny Marek Bury <Marek.Bury@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Marek Bury <Marek.Bury@zut.edu.pl>, Grzegorz Hury <Grzegorz.Hury@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW2 9 1,00,62zaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA2 9 1,00,38zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawowa wiedza z zakresu botaniki, fizjologii roślin, gleboznawstwa, uprawy roli i roślin, techniki rolniczej, fito- i entomologii

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z proekologicznymi technologiami produkcji roślinnej, w których ogranicza się stosowanie syntetycznych środków ochrony roślin, nawozów czy retardantów oraz zaznajomienie studentów z podstawami rolnictwa ekologicznego i integrowanego (zrównoważonego) oraz teoretyczne przygotowanie do zasad uprawy roślin w rolnictwie proekologicznym i zrównoważonym

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Porównanie głównych elementów agrotechniki stosowanych w rolnictwie ekologicznym i zrównoważonym w uprawie zbóż2
T-A-2Porównanie głównych elementów agrotechniki stosowanych w rolnictwie ekologicznym i zrównoważonym w uprawie roślin okopowych2
T-A-3Porównanie głównych elementów agrotechniki stosowanych w rolnictwie ekologicznym i zrównoważonym w uprawie roslin strączkowych1
T-A-4Porównanie głównych elementów agrotechniki stosowanych w rolnictwie ekologicznym i zrównoważonym w uprawie roślin motylkowych drobnonasiennych1
T-A-5Porównanie głównych elementów agrotechniki stosowanych w rolnictwie ekologicznym i zrównoważonym w uprawie roślin przemysłowych2
T-A-6Porównanie głównych elementów agrotechniki stosowanych w rolnictwie ekologicznym i zrównoważonym w uprawie międzyplonów1
9
wykłady
T-W-1Proekologiczne systemy gospodarowania w rolnictwie, podział, znaczenie, rys historyczny, cechy i cele2
T-W-2Produkcja rolnicza w rolnictwie ekologicznym w porównaniu do rolnictwa intensywnego2
T-W-3Produkcja rolnicza w rolnictwie integrowanym i precyzyjnym1
T-W-4Specyfika produkcji rolnej w rolnictwie biologicznym i biologiczno-dynamicznym2
T-W-5Uprawa roli, nawożenie i pielęgnacja roślin w rolnictwie intensywnym a zagrożenie dla jakości plonu, potencjału biologicznego, urodzajności gleby i skażenia środowiska2
9

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1Udział studenta w ćwiczenia audytoryjnych9
A-A-2Samodzielne studiowanie tematyki ćwiczeń12
A-A-3Przygotowanie do zaliczenia treści programowych ćwiczeń9
30
wykłady
A-W-1Udział studenta w wykładach9
A-W-2Samodzielne studiowanie tematyki wykładów12
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia treści programowych wykładów9
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny prezentujący zagadnienia teoretyczne
M-2Prezentacje multimedialne
M-3wykład konwersatoryjny

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: ocena aktywności i zaangażowania na zajeciach
S-2Ocena podsumowująca: prezentacja

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ROL_2A_D01A_W01
Student powinien być w stanie wymieniać kryteria rolnictwa proekologicznego i ekologicznego oraz zintegrowanego, określać różnice w konwencjonalnym, zrównoważonym i ekologicznym sposobie gospodarowania oraz scharakteryzować podstawy produkcji roślinnej w gospodarstwie ekologicznym i zrównoważonym
ROL_2A_W06, ROL_2A_W10C-1T-W-1, T-W-2, T-W-4, T-W-3M-3, M-2, M-1S-1

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ROL_2A_D01A_U01
Student rozumie uwarunkowania rolnictwa (pro)ekologicznego i zintegrowanego, potrafi wskazać na różnice w sposobie gospodarowania w porównaniu do rolnictwa konwencjonalnego (intensywnego) oraz potrafi omówić technologie produkcji roślinnej w tych systemach gospodarowania
ROL_2A_U03, ROL_2A_U04, ROL_2A_U05C-1T-A-4, T-A-3, T-A-2, T-A-6, T-A-1, T-A-5M-3, M-2, M-1S-1

