Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Inżynierii Mechanicznej i Mechatroniki - Inżynieria materiałowa (N1)

Sylabus przedmiotu Technologia gumy:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Inżynieria materiałowa
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauki techniczne, studia inżynierskie
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Technologia gumy
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Instytut Inżynierii Materiałowej
Nauczyciel odpowiedzialny Zbigniew Rosłaniec <Zbigniew.Roslaniec@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Elżbieta Piesowicz <Elzbieta.Senderek@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 4,0 ECTS (formy) 4,0
Forma zaliczenia egzamin Język polski
Blok obieralny 3 Grupa obieralna 1

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
laboratoriaL7 10 1,30,38zaliczenie
wykładyW7 18 2,70,62egzamin

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Odbyte zajęcia z podstaw nauki o materiałach 1, Fizyko-chemii Polimerów.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studentów z właściwościami i technologią wytwarzania gumy. Zapoznanie studentów z metodami przygotowania mieszanek kauczukowych i głównymi metodami badań gumy.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Dobór składników i wykonywanie mieszanki kauczukowej na walcarce laboratoryjnej. Charakterystyka wulkametryczna - wyznaczanie optymalnego czasu wulkanizacji i czasu bezpiecznego przerobu.Wulkanizacja mieszanki kauczukowej metodą prasowania. Badanie właściwości wytrzymałościowych wulkanizatu gumowego. Badanie twardości i elastyczności przy odbiciu.10
10
wykłady
T-W-1Guma jako materiał konstrukcyjny. Główne składniki mieszanek kauczukowych. Kauczuki: budowa i właściwości. Zespoły sieciujące. Napełniacze mieszanek kauczukowych: napełniacze aktywne i nieaktywne. Zmiękczacze: rodzaje i sposób doboru. Główne metody przygotowania i przetwarzania mieszanek kauczukowych. Mechanizmy wulkanizacji kauczuku. Techniczne metody wulkanizacji: wulkanizacja periodyczna i ciągła. Klasyfikacja gumy na wyroby techniczne. Guma w kontakcie z żywnością. Ekologiczne aspekty produkcji i użytkowania wyrobów gumowych. Elastomery termoplastyczne: elastomery blokowe, mieszaniny reaktywne.18
18

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1Przygotowanie do zajęć laboratoryjnych. Opracowanie sprawozdania z ćwiczeń laboratoryjnych.10
A-L-2uczestnictwo w zajęciach10
A-L-3Opracowanie wyników i sprawozdania z zajęć laboratoryjnych12
A-L-4Konsultacje6
38
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach, udział w dyskusji podczas wykładu (dwa razy w semestrze).18
A-W-2Przygotowanie do egzaminu36
A-W-3Konsultacje14
A-W-4Analiza literatury12
80

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład, dyskusja dydaktyczna w czasie wykładu

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Dwa sprawdziany pisemne w semestrze (test) - pozytywne wyniki umożliwiaja zwolnienie z egzaminu ustnego, ocena aktywności w dyskusji w trakcie wykładów (pozwala zaokraglić w górę ocenę z testu). Egzamin ustny (trzy pytania losowane).

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
IM_1A_C12-2_W01
W wyniku przeprowadzonych zajęć, student powinien być w stanie definiować mechanizmy odkształceń elastycznych w materiałach, wymienić i charakteryzować główne składniki mieszanek kauczukowych, opisać metody przetwarzania i wulkanizacji mieszanek kauczukowych, dobrać rodzaj kauczuku do różnych zastosowań wyrobu gumowego. Powinien również scharakteryzować rodzaje gumy na wyroby techniczne wg. klasyfikacji zawartej w dokumentach normalizacyjnych, wymienić główne typy elastomerów termoplastycznych a także opisać specjalne zastosowania gumy: do kontaktu z żywnością, na wyroby pracujące w naturalnych warunkach atmosferycznych, na wykładziny kwasoodporne.
IM_1A_W12, IM_1A_W11, IM_1A_W10, IM_1A_W09C-1T-W-1M-1S-1

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
IM_1A_C12-2_U01
W wyniku przeprowadzonych zajęć student powinien umieć: dobierać skład gumy do zadanych zastosowań, opracowywać warunki wytwarzania wyrobów z materiałów elastomerowych.
IM_1A_U03, IM_1A_U02, IM_1A_U04C-1T-W-1, T-L-1M-1S-1

