Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Elektryczny - Elektrotechnika (S1)

Sylabus przedmiotu Ekonomika zarządzania jakością:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Elektrotechnika
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauk technicznych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Ekonomika zarządzania jakością
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Elektrotechnologii i Diagnostyki
Nauczyciel odpowiedzialny Bogusław Węgrzyn <Boguslaw.Wegrzyn@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 14 Grupa obieralna 2

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW7 30 2,01,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawowe wiadomości z zakresu ekonomii, organizacji i zarządzania przedsiębiorstwa z zakresu szkoły średniej

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Uzyskanie wiedzy i umiejętności związanych z opracowaniem dokumentacji i wdrożeniem Systemu Zarządzania Jakością oraz uwzględniania problematyki jakości produktu i doskonalenia procesu produkcyjnego w optymalizacji kosztów wytwarzania.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
wykłady
T-W-1Gospodarka wolnorynkowa. Ewolucja systemów zarządzania przedsiębiorstwami.3
T-W-2Rola przedsiębiorczości, innowacyjności oraz jakości produktu i procesów wytwarzania w poprawie konkurencyjności przedsiębiorstwa.4
T-W-3Klasyfikacja systemów zarządzania przedsiębiorstwem wg kryterium efektywności ekonomicznej. Parametry ekonomiczne oceny przedsiebiorstwa.2
T-W-4Jakość - pojęcie, definicje, terminologia, cele i dziedziny zarządzania jakością w przedsiebiorstwie.6
T-W-5Znormalizowane sytemy zarządzania oraz Zintegrowany System Zarządzania Jakością.3
T-W-6System Zarządzania Jakością wg normy ISO 9001: 2008 - cele, wymagania, struktura i wdrożenie. Korzyści z wdrozenia SZJ oraz koszty jakości.4
T-W-7Korzyści z wdrożenia SZJ oraz koszty jakości.3
T-W-8Opracowanie dokumentacji systemu jakości.1
T-W-9Wpływ Zintegrowanego Systemu Zarządzania (ZSZ) i Zarządzania przez Jakość (ZpJ) na skuteczność działań wytwórczych przedsiębiorstwa.2
T-W-10Jakościowe modele doskonalenia przedsiębiorstwa - doskonałości w biznesie (model EFQM i PNJ)2
30

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
wykłady
A-W-1Obecność na zajęciach30
A-W-2Przygotowanie do zaliczenia pisemnego wykładów30
60

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład audytoryjny z wykorzystaniem technik audiowizualnych

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: Test (sprawdzian pisemny) oraz ocena aktywności studenta na zajęciach

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
EL_1A_O26_W20
Student ma podstawową wiedzę z zakresu wymagań i uwarunkowań ekonomiki przedsiębiorstwa oraz zagadnień wpływających na jakość produktu i procesu wytwórczego. Wie jak scharakteryzować i określać warunki zapewnienia wymaganej jakości produktu.
EL_1A_W20, EL_1A_W22, EL_1A_W23T1A_W08, T1A_W09, T1A_W11InzA_W03, InzA_W04C-1T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-8, T-W-7, T-W-9M-1S-1

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
EL_1A_O26_U22
Znajomość podstawowych pojęć związanych z jakością (w tym 8 zasad zarządzania jakością), systemami zarządzania jakością (instrumentarium) oraz kosztami jakości w aspekcie umiejętności ich interpretacji i praktycznego zastosowania.
EL_1A_U20T1A_U10InzA_U03C-1T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-8, T-W-10, T-W-7, T-W-9M-1S-1