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ROL_2A_D01A_K01
Student rozumie ważność i potrzebę ochrony środowiska przyrodniczego i zachowania równowagi w środowisku oraz zachowaniu bioróżnorodności, jest otwarty na poznawanie technologii w rolnictwie (pro)ekologicznym i zrównoważonym oraz rozumie społeczną wagę wytwarzania żywności o wysokiej jakości
ROL_2A_K03, ROL_2A_K04C-1T-W-5, T-W-1, T-W-2, T-W-4, T-W-3M-3, M-2, M-1S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ROL_2A_D01A_W01
Student powinien być w stanie wymieniać kryteria rolnictwa proekologicznego i ekologicznego oraz zintegrowanego, określać różnice w konwencjonalnym, zrównoważonym i ekologicznym sposobie gospodarowania oraz scharakteryzować podstawy produkcji roślinnej w gospodarstwie ekologicznym i zrównoważonym
2,0Student nie zna podstawowych pojęć podanych na wykładach i ćwiczeniach audytoryjnych
3,0Student zna niektóre podstawowe pojęcia, poprawne definiuje niektóre z nich
3,5Student zna podstawowe pojęcia, lecz nie w pełni wykazuje zależności pomiędzy nimi, potrafi odróżnić rolnictwo pro- i ekologiczne i zrównoważone od rolnictwa konwencjonalnego (intensywnego)
4,0Student zna podstawowe pojęcia i potrafi w analityczny sposób je porównać, potrafi rozpoznać i wymienić różnice pomiędzy rolnictwem pro- i ekologicznym, zrównoważonym i rolnictwem konwencjonalnym (intensywnym)
4,5Student potrafi wykorzystać wszystkie podane na wykładach pojęcia i potrafi wskazać zależności pomiędzy nimi, potrafi rozpoznać i wymienić główne różnice pomiędzy rolnictwem pro- i ekologicznym, zrównoważonym i rolnictwem konwencjonalnym (intensywnym)
5,0Student potrafi wykorzystać wszystkie podane pojęcia, wskazać zależności pomiędzy nimi, potrafi rozpoznać i wymienić wszystkie różnice pomiędzy rolnictwem pro- i ekologicznym, zrównoważonym i rolnictwem konwencjonalnym (intensywnym) i wskazać główne różnice w technologii uprawy

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ROL_2A_D01A_U01
Student rozumie uwarunkowania rolnictwa (pro)ekologicznego i zintegrowanego, potrafi wskazać na różnice w sposobie gospodarowania w porównaniu do rolnictwa konwencjonalnego (intensywnego) oraz potrafi omówić technologie produkcji roślinnej w tych systemach gospodarowania
2,0Student nie potrafi określić różnic, zalet i wad dotyczących rolnictwa konwencjonalnego, zrównoważonego i pro- i ekologicznego
3,0Student potrafi określić bardzo ogólnie różnice, zalety i wady dotyczące rolnictwa konwencjonalnego, zrównoważonego i pro- i ekologicznego
3,5Student potrafi określić podstawowe różnice, zalety i wady dotyczące rolnictwa konwencjonalnego, zrównoważonego i pro- i ekologicznego
4,0Student potrafi określić i ocenić ogólnie różnice, zalety i wady dotyczące rolnictwa zrównoważonego i pro- i ekologicznego w porównaniu do rolnictwa konwencjonalnego
4,5Student potrafi określić i ocenić dokładnie różnice, zalety i wady dotyczące rolnictwa zrównoważonego i pro- i ekologicznego oraz omówić bardzo ogólnie oddziaływanie tych sposobów gospodarowania na środowisko przyrodnicze i jakość produktów
5,0Student potrafi określić i ocenić różnice, zalety i wady dotyczące rolnictwa zrównoważonego i pro- i ekologicznego w porównaniu do rolnictwa konwencjonalnego i uzasadnić oddziaływanie tych sposobów gospodarowania na środowisko przyrodnicze i jakość produktów