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
IM_1A_C12-2_K01
W wyniku przeprowadzonych zajęć student nabędzie następujące postawy: zdolność do nadzorowania procesu wytwórczego w zakresie wyrobów gumowych.
IM_1A_K02, IM_1A_K01, IM_1A_K04C-1T-W-1M-1S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
IM_1A_C12-2_W01
W wyniku przeprowadzonych zajęć, student powinien być w stanie definiować mechanizmy odkształceń elastycznych w materiałach, wymienić i charakteryzować główne składniki mieszanek kauczukowych, opisać metody przetwarzania i wulkanizacji mieszanek kauczukowych, dobrać rodzaj kauczuku do różnych zastosowań wyrobu gumowego. Powinien również scharakteryzować rodzaje gumy na wyroby techniczne wg. klasyfikacji zawartej w dokumentach normalizacyjnych, wymienić główne typy elastomerów termoplastycznych a także opisać specjalne zastosowania gumy: do kontaktu z żywnością, na wyroby pracujące w naturalnych warunkach atmosferycznych, na wykładziny kwasoodporne.
2,0Test: poniżej 18 p-kt. Egz. ustny: brak wiedzy w zakresie technologii gumy. Brak zaliczenia ćwiczeń laboratoryjnych
3,0Test: 18 - 21 Egz. ustny: znajomość głównych składników mieszanek kauczukowych, technik wytwarzania mieszanek kauczukowych i wulkanizacji .
3,5Test: 22 - 25 Egz. ustny: znajomość głównych składników mieszanek kauczukowych, technik ich wytwarzania i wulkanizacji. Mechanizmy sieciowania kauczuku.
4,0Test: 26 - 29 Egz. ustny: znajomość głównych składników mieszanek kauczukowych, technik ich wykonywania i wulkanizacji.Krzywa wulkanizacji i jej interpretacja. Mechanizmy sieciowania kauczuku.
4,5Test: 30 - 33 Egz. ustny: znajomość głównych składników mieszanek gumowych, technik ich wytwarzania i wulkanizacji. Krzywa wulkanizacji i jej interpretacja. Mechanizmy sieciowania kauczuku. Środki przeciwstarzeniowe. Elastomery termoplastyczne.
5,0Test:34 - 40 Egz. ustny: znajomość głównych składników mieszanek gumowych, technik ich wytwarzania i wulkanizacji. Krzywa wulkanizacji i jej interpretacja. Mechanizmy sieciowania kauczuku. Środki przeciwstarzeniowe. Odkształcenia elastyczne. Elastomery termoplastyczne. Guma do kontaktu z żywnością.

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
IM_1A_C12-2_U01
W wyniku przeprowadzonych zajęć student powinien umieć: dobierać skład gumy do zadanych zastosowań, opracowywać warunki wytwarzania wyrobów z materiałów elastomerowych.
2,0Test: poniżej 18 p-kt. Egz. ustny: brak wiedzy w zakresie technologii gumy. Brak zaliczenia ćwiczeń laboratoryjnych
3,0Test: 18 - 21 Egz. ustny: znajomość głównych składników mieszanek kauczukowych, technik wytwarzania mieszanek kauczukowych i wulkanizacji .
3,5Test: 22 - 25 Egz. ustny: znajomość głównych składników mieszanek kauczukowych, technik ich wytwarzania i wulkanizacji. Mechanizmy sieciowania kauczuku.
4,0Test: 26 - 29 Egz. ustny: znajomość głównych składników mieszanek kauczukowych, technik ich wykonywania i wulkanizacji. Krzywa wulkanizacji i jej interpretacja. Mechanizmy sieciowania kauczuku.
4,5Test: 30 - 33 Egz. ustny: znajomość głównych składników mieszanek gumowych, technik ich wytwarzania i wulkanizacji. Krzywa wulkanizacji i jej interpretacja. Mechanizmy sieciowzania kauczuku. Środki przeciwstarzeniowe. Elastomery termoplastyczne.
5,0Test:34 - 40 Egz. ustny: znajomość głównych składników mieszanek gumowych, technik ich wytwarzania i wulkanizacji. Krzywa wulkanizacji i jej interpretacja. Mechanizmy sieciowania kauczuku. Środki przeciwstarzeniowe. Odkształcenia elastyczne. Elastomery termoplastyczne. Guma do kontaktu z żywnością.

