Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Gospodarka odpadami

Sylabus przedmiotu Gospodarka odpadami z przetwórstwa rolno-spożywczego:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Gospodarka odpadami
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom podyplomowe
Tytuł zawodowy absolwenta
Obszary studiów charakterystyki PRK
Profil
Moduł
Przedmiot Gospodarka odpadami z przetwórstwa rolno-spożywczego
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Kształtowania Środowiska
Nauczyciel odpowiedzialny Ewa Możdżer <Ewa.Mozdzer@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Grzegorz Jarnuszewski <Grzegorz.Jarnuszewski@zut.edu.pl>, Ryszard Malinowski <Ryszard.Malinowski@zut.edu.pl>, Edward Meller <Edward.Meller@zut.edu.pl>, Ewa Możdżer <Ewa.Mozdzer@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 1,0 ECTS (formy) 1,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW2 5 1,01,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1podstawowa wiedza z zakresu chemii, biologii i fizyki

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1słuchacz posiada wiedzę na temat powstajacych odpadów rolno-spożywczych z ich deponowaniem lub zagospodarowaniem
C-2Słuchacz ma wiedzę z zakresu technologi zagospodarowania odpadów powstajacych w produkcji roslinnej i spożywczej

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
wykłady
T-W-1Rodzaje odpadów/produktów ubocznych powstających w przetwórstwie roślinnym. Ich charakterystyka fizykochemiczna. Kierunki zagospodarowania odpadów z uwzględnieniem aspektów ekologicznych. Technologie przetwarzania odpadów powstających w trakcie produkcji rolniczej.3
T-W-2Odpady z przetwórstwa owoców i warzyw, ziarna zbóż i nasion oleistych, z przemysłu mleczrskiego i drobiarskiego. Odpady spożywcze. Ich charakterystyka fizykochemiczna. Technologie i kierunki zagospodarowania odpadów powstajacych w trakcie produkcji spożywczej.1
T-W-3Pisemen zaliczenie przedmiotu1
5

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach5
A-W-2Samodzielne studiowanie literatury przedmiotowej11
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia przedmiotu14
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny prezentujący zagadnienia teoretyczne
M-2Prezentacje mulimedialne z użyciem komputera i rzutnika

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: Ocena przeprowadzona w formie pisemnej w końcowej fazie zajęć, podsumowująca osiągnięte efekty uczenia

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
GOSP_10-_PD7_W01
Wskazuje na możliwości zagospodarowania odpadów z przetwórstwa roślinnego, w tym do żywności, uwzględniając aspekty toksykologii żywności i ekologii
GOSP_10-_W07C-1T-W-2, T-W-1M-1, M-2S-1

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
GOSP_10-_PD7_U01
Charakteryzuje i klasyfikuje odpady w zależności od stopnia ich szkodliwości i źródła powstawania oraz ma świadomość ich wpływu na środowisko
GOSP_10-_U06C-2, C-1T-W-2, T-W-1M-1, M-2S-1

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
GOSP_10-_PD7_K01
Słuchacz współpracuje z kolegami z grupy przy sporządzaniu sprawozdania świadomie oceniając wkład pracy własnej
GOSP_10-_K03C-2, C-1T-W-2, T-W-1M-1, M-2S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
GOSP_10-_PD7_W01
Wskazuje na możliwości zagospodarowania odpadów z przetwórstwa roślinnego, w tym do żywności, uwzględniając aspekty toksykologii żywności i ekologii
2,0
3,0Słuchacz ma podstawową wiedzę z zakresu teoretycznych podstaw związanych z gospodarą odpadami z przetwórstwa rolno-spożywczego
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
GOSP_10-_PD7_U01
Charakteryzuje i klasyfikuje odpady w zależności od stopnia ich szkodliwości i źródła powstawania oraz ma świadomość ich wpływu na środowisko
2,0
3,0Słuchacz potrafi dokaonać podziału odpadów rolno-spożywczych i zadecydować o możliwości ich zagospodarowania lub utylizacji
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
GOSP_10-_PD7_K01
Słuchacz współpracuje z kolegami z grupy przy sporządzaniu sprawozdania świadomie oceniając wkład pracy własnej
2,0
3,0Słuchacz bierze udział w pracy grupowej, wykazuje mały udział w zdobywaniu wiedzy. Ma dostateczną wiedzę o odpadach pochodzących z przetwórstwa rolno-spożywczego
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Kuśmider J, Utylizacja odpadów przemysłu rolno-spożywczego. Aapekty towaroznawcze i ekologiczne, WAE, Poznań, 1996
  2. Kumider J., Zielnica J., Ekologiczne aspekty pozyskiwania żywności, WAE, Poznań, 2002
  3. Jarczyk A., Płocharski W., Technologia produktów owocowych i warzywnych, wyd. WSE-H, Sierniewice, 2010

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Rodzaje odpadów/produktów ubocznych powstających w przetwórstwie roślinnym. Ich charakterystyka fizykochemiczna. Kierunki zagospodarowania odpadów z uwzględnieniem aspektów ekologicznych. Technologie przetwarzania odpadów powstających w trakcie produkcji rolniczej.3
T-W-2Odpady z przetwórstwa owoców i warzyw, ziarna zbóż i nasion oleistych, z przemysłu mleczrskiego i drobiarskiego. Odpady spożywcze. Ich charakterystyka fizykochemiczna. Technologie i kierunki zagospodarowania odpadów powstajacych w trakcie produkcji spożywczej.1
T-W-3Pisemen zaliczenie przedmiotu1
5