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ROL_2A_D01A_K01
Student rozumie ważność i potrzebę ochrony środowiska przyrodniczego i zachowania równowagi w środowisku oraz zachowaniu bioróżnorodności, jest otwarty na poznawanie technologii w rolnictwie (pro)ekologicznym i zrównoważonym oraz rozumie społeczną wagę wytwarzania żywności o wysokiej jakości
2,0Student nie rozumie ważności i potrzeby ochrony środowiska przyrodniczego i nie rozróżnia rolnictwa pro- i ekologicznego od zrównoważonego
3,0Student rozumie ważność i potrzebę ochrony środowiska i zachowania bioróżnorodności, jest otwarty na poznawanie technologii w rolnictwie pro- i ekologicznym i zrównoważonym
3,5Student rozumie ważność i potrzebę ochrony środowiska i zachowania równowagi w środowisku oraz jest otwarty na poznawanie technologii w rolnictwie pro- i ekologicznym i zrównoważonym oraz rozumie społeczną wagę wytwarzania żywności o wysokiej jakości
4,0Student rozumie ważność i potrzebę ochrony środowiska przyrodniczego oraz zachowania bioróżnorodności, jest otwarty na poznawanie technologii w rolnictwie pro- i ekologicznym i zrównoważonym oraz rozumie społeczną wagę wytwarzania żywności o wysokiej jakości, potrafi określić i ocenić ogólnie różnice, zalety i wady dotyczące wpływu rolnictwa zrównoważonego i pro- i ekologicznego na środowisko przyrodnicze
4,5Student rozumie ważność i potrzebę ochrony środowiska przyrodniczego oraz zachowania bioróżnorodności, jest otwarty na poznawanie technologii w rolnictwie pro- i ekologicznym i zrównoważonym i rozumie społeczną wagę wytwarzania żywności o wysokiej jakości, potrafi określić i ocenić podstawowe różnice, zalety i wady dotyczące wpływu rolnictwa zrównoważonego i pro- i ekologicznego na środowisko przyrodnicze
5,0Student rozumie ważność i potrzebę ochrony środowiska przyrodniczego oraz zachowania bioróżnorodności i potrafi uzasadnić oddziaływanie pro- i ekologicznego i zrównoważonego sposobu gospodarowania na środowisko przyrodnicze i jakość produktów i żywności

Literatura podstawowa

  1. Siebeneicher G.E. (red), Podręcznik rolnictwa ekologicznego, PWN, Warszawa, 1997
  2. Neuerburg W., Padel S., Rolnictwo ekologiczne w praktyce., Stowarzyszenie EKOLAND – Stiftung LEBEN & UMWELT, Warszawa, 1994
  3. Sołtysiak U. (red.), Rolnictwo ekologiczne od teorii do praktyki, Stowarzyszenie EKOLAND – Stiftung LEBEN & UMWELT, Warszawa, 1993
  4. Sołtysiak U. (red), Rolnictwo ekologiczne od producenta do konsumenta, Stow. Ekoland– Stiftung LEBEN & UMWELT, Warszawa, 1995
  5. Tyburski J., Żakowska-Biemans S., Wprowadzenie do rolnictwa ekologicznego, Wyd. SGGW, Warszawa, 2007

Literatura dodatkowa

  1. Zimny L., Definicje i podziały systemów rolniczych, Acta Agrophysica, Wrocław, 2007, Acta Agrophysica. 10(2), 507-518
  2. Kuś J., Systemy gospodarowania w rolnictwie. W: Mały poradnik zarządzania gospodarstwem rolniczym., Wyd. IERiGŻ Warszawa, Warszawa, 2002, Mat. szkol. 9, IERiGŻ Warszawa, 119-126

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Porównanie głównych elementów agrotechniki stosowanych w rolnictwie ekologicznym i zrównoważonym w uprawie zbóż2
T-A-2Porównanie głównych elementów agrotechniki stosowanych w rolnictwie ekologicznym i zrównoważonym w uprawie roślin okopowych2
T-A-3Porównanie głównych elementów agrotechniki stosowanych w rolnictwie ekologicznym i zrównoważonym w uprawie roslin strączkowych1
T-A-4Porównanie głównych elementów agrotechniki stosowanych w rolnictwie ekologicznym i zrównoważonym w uprawie roślin motylkowych drobnonasiennych1
T-A-5Porównanie głównych elementów agrotechniki stosowanych w rolnictwie ekologicznym i zrównoważonym w uprawie roślin przemysłowych2
T-A-6Porównanie głównych elementów agrotechniki stosowanych w rolnictwie ekologicznym i zrównoważonym w uprawie międzyplonów1
9