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
IM_1A_C12-2_K01
W wyniku przeprowadzonych zajęć student nabędzie następujące postawy: zdolność do nadzorowania procesu wytwórczego w zakresie wyrobów gumowych.
2,0Test: poniżej 18 p-kt. Egz. ustny: brak wiedzy w zakresie technologii gumy. Brak zaliczenia ćwiczeń laboratoryjnych
3,0Test: 18 - 21 Egz. ustny: Kompetenje w zakresie wykorzystania głównych składników mieszanek kauczukowych, technik wytwarzania mieszanek kauczukowych i wulkanizacji .
3,5Test: 22 - 25 Egz. ustny: Kompetencje w zakresie stosowania głównych składników mieszanek kauczukowych, technik ich wytwarzania i wulkanizacji. Mechanizmy sieciowania kauczuku.
4,0Test: 26 - 29 Egz. ustny: Kompetencje w zakresie doboru głównych składników mieszanek kauczukowych, technik ich wykonywania i wulkanizacji.Krzywa wulkanizacji i jej interpretacja. Mechanizmy sieciowzania kauczuku.
4,5Test: 30 - 33 Egz. ustny: Kompetencje w zakresie doboru głównych składników mieszanek gumowych, technik ich wytwarzania i wulkanizacji. Krzywa wulkanizacji i jej interpretacja. Mechanizmy sieciowzania kauczuku. Środki przeciwstarzeniowe. Elastomery termoplastyczne.
5,0Test:34 - 40 Egz. ustny: Kompetencje w zakresie doboru głównych składników mieszanek gumowych, technik ich wytwarzania i wulkanizacji. Krzywa wulkanizacji i jej interpretacja. Mechanizmy sieciowania kauczuku. Środki przeciwstarzeniowe. Odkształcenia elastyczne. Elastomery termoplastyczne. Guma do kontaktu z żywnością.

Literatura podstawowa

  1. Antczak B., Cuma: Poradnik inżyniera i Technika, wnt, Warszawa, 1980
  2. De S. Red K., Poradnik Technologa Gumy, Inst. Przem. Gum., Piastów, 2003

Literatura dodatkowa

  1. Mark J.E., Erman B., Erlich F.R., The Science and Technology of Rubber, Elsevier, Amsterdam, 2003

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Dobór składników i wykonywanie mieszanki kauczukowej na walcarce laboratoryjnej. Charakterystyka wulkametryczna - wyznaczanie optymalnego czasu wulkanizacji i czasu bezpiecznego przerobu.Wulkanizacja mieszanki kauczukowej metodą prasowania. Badanie właściwości wytrzymałościowych wulkanizatu gumowego. Badanie twardości i elastyczności przy odbiciu.10
10

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Guma jako materiał konstrukcyjny. Główne składniki mieszanek kauczukowych. Kauczuki: budowa i właściwości. Zespoły sieciujące. Napełniacze mieszanek kauczukowych: napełniacze aktywne i nieaktywne. Zmiękczacze: rodzaje i sposób doboru. Główne metody przygotowania i przetwarzania mieszanek kauczukowych. Mechanizmy wulkanizacji kauczuku. Techniczne metody wulkanizacji: wulkanizacja periodyczna i ciągła. Klasyfikacja gumy na wyroby techniczne. Guma w kontakcie z żywnością. Ekologiczne aspekty produkcji i użytkowania wyrobów gumowych. Elastomery termoplastyczne: elastomery blokowe, mieszaniny reaktywne.18
18

