Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Inżynierii Mechanicznej i Mechatroniki - Zarządzanie i inżynieria produkcji (N1)

Sylabus przedmiotu Podstawy systemów oceny zgodności:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Zarządzanie i inżynieria produkcji
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauki techniczne, studia inżynierskie
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Podstawy systemów oceny zgodności
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Instytut Technologii Mechanicznej
Nauczyciel odpowiedzialny Andrzej Jardzioch <Andrzej.Jardzioch@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Jacek Eliasz <Jacek.Eliasz@zut.edu.pl>, Andrzej Kwintowski <Andrzej.Kwintowski@zut.edu.pl>, Małgorzata Mrozik <Malgorzata.Mrozik@zut.edu.pl>, Monika Nowak <Monika.Nowak@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 6,0 ECTS (formy) 6,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 9 Grupa obieralna 2

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA8 9 1,50,30zaliczenie
projektyP8 10 2,00,30zaliczenie
wykładyW8 16 2,50,40zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Wiedza z zakresu nauki o przedsiębiorstwie
W-2Podstawowa wiedza z zakresu zarządzania produkcją i usługami

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studentów z uwarunkowaniami socjologicznymi zarządzania przedsiębiorstwem
C-2Zapoznanie studentów z wiedzą dotyczącą stosunków i ról społecznych oraz struktur formalnych i nieformalnych w przedsiębiorstwie, jak również patologii zarządzania, zarządzanie różnorodnością, konfliktami, przez zaufanie, w warunkach kryzysowych.
C-3Ukształtowanie umiejętności diagnozowania ról społecznych w przedsiębiorstwie
C-4Ukształtowanie umiejętności identyfikacji wzajemnych relacji jednostka zespół pracowniczy
C-5Ukształtowanie umiejętności analizy formalnych i nieformalnych struktur przedsiębiorstwa

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Omówienie procedury zagrożeń tworzonych przez produkt i/lub proces. Analiza ryzyka. Opracowanie deklaracji zgodności dla wyrobu.9
9
projekty
T-P-1Samodzielne wykonanie analiza ryzyka. Opracowanie deklaracji zgodności dla wyrobu.10
10
wykłady
T-W-1Omówienie procedur związanych z zagrożeniami tworzonymi przez produkt i/lub proces16
16

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1Udział w zajęcia9
A-A-2Przygotowanie do zajęć7
A-A-3Przygotowanie do zaliczenia17
A-A-4Konsultacje4
A-A-5Udział w zaliczeniu3
A-A-6Konsultacje5
45
projekty
A-P-1Udział w zajeciach projektowych Czytanie wskazanej literatury, przygotowanie się do wejściówki, przygotowanie analizy ryzyka, opracowanie deklaracji zgodności, przygotowanie prezentacji, Kosultacje10
A-P-2Przygotowanie do cwiczeń projektowych30
A-P-3Konsultacje do projektu7
A-P-4Przygotowanie do zaliczenia projektu13
60
wykłady
A-W-1Udział w zajęciach16
A-W-2Przygotowanie do zaliczenia20
A-W-3Udział w zaliczeniu4
A-W-4Konsultacje20
A-W-5Studiowanie literatury przedmniotu15
75

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład informacyjny, pogadanka, wykład problemowy
M-2metoda przypadków
M-3ćwiczenia przedmiotowe

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: ocena interperatcji poszczególnych studiów przypadku omawianych na ćwiczeniach
S-2Ocena podsumowująca: test z pytaniami otwartymi lub praca pisemna
S-3Ocena podsumowująca: zadanie problemowe

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZIIP_1A_IJZ/14-2_W01
student zna uwarunkowania socjologiczne zarządzania przedsiębiorstwem
ZIIP_1A_W11, ZIIP_1A_W16, ZIIP_1A_W17C-1M-1S-2
ZIIP_1A_IJZ/14-2_W02
student potrafi scharakteryzować stosunki społeczne w przedsiębiorstwie, struktury formalne i nieformalne, role społeczne w przedsiębiorstwie oraz występujące patologie zarządzania oraz zarządzanie różnorodnością, konfliktami, przez zaufanie, w warunkach kryzysowych
ZIIP_1A_W11, ZIIP_1A_W16C-2M-1S-2

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZIIP_1A_IJZ/14-2_U01
student ma umiejętność analizowania ról społecznych w przedsiębiorstwie, formalnych i nieformalnych struktur przedsiębiorstwa, kultury organizacyjnej wybranego przedsiębiorstwa, wzajemnych relacji jednostka zespół pracowniczy
ZIIP_1A_U05, ZIIP_1A_U14, ZIIP_1A_U22, ZIIP_1A_U24C-4, C-5, C-3M-3, M-2S-1, S-3