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Proekologiczne systemy gospodarowania w rolnictwie, podział, znaczenie, rys historyczny, cechy i cele2
T-W-2Produkcja rolnicza w rolnictwie ekologicznym w porównaniu do rolnictwa intensywnego2
T-W-3Produkcja rolnicza w rolnictwie integrowanym i precyzyjnym1
T-W-4Specyfika produkcji rolnej w rolnictwie biologicznym i biologiczno-dynamicznym2
T-W-5Uprawa roli, nawożenie i pielęgnacja roślin w rolnictwie intensywnym a zagrożenie dla jakości plonu, potencjału biologicznego, urodzajności gleby i skażenia środowiska2
9

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1Udział studenta w ćwiczenia audytoryjnych9
A-A-2Samodzielne studiowanie tematyki ćwiczeń12
A-A-3Przygotowanie do zaliczenia treści programowych ćwiczeń9
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Udział studenta w wykładach9
A-W-2Samodzielne studiowanie tematyki wykładów12
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia treści programowych wykładów9
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięROL_2A_D01A_W01Student powinien być w stanie wymieniać kryteria rolnictwa proekologicznego i ekologicznego oraz zintegrowanego, określać różnice w konwencjonalnym, zrównoważonym i ekologicznym sposobie gospodarowania oraz scharakteryzować podstawy produkcji roślinnej w gospodarstwie ekologicznym i zrównoważonym
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówROL_2A_W06posiada rozszerzoną wiedzę z zakresu metod zwiększania produktywności roślin i wdrażania najnowszych osiągnięć do praktyki rolniczej w tym obejmujących proekologiczne technologie produkcji roślin, nowe systemy nawożenia i biologiczne zwalczanie chorób i szkodników
ROL_2A_W10posiada rozszerzoną, w stosunku do studiów pierwszego stopnia, wiedzę z zakresu produkcji roślinnej
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z proekologicznymi technologiami produkcji roślinnej, w których ogranicza się stosowanie syntetycznych środków ochrony roślin, nawozów czy retardantów oraz zaznajomienie studentów z podstawami rolnictwa ekologicznego i integrowanego (zrównoważonego) oraz teoretyczne przygotowanie do zasad uprawy roślin w rolnictwie proekologicznym i zrównoważonym
Treści programoweT-W-1Proekologiczne systemy gospodarowania w rolnictwie, podział, znaczenie, rys historyczny, cechy i cele
T-W-2Produkcja rolnicza w rolnictwie ekologicznym w porównaniu do rolnictwa intensywnego
T-W-4Specyfika produkcji rolnej w rolnictwie biologicznym i biologiczno-dynamicznym
T-W-3Produkcja rolnicza w rolnictwie integrowanym i precyzyjnym
Metody nauczaniaM-3wykład konwersatoryjny
M-2Prezentacje multimedialne
M-1Wykład informacyjny prezentujący zagadnienia teoretyczne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: ocena aktywności i zaangażowania na zajeciach
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie zna podstawowych pojęć podanych na wykładach i ćwiczeniach audytoryjnych
3,0Student zna niektóre podstawowe pojęcia, poprawne definiuje niektóre z nich
3,5Student zna podstawowe pojęcia, lecz nie w pełni wykazuje zależności pomiędzy nimi, potrafi odróżnić rolnictwo pro- i ekologiczne i zrównoważone od rolnictwa konwencjonalnego (intensywnego)
4,0Student zna podstawowe pojęcia i potrafi w analityczny sposób je porównać, potrafi rozpoznać i wymienić różnice pomiędzy rolnictwem pro- i ekologicznym, zrównoważonym i rolnictwem konwencjonalnym (intensywnym)
4,5Student potrafi wykorzystać wszystkie podane na wykładach pojęcia i potrafi wskazać zależności pomiędzy nimi, potrafi rozpoznać i wymienić główne różnice pomiędzy rolnictwem pro- i ekologicznym, zrównoważonym i rolnictwem konwencjonalnym (intensywnym)