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1Przygotowanie do zajęć laboratoryjnych. Opracowanie sprawozdania z ćwiczeń laboratoryjnych.10
A-L-2uczestnictwo w zajęciach10
A-L-3Opracowanie wyników i sprawozdania z zajęć laboratoryjnych12
A-L-4Konsultacje6
38
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach, udział w dyskusji podczas wykładu (dwa razy w semestrze).18
A-W-2Przygotowanie do egzaminu36
A-W-3Konsultacje14
A-W-4Analiza literatury12
80
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaIM_1A_C12-2_W01W wyniku przeprowadzonych zajęć, student powinien być w stanie definiować mechanizmy odkształceń elastycznych w materiałach, wymienić i charakteryzować główne składniki mieszanek kauczukowych, opisać metody przetwarzania i wulkanizacji mieszanek kauczukowych, dobrać rodzaj kauczuku do różnych zastosowań wyrobu gumowego. Powinien również scharakteryzować rodzaje gumy na wyroby techniczne wg. klasyfikacji zawartej w dokumentach normalizacyjnych, wymienić główne typy elastomerów termoplastycznych a także opisać specjalne zastosowania gumy: do kontaktu z żywnością, na wyroby pracujące w naturalnych warunkach atmosferycznych, na wykładziny kwasoodporne.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówIM_1A_W12Ma wiedzę w zakresie właściwości fizykochemicznych, mechanicznych i eksploatacyjnych materiałów niezbędną do doboru materiału do określonych wyrobów z uwzględnieniem pełnego cyklu ich życia
IM_1A_W11Ma wiedzę w zakresie budowy chemicznej, struktury i morfologii materiałów: - metalicznych - ceramicznych - polimerowych - kompozytowych niezbędną do zrozumienia właściwości materiałów
IM_1A_W10Ma wiedzę w zakresie budowy i funkcjonowania urządzeń technologicznych i oprzyrządowania niezbędną do prawidłowego doboru warunków realizacji procesów technologicznych
IM_1A_W09Ma wiedzę niezbędną do zrozumienia procesów technologicznych kształtowania struktury materiałów i właściwości oraz formowania wyrobów w zakresie: - metalurgii i odlewnictwa - przeróbki plastycznej - spajania i cięcia termicznego - obróbki ubytkowej - technologii warstw powierzchniowych - obróbki cieplnej - metalurgii proszków - przetwórstwa tworzyw sztucznych - technologii wytwarzania kompozytów - utylizacji
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z właściwościami i technologią wytwarzania gumy. Zapoznanie studentów z metodami przygotowania mieszanek kauczukowych i głównymi metodami badań gumy.
Treści programoweT-W-1Guma jako materiał konstrukcyjny. Główne składniki mieszanek kauczukowych. Kauczuki: budowa i właściwości. Zespoły sieciujące. Napełniacze mieszanek kauczukowych: napełniacze aktywne i nieaktywne. Zmiękczacze: rodzaje i sposób doboru. Główne metody przygotowania i przetwarzania mieszanek kauczukowych. Mechanizmy wulkanizacji kauczuku. Techniczne metody wulkanizacji: wulkanizacja periodyczna i ciągła. Klasyfikacja gumy na wyroby techniczne. Guma w kontakcie z żywnością. Ekologiczne aspekty produkcji i użytkowania wyrobów gumowych. Elastomery termoplastyczne: elastomery blokowe, mieszaniny reaktywne.
Metody nauczaniaM-1Wykład, dyskusja dydaktyczna w czasie wykładu
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Dwa sprawdziany pisemne w semestrze (test) - pozytywne wyniki umożliwiaja zwolnienie z egzaminu ustnego, ocena aktywności w dyskusji w trakcie wykładów (pozwala zaokraglić w górę ocenę z testu). Egzamin ustny (trzy pytania losowane).
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Test: poniżej 18 p-kt. Egz. ustny: brak wiedzy w zakresie technologii gumy. Brak zaliczenia ćwiczeń laboratoryjnych
3,0Test: 18 - 21 Egz. ustny: znajomość głównych składników mieszanek kauczukowych, technik wytwarzania mieszanek kauczukowych i wulkanizacji .
3,5Test: 22 - 25 Egz. ustny: znajomość głównych składników mieszanek kauczukowych, technik ich wytwarzania i wulkanizacji. Mechanizmy sieciowania kauczuku.