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
EL_1A_O26_K05
Student potrafi działać w sposób przedsiębiorczy uwzględniając powiązania pomiędzy warunkami bhp pracy, jakością produktu i procesu wytwarzania w kontekście innowacyjności i ekonomiki swoich działań.
EL_1A_K05T1A_K06InzA_K02C-1T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-8, T-W-7, T-W-9M-1S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
EL_1A_O26_W20
Student ma podstawową wiedzę z zakresu wymagań i uwarunkowań ekonomiki przedsiębiorstwa oraz zagadnień wpływających na jakość produktu i procesu wytwórczego. Wie jak scharakteryzować i określać warunki zapewnienia wymaganej jakości produktu.
2,0
3,0Student ma podstawową wiedzę z zakresu wymagań i uwarunkowań ekonomiki przedsiębiorstwa oraz zagadnień wpływających na jakość produktu i procesu wytwórczego. Wie jak scharakteryzować i określać warunki zapewnienia wymaganej jakości produktu.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
EL_1A_O26_U22
Znajomość podstawowych pojęć związanych z jakością (w tym 8 zasad zarządzania jakością), systemami zarządzania jakością (instrumentarium) oraz kosztami jakości w aspekcie umiejętności ich interpretacji i praktycznego zastosowania.
2,0
3,0Znajomość podstawowych pojęć związanych z jakością (w tym 8 zasad zarządzania jakością), systemami zarządzania jakością (instrumentarium) oraz kosztami jakości w aspekcie umiejętności ich interpretacji i praktycznego zastosowania.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
EL_1A_O26_K05
Student potrafi działać w sposób przedsiębiorczy uwzględniając powiązania pomiędzy warunkami bhp pracy, jakością produktu i procesu wytwarzania w kontekście innowacyjności i ekonomiki swoich działań.
2,0
3,0Student potrafi działać w sposób przedsiębiorczy uwzględniając powiązania pomiędzy warunkami bhp pracy, jakością produktu i procesu wytwarzania w kontekście innowacyjności i ekonomiki swoich działań.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Miesięcznik, Problemy Jakości, Sigma-Not, Warszawa, 2011, 1-12
  2. Hamrol A., Mantura W., Zarządzanie jakością. Teoria i praktyka., PWN, Warszawa, 1998, I

Literatura dodatkowa

  1. Norma, PN-ISO 9001: 2009 Systemy Zarządzania Jakością. Wymagania, Polski Komitet Normalizacyjny, Warszawa, 2009, pierwszy
  2. Jura J., Grynia M., Jakość, PWE, Warszawa, 1978, pierwszy

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Gospodarka wolnorynkowa. Ewolucja systemów zarządzania przedsiębiorstwami.3
T-W-2Rola przedsiębiorczości, innowacyjności oraz jakości produktu i procesów wytwarzania w poprawie konkurencyjności przedsiębiorstwa.4
T-W-3Klasyfikacja systemów zarządzania przedsiębiorstwem wg kryterium efektywności ekonomicznej. Parametry ekonomiczne oceny przedsiebiorstwa.2
T-W-4Jakość - pojęcie, definicje, terminologia, cele i dziedziny zarządzania jakością w przedsiebiorstwie.6
T-W-5Znormalizowane sytemy zarządzania oraz Zintegrowany System Zarządzania Jakością.3
T-W-6System Zarządzania Jakością wg normy ISO 9001: 2008 - cele, wymagania, struktura i wdrożenie. Korzyści z wdrozenia SZJ oraz koszty jakości.4
T-W-7Korzyści z wdrożenia SZJ oraz koszty jakości.3
T-W-8Opracowanie dokumentacji systemu jakości.1
T-W-9Wpływ Zintegrowanego Systemu Zarządzania (ZSZ) i Zarządzania przez Jakość (ZpJ) na skuteczność działań wytwórczych przedsiębiorstwa.2
T-W-10Jakościowe modele doskonalenia przedsiębiorstwa - doskonałości w biznesie (model EFQM i PNJ)2
30