5,0Student potrafi wykorzystać wszystkie podane pojęcia, wskazać zależności pomiędzy nimi, potrafi rozpoznać i wymienić wszystkie różnice pomiędzy rolnictwem pro- i ekologicznym, zrównoważonym i rolnictwem konwencjonalnym (intensywnym) i wskazać główne różnice w technologii uprawy
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięROL_2A_D01A_U01Student rozumie uwarunkowania rolnictwa (pro)ekologicznego i zintegrowanego, potrafi wskazać na różnice w sposobie gospodarowania w porównaniu do rolnictwa konwencjonalnego (intensywnego) oraz potrafi omówić technologie produkcji roślinnej w tych systemach gospodarowania
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówROL_2A_U03Samodzielnie analizuje problemy związane z produkcją roślinną, jakością żywności oraz stanem i przydatnością agroturystyczną środowiska naturalnego, prawidłowo interpretując rezultaty i wyciągając wnioski
ROL_2A_U04Samodzielnie potrafi opracować projekt zagospodarowania różnych siedlisk z wykorzystaniem roślin rolniczych i energetycznych i ozdobnych oraz ocenić jego efekty
ROL_2A_U05Potrafi krytycznie ocenić podejmowane działania w rozwiązywaniu problemów związanych z planowaniem i realizacją produkcji w gospodarstwach rolniczych i agroturystycznych
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z proekologicznymi technologiami produkcji roślinnej, w których ogranicza się stosowanie syntetycznych środków ochrony roślin, nawozów czy retardantów oraz zaznajomienie studentów z podstawami rolnictwa ekologicznego i integrowanego (zrównoważonego) oraz teoretyczne przygotowanie do zasad uprawy roślin w rolnictwie proekologicznym i zrównoważonym
Treści programoweT-A-4Porównanie głównych elementów agrotechniki stosowanych w rolnictwie ekologicznym i zrównoważonym w uprawie roślin motylkowych drobnonasiennych
T-A-3Porównanie głównych elementów agrotechniki stosowanych w rolnictwie ekologicznym i zrównoważonym w uprawie roslin strączkowych
T-A-2Porównanie głównych elementów agrotechniki stosowanych w rolnictwie ekologicznym i zrównoważonym w uprawie roślin okopowych
T-A-6Porównanie głównych elementów agrotechniki stosowanych w rolnictwie ekologicznym i zrównoważonym w uprawie międzyplonów
T-A-1Porównanie głównych elementów agrotechniki stosowanych w rolnictwie ekologicznym i zrównoważonym w uprawie zbóż
T-A-5Porównanie głównych elementów agrotechniki stosowanych w rolnictwie ekologicznym i zrównoważonym w uprawie roślin przemysłowych
Metody nauczaniaM-3wykład konwersatoryjny
M-2Prezentacje multimedialne
M-1Wykład informacyjny prezentujący zagadnienia teoretyczne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: ocena aktywności i zaangażowania na zajeciach
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie potrafi określić różnic, zalet i wad dotyczących rolnictwa konwencjonalnego, zrównoważonego i pro- i ekologicznego
3,0Student potrafi określić bardzo ogólnie różnice, zalety i wady dotyczące rolnictwa konwencjonalnego, zrównoważonego i pro- i ekologicznego
3,5Student potrafi określić podstawowe różnice, zalety i wady dotyczące rolnictwa konwencjonalnego, zrównoważonego i pro- i ekologicznego
4,0Student potrafi określić i ocenić ogólnie różnice, zalety i wady dotyczące rolnictwa zrównoważonego i pro- i ekologicznego w porównaniu do rolnictwa konwencjonalnego
4,5Student potrafi określić i ocenić dokładnie różnice, zalety i wady dotyczące rolnictwa zrównoważonego i pro- i ekologicznego oraz omówić bardzo ogólnie oddziaływanie tych sposobów gospodarowania na środowisko przyrodnicze i jakość produktów
5,0Student potrafi określić i ocenić różnice, zalety i wady dotyczące rolnictwa zrównoważonego i pro- i ekologicznego w porównaniu do rolnictwa konwencjonalnego i uzasadnić oddziaływanie tych sposobów gospodarowania na środowisko przyrodnicze i jakość produktów