4,0Test: 26 - 29 Egz. ustny: znajomość głównych składników mieszanek kauczukowych, technik ich wykonywania i wulkanizacji.Krzywa wulkanizacji i jej interpretacja. Mechanizmy sieciowania kauczuku.
4,5Test: 30 - 33 Egz. ustny: znajomość głównych składników mieszanek gumowych, technik ich wytwarzania i wulkanizacji. Krzywa wulkanizacji i jej interpretacja. Mechanizmy sieciowania kauczuku. Środki przeciwstarzeniowe. Elastomery termoplastyczne.
5,0Test:34 - 40 Egz. ustny: znajomość głównych składników mieszanek gumowych, technik ich wytwarzania i wulkanizacji. Krzywa wulkanizacji i jej interpretacja. Mechanizmy sieciowania kauczuku. Środki przeciwstarzeniowe. Odkształcenia elastyczne. Elastomery termoplastyczne. Guma do kontaktu z żywnością.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaIM_1A_C12-2_U01W wyniku przeprowadzonych zajęć student powinien umieć: dobierać skład gumy do zadanych zastosowań, opracowywać warunki wytwarzania wyrobów z materiałów elastomerowych.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówIM_1A_U03Potrafi opracować dokumentacje dotyczącą realizacji zadania inżynierskiego i przygotować tekst zawierający omówienie wyników realizacji tego zadania
IM_1A_U02Potrafi pracować indywidualnie i w zespole; umie oszacować czas potrzebny na realizacje zleconego zadania; potrafi opracować i zrealizować harmonogram prac zapewniający dotrzymanie terminów
IM_1A_U04Potrafi przygotować i przedstawić krótką prezentacje poświęconą wynikom realizacji zadania inżynierskiego
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z właściwościami i technologią wytwarzania gumy. Zapoznanie studentów z metodami przygotowania mieszanek kauczukowych i głównymi metodami badań gumy.
Treści programoweT-W-1Guma jako materiał konstrukcyjny. Główne składniki mieszanek kauczukowych. Kauczuki: budowa i właściwości. Zespoły sieciujące. Napełniacze mieszanek kauczukowych: napełniacze aktywne i nieaktywne. Zmiękczacze: rodzaje i sposób doboru. Główne metody przygotowania i przetwarzania mieszanek kauczukowych. Mechanizmy wulkanizacji kauczuku. Techniczne metody wulkanizacji: wulkanizacja periodyczna i ciągła. Klasyfikacja gumy na wyroby techniczne. Guma w kontakcie z żywnością. Ekologiczne aspekty produkcji i użytkowania wyrobów gumowych. Elastomery termoplastyczne: elastomery blokowe, mieszaniny reaktywne.
T-L-1Dobór składników i wykonywanie mieszanki kauczukowej na walcarce laboratoryjnej. Charakterystyka wulkametryczna - wyznaczanie optymalnego czasu wulkanizacji i czasu bezpiecznego przerobu.Wulkanizacja mieszanki kauczukowej metodą prasowania. Badanie właściwości wytrzymałościowych wulkanizatu gumowego. Badanie twardości i elastyczności przy odbiciu.
Metody nauczaniaM-1Wykład, dyskusja dydaktyczna w czasie wykładu
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Dwa sprawdziany pisemne w semestrze (test) - pozytywne wyniki umożliwiaja zwolnienie z egzaminu ustnego, ocena aktywności w dyskusji w trakcie wykładów (pozwala zaokraglić w górę ocenę z testu). Egzamin ustny (trzy pytania losowane).
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Test: poniżej 18 p-kt. Egz. ustny: brak wiedzy w zakresie technologii gumy. Brak zaliczenia ćwiczeń laboratoryjnych
3,0Test: 18 - 21 Egz. ustny: znajomość głównych składników mieszanek kauczukowych, technik wytwarzania mieszanek kauczukowych i wulkanizacji .
3,5Test: 22 - 25 Egz. ustny: znajomość głównych składników mieszanek kauczukowych, technik ich wytwarzania i wulkanizacji. Mechanizmy sieciowania kauczuku.
4,0Test: 26 - 29 Egz. ustny: znajomość głównych składników mieszanek kauczukowych, technik ich wykonywania i wulkanizacji. Krzywa wulkanizacji i jej interpretacja. Mechanizmy sieciowania kauczuku.