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach5
A-W-2Samodzielne studiowanie literatury przedmiotowej11
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia przedmiotu14
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięGOSP_10-_PD7_W01Wskazuje na możliwości zagospodarowania odpadów z przetwórstwa roślinnego, w tym do żywności, uwzględniając aspekty toksykologii żywności i ekologii
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówGOSP_10-_W07Słuchacz zna zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości, wykorzystującej wiedzę z zakresu gospodarki odpadami; posiada podstawową wiedzę dotyczącą zarządzania, w tym prowadzenia działalności gospodarczej związanej z wytwarzaniem i zagospodarowaniem odpadów poprodukcyjnych.
Cel przedmiotuC-1słuchacz posiada wiedzę na temat powstajacych odpadów rolno-spożywczych z ich deponowaniem lub zagospodarowaniem
Treści programoweT-W-2Odpady z przetwórstwa owoców i warzyw, ziarna zbóż i nasion oleistych, z przemysłu mleczrskiego i drobiarskiego. Odpady spożywcze. Ich charakterystyka fizykochemiczna. Technologie i kierunki zagospodarowania odpadów powstajacych w trakcie produkcji spożywczej.
T-W-1Rodzaje odpadów/produktów ubocznych powstających w przetwórstwie roślinnym. Ich charakterystyka fizykochemiczna. Kierunki zagospodarowania odpadów z uwzględnieniem aspektów ekologicznych. Technologie przetwarzania odpadów powstających w trakcie produkcji rolniczej.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny prezentujący zagadnienia teoretyczne
M-2Prezentacje mulimedialne z użyciem komputera i rzutnika
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Ocena przeprowadzona w formie pisemnej w końcowej fazie zajęć, podsumowująca osiągnięte efekty uczenia
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Słuchacz ma podstawową wiedzę z zakresu teoretycznych podstaw związanych z gospodarą odpadami z przetwórstwa rolno-spożywczego
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięGOSP_10-_PD7_U01Charakteryzuje i klasyfikuje odpady w zależności od stopnia ich szkodliwości i źródła powstawania oraz ma świadomość ich wpływu na środowisko
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówGOSP_10-_U06Słuchacz potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania systemu gospodarki odpadami w firmie i go ocenić - zwłaszcza istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi.
Cel przedmiotuC-2Słuchacz ma wiedzę z zakresu technologi zagospodarowania odpadów powstajacych w produkcji roslinnej i spożywczej
C-1słuchacz posiada wiedzę na temat powstajacych odpadów rolno-spożywczych z ich deponowaniem lub zagospodarowaniem
Treści programoweT-W-2Odpady z przetwórstwa owoców i warzyw, ziarna zbóż i nasion oleistych, z przemysłu mleczrskiego i drobiarskiego. Odpady spożywcze. Ich charakterystyka fizykochemiczna. Technologie i kierunki zagospodarowania odpadów powstajacych w trakcie produkcji spożywczej.
T-W-1Rodzaje odpadów/produktów ubocznych powstających w przetwórstwie roślinnym. Ich charakterystyka fizykochemiczna. Kierunki zagospodarowania odpadów z uwzględnieniem aspektów ekologicznych. Technologie przetwarzania odpadów powstających w trakcie produkcji rolniczej.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny prezentujący zagadnienia teoretyczne
M-2Prezentacje mulimedialne z użyciem komputera i rzutnika
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Ocena przeprowadzona w formie pisemnej w końcowej fazie zajęć, podsumowująca osiągnięte efekty uczenia
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Słuchacz potrafi dokaonać podziału odpadów rolno-spożywczych i zadecydować o możliwości ich zagospodarowania lub utylizacji
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięGOSP_10-_PD7_K01Słuchacz współpracuje z kolegami z grupy przy sporządzaniu sprawozdania świadomie oceniając wkład pracy własnej
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówGOSP_10-_K03Uczestnik studiów dostrzega ryzyko i potrafi ocenić skutki zaplanowanych działań inżynieryjnych w zakresie działalności produkcyjnej, komunalnej związanej z unieszkodliwianiem odpadów. Jest otwarty na krytykę i potrafi w sposób komunikatywny i rzeczowy przedstawić swoje poglądy za pomocą odpowiednio dobranych argumentów.
Cel przedmiotuC-2Słuchacz ma wiedzę z zakresu technologi zagospodarowania odpadów powstajacych w produkcji roslinnej i spożywczej
C-1słuchacz posiada wiedzę na temat powstajacych odpadów rolno-spożywczych z ich deponowaniem lub zagospodarowaniem
Treści programoweT-W-2Odpady z przetwórstwa owoców i warzyw, ziarna zbóż i nasion oleistych, z przemysłu mleczrskiego i drobiarskiego. Odpady spożywcze. Ich charakterystyka fizykochemiczna. Technologie i kierunki zagospodarowania odpadów powstajacych w trakcie produkcji spożywczej.
T-W-1Rodzaje odpadów/produktów ubocznych powstających w przetwórstwie roślinnym. Ich charakterystyka fizykochemiczna. Kierunki zagospodarowania odpadów z uwzględnieniem aspektów ekologicznych. Technologie przetwarzania odpadów powstających w trakcie produkcji rolniczej.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny prezentujący zagadnienia teoretyczne
M-2Prezentacje mulimedialne z użyciem komputera i rzutnika
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Ocena przeprowadzona w formie pisemnej w końcowej fazie zajęć, podsumowująca osiągnięte efekty uczenia
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Słuchacz bierze udział w pracy grupowej, wykazuje mały udział w zdobywaniu wiedzy. Ma dostateczną wiedzę o odpadach pochodzących z przetwórstwa rolno-spożywczego
3,5
4,0
4,5
5,0