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięROL_2A_D01A_K01Student rozumie ważność i potrzebę ochrony środowiska przyrodniczego i zachowania równowagi w środowisku oraz zachowaniu bioróżnorodności, jest otwarty na poznawanie technologii w rolnictwie (pro)ekologicznym i zrównoważonym oraz rozumie społeczną wagę wytwarzania żywności o wysokiej jakości
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówROL_2A_K03Ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję wysokiej jakości plonów rolniczych z uwzględnieniem ochrony, kształtowania i stanu środowiska naturalnego i roli agroturystyki w rozwoju przedsiębiorczości
ROL_2A_K04Ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki społeczne wykonywanej działalności w zakresie szeroko rozumianego rolnictwa z uwzględnieniem jego wpływu na środowisko
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z proekologicznymi technologiami produkcji roślinnej, w których ogranicza się stosowanie syntetycznych środków ochrony roślin, nawozów czy retardantów oraz zaznajomienie studentów z podstawami rolnictwa ekologicznego i integrowanego (zrównoważonego) oraz teoretyczne przygotowanie do zasad uprawy roślin w rolnictwie proekologicznym i zrównoważonym
Treści programoweT-W-5Uprawa roli, nawożenie i pielęgnacja roślin w rolnictwie intensywnym a zagrożenie dla jakości plonu, potencjału biologicznego, urodzajności gleby i skażenia środowiska
T-W-1Proekologiczne systemy gospodarowania w rolnictwie, podział, znaczenie, rys historyczny, cechy i cele
T-W-2Produkcja rolnicza w rolnictwie ekologicznym w porównaniu do rolnictwa intensywnego
T-W-4Specyfika produkcji rolnej w rolnictwie biologicznym i biologiczno-dynamicznym
T-W-3Produkcja rolnicza w rolnictwie integrowanym i precyzyjnym
Metody nauczaniaM-3wykład konwersatoryjny
M-2Prezentacje multimedialne
M-1Wykład informacyjny prezentujący zagadnienia teoretyczne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: ocena aktywności i zaangażowania na zajeciach
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie rozumie ważności i potrzeby ochrony środowiska przyrodniczego i nie rozróżnia rolnictwa pro- i ekologicznego od zrównoważonego
3,0Student rozumie ważność i potrzebę ochrony środowiska i zachowania bioróżnorodności, jest otwarty na poznawanie technologii w rolnictwie pro- i ekologicznym i zrównoważonym
3,5Student rozumie ważność i potrzebę ochrony środowiska i zachowania równowagi w środowisku oraz jest otwarty na poznawanie technologii w rolnictwie pro- i ekologicznym i zrównoważonym oraz rozumie społeczną wagę wytwarzania żywności o wysokiej jakości
4,0Student rozumie ważność i potrzebę ochrony środowiska przyrodniczego oraz zachowania bioróżnorodności, jest otwarty na poznawanie technologii w rolnictwie pro- i ekologicznym i zrównoważonym oraz rozumie społeczną wagę wytwarzania żywności o wysokiej jakości, potrafi określić i ocenić ogólnie różnice, zalety i wady dotyczące wpływu rolnictwa zrównoważonego i pro- i ekologicznego na środowisko przyrodnicze
4,5Student rozumie ważność i potrzebę ochrony środowiska przyrodniczego oraz zachowania bioróżnorodności, jest otwarty na poznawanie technologii w rolnictwie pro- i ekologicznym i zrównoważonym i rozumie społeczną wagę wytwarzania żywności o wysokiej jakości, potrafi określić i ocenić podstawowe różnice, zalety i wady dotyczące wpływu rolnictwa zrównoważonego i pro- i ekologicznego na środowisko przyrodnicze
5,0Student rozumie ważność i potrzebę ochrony środowiska przyrodniczego oraz zachowania bioróżnorodności i potrafi uzasadnić oddziaływanie pro- i ekologicznego i zrównoważonego sposobu gospodarowania na środowisko przyrodnicze i jakość produktów i żywności