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Obecność na zajęciach30
A-W-2Przygotowanie do zaliczenia pisemnego wykładów30
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaEL_1A_O26_W20Student ma podstawową wiedzę z zakresu wymagań i uwarunkowań ekonomiki przedsiębiorstwa oraz zagadnień wpływających na jakość produktu i procesu wytwórczego. Wie jak scharakteryzować i określać warunki zapewnienia wymaganej jakości produktu.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówEL_1A_W20Ma podstawową wiedzę niezbędną do rozumienia pozatechnicznych uwarunkowań działalności inżynierskiej, zna podstawowe zasady bezpieczeństwa i higieny pracy obowiązujące w przemyśle elektrotechnicznym
EL_1A_W22Ma elementarną wiedzę w zakresie zarządzania, w tym zarządzania jakością i prowadzenia działalności gospodarczej
EL_1A_W23Zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości wykorzystującej wiedzę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych właściwych dla studiowanego kierunku studiów
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaT1A_W08ma podstawową wiedzę niezbędną do rozumienia społecznych, ekonomicznych, prawnych i innych pozatechnicznych uwarunkowań działalności inżynierskiej
T1A_W09ma podstawową wiedzę dotyczącą zarządzania, w tym zarządzania jakością, i prowadzenia działalności gospodarczej
T1A_W11zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości, wykorzystującej wiedzę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_W03ma podstawową wiedzę niezbędną do rozumienia społecznych, ekonomicznych, prawnych i innych uwarunkowań działalności inżynierskiej
InzA_W04ma podstawową wiedzę dotyczącą zarządzania, w tym zarządzania jakością, i prowadzenia działalności gospodarczej
Cel przedmiotuC-1Uzyskanie wiedzy i umiejętności związanych z opracowaniem dokumentacji i wdrożeniem Systemu Zarządzania Jakością oraz uwzględniania problematyki jakości produktu i doskonalenia procesu produkcyjnego w optymalizacji kosztów wytwarzania.
Treści programoweT-W-1Gospodarka wolnorynkowa. Ewolucja systemów zarządzania przedsiębiorstwami.
T-W-2Rola przedsiębiorczości, innowacyjności oraz jakości produktu i procesów wytwarzania w poprawie konkurencyjności przedsiębiorstwa.
T-W-3Klasyfikacja systemów zarządzania przedsiębiorstwem wg kryterium efektywności ekonomicznej. Parametry ekonomiczne oceny przedsiebiorstwa.
T-W-4Jakość - pojęcie, definicje, terminologia, cele i dziedziny zarządzania jakością w przedsiebiorstwie.
T-W-5Znormalizowane sytemy zarządzania oraz Zintegrowany System Zarządzania Jakością.
T-W-6System Zarządzania Jakością wg normy ISO 9001: 2008 - cele, wymagania, struktura i wdrożenie. Korzyści z wdrozenia SZJ oraz koszty jakości.
T-W-8Opracowanie dokumentacji systemu jakości.
T-W-7Korzyści z wdrożenia SZJ oraz koszty jakości.
T-W-9Wpływ Zintegrowanego Systemu Zarządzania (ZSZ) i Zarządzania przez Jakość (ZpJ) na skuteczność działań wytwórczych przedsiębiorstwa.
Metody nauczaniaM-1Wykład audytoryjny z wykorzystaniem technik audiowizualnych
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Test (sprawdzian pisemny) oraz ocena aktywności studenta na zajęciach
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student ma podstawową wiedzę z zakresu wymagań i uwarunkowań ekonomiki przedsiębiorstwa oraz zagadnień wpływających na jakość produktu i procesu wytwórczego. Wie jak scharakteryzować i określać warunki zapewnienia wymaganej jakości produktu.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaEL_1A_O26_U22Znajomość podstawowych pojęć związanych z jakością (w tym 8 zasad zarządzania jakością), systemami zarządzania jakością (instrumentarium) oraz kosztami jakości w aspekcie umiejętności ich interpretacji i praktycznego zastosowania.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówEL_1A_U20Potrafi przy formułowaniu i rozwiązywaniu zadań obejmujących projektowanie elementów, układów, maszyn i instalacji, dostrzegać ich aspekty pozatechniczne, w tym środowiskowe, ekonomiczne i prawne
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaT1A_U10potrafi - przy formułowaniu i rozwiązywaniu zadań inżynierskich - dostrzegać ich aspekty systemowe i pozatechniczne