4,5Test: 30 - 33 Egz. ustny: znajomość głównych składników mieszanek gumowych, technik ich wytwarzania i wulkanizacji. Krzywa wulkanizacji i jej interpretacja. Mechanizmy sieciowzania kauczuku. Środki przeciwstarzeniowe. Elastomery termoplastyczne.
5,0Test:34 - 40 Egz. ustny: znajomość głównych składników mieszanek gumowych, technik ich wytwarzania i wulkanizacji. Krzywa wulkanizacji i jej interpretacja. Mechanizmy sieciowania kauczuku. Środki przeciwstarzeniowe. Odkształcenia elastyczne. Elastomery termoplastyczne. Guma do kontaktu z żywnością.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaIM_1A_C12-2_K01W wyniku przeprowadzonych zajęć student nabędzie następujące postawy: zdolność do nadzorowania procesu wytwórczego w zakresie wyrobów gumowych.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówIM_1A_K02Ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżyniera – technologa materiałów, w tym jej wpływ na środowisko i związaną z tym odpowiedzialność za podejmowane decyzje
IM_1A_K01Rozumie potrzebę i zna możliwości ciągłego dokształcania się (studia drugiego i trzeciego stopnia, studia podyplomowe, kursy) – podnoszenia kompetencji zawodowych, osobistych i społecznych
IM_1A_K04Ma świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowość podporządkowania się zasadą pracy w zespole i ponoszenie odpowiedzialności za wspólnie realizowane zadania
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z właściwościami i technologią wytwarzania gumy. Zapoznanie studentów z metodami przygotowania mieszanek kauczukowych i głównymi metodami badań gumy.
Treści programoweT-W-1Guma jako materiał konstrukcyjny. Główne składniki mieszanek kauczukowych. Kauczuki: budowa i właściwości. Zespoły sieciujące. Napełniacze mieszanek kauczukowych: napełniacze aktywne i nieaktywne. Zmiękczacze: rodzaje i sposób doboru. Główne metody przygotowania i przetwarzania mieszanek kauczukowych. Mechanizmy wulkanizacji kauczuku. Techniczne metody wulkanizacji: wulkanizacja periodyczna i ciągła. Klasyfikacja gumy na wyroby techniczne. Guma w kontakcie z żywnością. Ekologiczne aspekty produkcji i użytkowania wyrobów gumowych. Elastomery termoplastyczne: elastomery blokowe, mieszaniny reaktywne.
Metody nauczaniaM-1Wykład, dyskusja dydaktyczna w czasie wykładu
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Dwa sprawdziany pisemne w semestrze (test) - pozytywne wyniki umożliwiaja zwolnienie z egzaminu ustnego, ocena aktywności w dyskusji w trakcie wykładów (pozwala zaokraglić w górę ocenę z testu). Egzamin ustny (trzy pytania losowane).
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Test: poniżej 18 p-kt. Egz. ustny: brak wiedzy w zakresie technologii gumy. Brak zaliczenia ćwiczeń laboratoryjnych
3,0Test: 18 - 21 Egz. ustny: Kompetenje w zakresie wykorzystania głównych składników mieszanek kauczukowych, technik wytwarzania mieszanek kauczukowych i wulkanizacji .
3,5Test: 22 - 25 Egz. ustny: Kompetencje w zakresie stosowania głównych składników mieszanek kauczukowych, technik ich wytwarzania i wulkanizacji. Mechanizmy sieciowania kauczuku.
4,0Test: 26 - 29 Egz. ustny: Kompetencje w zakresie doboru głównych składników mieszanek kauczukowych, technik ich wykonywania i wulkanizacji.Krzywa wulkanizacji i jej interpretacja. Mechanizmy sieciowzania kauczuku.
4,5Test: 30 - 33 Egz. ustny: Kompetencje w zakresie doboru głównych składników mieszanek gumowych, technik ich wytwarzania i wulkanizacji. Krzywa wulkanizacji i jej interpretacja. Mechanizmy sieciowzania kauczuku. Środki przeciwstarzeniowe. Elastomery termoplastyczne.
5,0Test:34 - 40 Egz. ustny: Kompetencje w zakresie doboru głównych składników mieszanek gumowych, technik ich wytwarzania i wulkanizacji. Krzywa wulkanizacji i jej interpretacja. Mechanizmy sieciowania kauczuku. Środki przeciwstarzeniowe. Odkształcenia elastyczne. Elastomery termoplastyczne. Guma do kontaktu z żywnością.