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZIIP_1A_IJZ/14-2_K01
ma kompetencje w zakresie kształtowania postaw tolerancji w kontekście zarządzania przedsiębiorstwem
ZIIP_1A_K02, ZIIP_1A_K09C-1M-1, M-2S-1, S-3

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZIIP_1A_IJZ/14-2_W01
student zna uwarunkowania socjologiczne zarządzania przedsiębiorstwem
2,0
3,0Student opanował podstawowa wiedzę z zakresu uwarunkowań socjologicznych zarządzania przedsiębiorstwem.
3,5
4,0
4,5
5,0
ZIIP_1A_IJZ/14-2_W02
student potrafi scharakteryzować stosunki społeczne w przedsiębiorstwie, struktury formalne i nieformalne, role społeczne w przedsiębiorstwie oraz występujące patologie zarządzania oraz zarządzanie różnorodnością, konfliktami, przez zaufanie, w warunkach kryzysowych
2,0
3,0Student opanował podstawowa wiedzę z zakresu stosunków społecznych w przedsiębiorstwie, struktur formalnych i nieformalnych, ról społeczne w przedsiębiorstwie, występujących patologii zarządzania, zarządzanie różnorodnością, konfliktami, przez zaufanie, w warunkach kryzysowych.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZIIP_1A_IJZ/14-2_U01
student ma umiejętność analizowania ról społecznych w przedsiębiorstwie, formalnych i nieformalnych struktur przedsiębiorstwa, kultury organizacyjnej wybranego przedsiębiorstwa, wzajemnych relacji jednostka zespół pracowniczy
2,0
3,0Student wykazuje podstawowe umiejętności w zakresie analizowania wybranych ról społecznych w przedsiębiorstwie, formalnych i nieformalnych struktur przedsiębiorstwa, kultury organizacyjnej wybranego przedsiębiorstwa oraz wzajemnych relacji jednostka zespół pracowniczy
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZIIP_1A_IJZ/14-2_K01
ma kompetencje w zakresie kształtowania postaw tolerancji w kontekście zarządzania przedsiębiorstwem
2,0
3,0Student potrafi rozpoznawać przejawy nietolerancji w otoczeniu, w tym przedsiębiorstwie oraz kształtować postawy tolerancji w kontekście zarządzania przedsiębiorstwem.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Grzelak J.Ł, Dylematy społeczne (w:)Psychologia ekonomiczna, red. Tadeusz Tyszka, Gdanskie Wydawnictwo psychologiczne, Gdansk, 2004
  2. red. naukowa Monika Kostera, Nowe kierunki w zarządzaniu, Wyd. Akademickie i Profesjonalne, Warszawa, 2008
  3. red. Marii Romanowskiej, Podstawy organizacji i zarządzania, Difin, Warszawa, 2002
  4. Ratyński W., Psychologiczne i socjologiczne aspekty zarządzania, Wyd.C.H. Beck, Warszawa, 2005

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Omówienie procedury zagrożeń tworzonych przez produkt i/lub proces. Analiza ryzyka. Opracowanie deklaracji zgodności dla wyrobu.9
9

Treści programowe - projekty

KODTreść programowaGodziny
T-P-1Samodzielne wykonanie analiza ryzyka. Opracowanie deklaracji zgodności dla wyrobu.10
10

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Omówienie procedur związanych z zagrożeniami tworzonymi przez produkt i/lub proces16
16

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1Udział w zajęcia9
A-A-2Przygotowanie do zajęć7
A-A-3Przygotowanie do zaliczenia17
A-A-4Konsultacje4
A-A-5Udział w zaliczeniu3
A-A-6Konsultacje5
45
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - projekty

