Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Zootechnika (N1)
specjalność: Hodowla koni i jeździectwo
Sylabus przedmiotu Futrzarstwo:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Zootechnika | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia niestacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Futrzarstwo | ||
Specjalność | Hodowla i użytkowanie zwierząt | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Anatomii Zwierząt i Zoologii | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Lidia Felska-Błaszczyk <Lidia.Felska-Blaszczyk@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Lidia Felska-Błaszczyk <Lidia.Felska-Blaszczyk@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | 16 | Grupa obieralna | 1 |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Podstawowe wiadomości na temat biologii zwierząt na poziomie szkoły średniej |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Podstawowym celem jest przybliżenie studentom własciwości futer zwierząt futerkowych |
C-2 | Przedstawienie studentom aktualnej sytuacji na rynku skór i praktycznego celu tego kierunku hodowli |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Właściwości okrywy włosowej - zadania wykonywane na futrach, liczenie gęstości, określanie grubości włosa, określanie wysokości włosa pokrywowego i podszyciowego. | 2 |
T-A-2 | Obróbka skór zwierząt futerkowych - metody skórowania, nowoczesne techniki obróbki skór | 2 |
T-A-3 | Ocena jakościowa skór zwierząt futerkowych | 2 |
T-A-4 | prezentacja referatów | 1 |
7 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Historia i znaczenie futrzasrtwa w Polsce i na świecie | 2 |
T-W-2 | Aktualna sytuacja na rynku skór futerkowych | 1 |
T-W-3 | Czy futra "ekologiczne" są ekologiczne. Obróbka skór zwierzat futerkowych | 2 |
T-W-4 | Aucyjny system sprzedaży skór futerkowych - brokowanie skór. Domy aukcyjne. | 1 |
T-W-5 | Czynniki wpływające na jakość skór. | 1 |
T-W-6 | Zaliczenie treści wykładowych | 1 |
8 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | Uczestnictwo w ćwiczeniach | 15 |
A-A-2 | Udział w konsultacjach | 5 |
A-A-3 | Samodzielne studiowanie tematyki ćwiczeń | 2 |
A-A-4 | Przygotowanie do zaliczenia ćwiczeń | 8 |
30 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Uczestnictwo studenta w wykładach | 15 |
A-W-2 | Samodzielne studiowanie literatury | 7 |
A-W-3 | Przygotowanie do zaliczenia wykładów | 8 |
30 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykłady informacyjny prezentujący zagadnienia teoretyczne |
M-2 | Prezentacje multimedialne przy wykorzystaniu komputera i projektora |
M-3 | Praca w grupach |
M-4 | Projekcja filmów o futrzarstwie |
M-5 | Przegląd skór zwierząt futerkowych |
M-6 | Wizyta w lotowni skór zwierząt futerkowych |
M-7 | Wykłady informacyjny prezentujący zagadnienia teoretyczne |
M-8 | Prezentacje multimedialne przy wykorzystaniu komputera i projektora |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Przygotowanie referatu o tematyce futrzarskiej |
S-2 | Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne przedmiotu |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ZO_1A_ZO-S-O13.4_W01 Student zna i opisuje własciwości okrywy włosowej zwierząt. | ZO_1A_W04, ZO_1A_W10, ZO_1A_W12 | — | — | C-2, C-1 | T-A-1, T-A-3, T-W-5 | M-5, M-4, M-6, M-2, M-8, M-1, M-7 | S-2, S-1 |
ZO_1A_ZO-S-O13.4_W02 student definiuje rodzaje skór futerkowych | ZO_1A_W10 | — | — | C-1 | T-A-1, T-W-4 | M-4, M-6, M-2, M-8, M-1, M-7 | S-2, S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ZO_1A_ZO-S-O13.4_U01 Student umie ocenić jakość okrywy włosowej | ZO_1A_U07, ZO_1A_U17 | — | — | C-1 | T-A-3 | M-5, M-3, M-6, M-2, M-8, M-1, M-7 | S-2, S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ZO_1A_ZO-S-O13.4_K01 Student propaguje zdrowtone działanie naturalnych futer | ZO_1A_K02, ZO_1A_K03 | — | — | C-2, C-1 | T-A-3, T-W-5 | M-5, M-4, M-6, M-2, M-8, M-1, M-7 | S-2, S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZO_1A_ZO-S-O13.4_W01 Student zna i opisuje własciwości okrywy włosowej zwierząt. | 2,0 | Student nie zna i nie definiuje nawet jednej właściwości okrywy włosowej |
3,0 | Student zna i definiuje trzy właściwości okrywy włosowej | |
3,5 | Student zna i definiuje połowę właściowości okrywy włosowej | |
4,0 | Student zna i definiuje ponad połowę właściwości okrywy włosowej | |
4,5 | Student zna i potrafi zdefiniować prawie wszystkie właściwości okrywy włosowej | |
5,0 | Student zna i definiuje wszystkie właściwości okrywy włosowej | |
ZO_1A_ZO-S-O13.4_W02 student definiuje rodzaje skór futerkowych | 2,0 | Student nie posiada wiedzy, aby rozpoznać żadnego rodzaju okrywy włosowej |
3,0 | Student rozpoznaje i potrafi definiować trzy rodzaje okrywy włosowej | |
3,5 | Student zna i definiuje połowę rodzajów okrywy włosowej | |
4,0 | Student zna i definiuje ponad połowę rodzajów okrywy włosowej | |
4,5 | Student zna i definiuje prawie wszystkie rodzaje okrywy włosowej | |
5,0 | Student zna i defiuje wszystkie rodzaje okrywy włosowej |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZO_1A_ZO-S-O13.4_U01 Student umie ocenić jakość okrywy włosowej | 2,0 | Student nie umie ocenić jakości okrywy włosowej na żadnej z przedstawionych do oceny skór |
3,0 | Student umie ocenić jakość okrywy włosowej dwóch skór przedstawionych do oceny | |
3,5 | Student umie ocenić jakość okrywy włosowej trzech skór przedstawionych do oceny | |
4,0 | Student umie ocenić jakość okrywy włosowej czterech skór przedstawionych do oceny | |
4,5 | Student umie ocenić jakość okrywy włosowej pięciu skór przedstawionych do oceny | |
5,0 | Student umie ocenić jakość okrywy włosowej wszystkich przedstawonych do oceny skór. Umie selekcjonować skóry pod wzgledem długości włosa, barwy, wielkości itp |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZO_1A_ZO-S-O13.4_K01 Student propaguje zdrowtone działanie naturalnych futer | 2,0 | Student nie orientuje się w możliwościach propagowania zdrowotnych właściwości okrywy włosowej skór zwierząt futerkowych. |
3,0 | Student jest w stanie przedstawić i propagować zdrowotne właściwości okrywy włosowej | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | Student potrafi odpowiednio propagować zdrowotne właściwości okrywy włosowej zwierząt futerkowych |
Literatura podstawowa
- Duda I, Skóry surowe futrzarskie, Akademia Ekonomiczna w Krakowie, Kraków, 1992
- Duda I., Marcinkowska E, Towaroznawstwo wyrobów skórzanych i futrzarskich, Akademia Ekonomiczna w Krakowie, Kraków, 2001
Literatura dodatkowa
- Gregorczyk Z., Ocena jakościowa, rozsortowanie i przechowywanie skór wyprawionych z okrywą włosową 744[03]Z3.06, Instytut Technologii Eksploatacji – Państwowy Instytut Badawczy, Radom, 2006