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_U03potrafi - przy formułowaniu i rozwiązywaniu zadań inżynierskich - dostrzegać ich aspekty systemowe i pozatechniczne
Cel przedmiotuC-1Uzyskanie wiedzy i umiejętności związanych z opracowaniem dokumentacji i wdrożeniem Systemu Zarządzania Jakością oraz uwzględniania problematyki jakości produktu i doskonalenia procesu produkcyjnego w optymalizacji kosztów wytwarzania.
Treści programoweT-W-1Gospodarka wolnorynkowa. Ewolucja systemów zarządzania przedsiębiorstwami.
T-W-2Rola przedsiębiorczości, innowacyjności oraz jakości produktu i procesów wytwarzania w poprawie konkurencyjności przedsiębiorstwa.
T-W-3Klasyfikacja systemów zarządzania przedsiębiorstwem wg kryterium efektywności ekonomicznej. Parametry ekonomiczne oceny przedsiebiorstwa.
T-W-4Jakość - pojęcie, definicje, terminologia, cele i dziedziny zarządzania jakością w przedsiebiorstwie.
T-W-5Znormalizowane sytemy zarządzania oraz Zintegrowany System Zarządzania Jakością.
T-W-6System Zarządzania Jakością wg normy ISO 9001: 2008 - cele, wymagania, struktura i wdrożenie. Korzyści z wdrozenia SZJ oraz koszty jakości.
T-W-8Opracowanie dokumentacji systemu jakości.
T-W-10Jakościowe modele doskonalenia przedsiębiorstwa - doskonałości w biznesie (model EFQM i PNJ)
T-W-7Korzyści z wdrożenia SZJ oraz koszty jakości.
T-W-9Wpływ Zintegrowanego Systemu Zarządzania (ZSZ) i Zarządzania przez Jakość (ZpJ) na skuteczność działań wytwórczych przedsiębiorstwa.
Metody nauczaniaM-1Wykład audytoryjny z wykorzystaniem technik audiowizualnych
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Test (sprawdzian pisemny) oraz ocena aktywności studenta na zajęciach
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Znajomość podstawowych pojęć związanych z jakością (w tym 8 zasad zarządzania jakością), systemami zarządzania jakością (instrumentarium) oraz kosztami jakości w aspekcie umiejętności ich interpretacji i praktycznego zastosowania.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaEL_1A_O26_K05Student potrafi działać w sposób przedsiębiorczy uwzględniając powiązania pomiędzy warunkami bhp pracy, jakością produktu i procesu wytwarzania w kontekście innowacyjności i ekonomiki swoich działań.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówEL_1A_K05Potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaT1A_K06potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_K02potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-1Uzyskanie wiedzy i umiejętności związanych z opracowaniem dokumentacji i wdrożeniem Systemu Zarządzania Jakością oraz uwzględniania problematyki jakości produktu i doskonalenia procesu produkcyjnego w optymalizacji kosztów wytwarzania.
Treści programoweT-W-1Gospodarka wolnorynkowa. Ewolucja systemów zarządzania przedsiębiorstwami.
T-W-2Rola przedsiębiorczości, innowacyjności oraz jakości produktu i procesów wytwarzania w poprawie konkurencyjności przedsiębiorstwa.
T-W-3Klasyfikacja systemów zarządzania przedsiębiorstwem wg kryterium efektywności ekonomicznej. Parametry ekonomiczne oceny przedsiebiorstwa.
T-W-4Jakość - pojęcie, definicje, terminologia, cele i dziedziny zarządzania jakością w przedsiebiorstwie.
T-W-5Znormalizowane sytemy zarządzania oraz Zintegrowany System Zarządzania Jakością.
T-W-6System Zarządzania Jakością wg normy ISO 9001: 2008 - cele, wymagania, struktura i wdrożenie. Korzyści z wdrozenia SZJ oraz koszty jakości.
T-W-8Opracowanie dokumentacji systemu jakości.
T-W-7Korzyści z wdrożenia SZJ oraz koszty jakości.
T-W-9Wpływ Zintegrowanego Systemu Zarządzania (ZSZ) i Zarządzania przez Jakość (ZpJ) na skuteczność działań wytwórczych przedsiębiorstwa.
Metody nauczaniaM-1Wykład audytoryjny z wykorzystaniem technik audiowizualnych
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Test (sprawdzian pisemny) oraz ocena aktywności studenta na zajęciach
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi działać w sposób przedsiębiorczy uwzględniając powiązania pomiędzy warunkami bhp pracy, jakością produktu i procesu wytwarzania w kontekście innowacyjności i ekonomiki swoich działań.
3,5
4,0
4,5
5,0