KODForma aktywnościGodziny
A-P-1Udział w zajeciach projektowych Czytanie wskazanej literatury, przygotowanie się do wejściówki, przygotowanie analizy ryzyka, opracowanie deklaracji zgodności, przygotowanie prezentacji, Kosultacje10
A-P-2Przygotowanie do cwiczeń projektowych30
A-P-3Konsultacje do projektu7
A-P-4Przygotowanie do zaliczenia projektu13
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Udział w zajęciach16
A-W-2Przygotowanie do zaliczenia20
A-W-3Udział w zaliczeniu4
A-W-4Konsultacje20
A-W-5Studiowanie literatury przedmniotu15
75
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZIIP_1A_IJZ/14-2_W01student zna uwarunkowania socjologiczne zarządzania przedsiębiorstwem
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZIIP_1A_W11ma wiedzę o uwarunkowaniach zwyczajowych i etycznych związanych z obszarem inżynierii produkcji
ZIIP_1A_W16ma wiedzę z zakresu ekonomii oraz zarządzania produkcją i usługami, w tym zarządzania jakością, i prowadzenia działalności gospodarczej
ZIIP_1A_W17ma podstawową wiedzę niezbędną do korzystania z treści humanistycznych i innych uzupełniających wykształcenie techniczne
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z uwarunkowaniami socjologicznymi zarządzania przedsiębiorstwem
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny, pogadanka, wykład problemowy
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: test z pytaniami otwartymi lub praca pisemna
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student opanował podstawowa wiedzę z zakresu uwarunkowań socjologicznych zarządzania przedsiębiorstwem.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZIIP_1A_IJZ/14-2_W02student potrafi scharakteryzować stosunki społeczne w przedsiębiorstwie, struktury formalne i nieformalne, role społeczne w przedsiębiorstwie oraz występujące patologie zarządzania oraz zarządzanie różnorodnością, konfliktami, przez zaufanie, w warunkach kryzysowych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZIIP_1A_W11ma wiedzę o uwarunkowaniach zwyczajowych i etycznych związanych z obszarem inżynierii produkcji
ZIIP_1A_W16ma wiedzę z zakresu ekonomii oraz zarządzania produkcją i usługami, w tym zarządzania jakością, i prowadzenia działalności gospodarczej
Cel przedmiotuC-2Zapoznanie studentów z wiedzą dotyczącą stosunków i ról społecznych oraz struktur formalnych i nieformalnych w przedsiębiorstwie, jak również patologii zarządzania, zarządzanie różnorodnością, konfliktami, przez zaufanie, w warunkach kryzysowych.
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny, pogadanka, wykład problemowy
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: test z pytaniami otwartymi lub praca pisemna
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student opanował podstawowa wiedzę z zakresu stosunków społecznych w przedsiębiorstwie, struktur formalnych i nieformalnych, ról społeczne w przedsiębiorstwie, występujących patologii zarządzania, zarządzanie różnorodnością, konfliktami, przez zaufanie, w warunkach kryzysowych.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZIIP_1A_IJZ/14-2_U01student ma umiejętność analizowania ról społecznych w przedsiębiorstwie, formalnych i nieformalnych struktur przedsiębiorstwa, kultury organizacyjnej wybranego przedsiębiorstwa, wzajemnych relacji jednostka zespół pracowniczy
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZIIP_1A_U05ma umiejętności w zakresie zarządzania w różnych formach aktywności zawodowej
ZIIP_1A_U14ma umiejętności w zakresie przeprowadzenia analizy problemów mających bezpośrednie odniesienie do zdobytej wiedzy
ZIIP_1A_U22ma umiejętności w zakresie rozumienia i stosowania w praktyce zdobytej wiedzy
ZIIP_1A_U24ma umiejętności w zakresie zarządzania personelem oraz koordynowania pracami zespołów pracowniczych
Cel przedmiotuC-4Ukształtowanie umiejętności identyfikacji wzajemnych relacji jednostka zespół pracowniczy
C-5Ukształtowanie umiejętności analizy formalnych i nieformalnych struktur przedsiębiorstwa
C-3Ukształtowanie umiejętności diagnozowania ról społecznych w przedsiębiorstwie
Metody nauczaniaM-3ćwiczenia przedmiotowe
M-2metoda przypadków
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: ocena interperatcji poszczególnych studiów przypadku omawianych na ćwiczeniach
S-3Ocena podsumowująca: zadanie problemowe
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student wykazuje podstawowe umiejętności w zakresie analizowania wybranych ról społecznych w przedsiębiorstwie, formalnych i nieformalnych struktur przedsiębiorstwa, kultury organizacyjnej wybranego przedsiębiorstwa oraz wzajemnych relacji jednostka zespół pracowniczy
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZIIP_1A_IJZ/14-2_K01ma kompetencje w zakresie kształtowania postaw tolerancji w kontekście zarządzania przedsiębiorstwem
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZIIP_1A_K02ma kompetencje w zakresie stosowania prawa i przestrzegania zasad etyki zawodowej
ZIIP_1A_K09ma kompetencje w zakresie kształtowania postaw patriotyzmu, humanizmu i tolerancji oraz otwartości i współpracy w środowiskach wielokulturowych
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z uwarunkowaniami socjologicznymi zarządzania przedsiębiorstwem
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny, pogadanka, wykład problemowy
M-2metoda przypadków
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: ocena interperatcji poszczególnych studiów przypadku omawianych na ćwiczeniach
S-3Ocena podsumowująca: zadanie problemowe
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi rozpoznawać przejawy nietolerancji w otoczeniu, w tym przedsiębiorstwie oraz kształtować postawy tolerancji w kontekście zarządzania przedsiębiorstwem.
3,5
4,0
4,5
5,0