Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Elektryczny - Elektrotechnika (N1)

Sylabus przedmiotu Aspekty prawne przedsiębiorczości:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Elektrotechnika
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauk technicznych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Aspekty prawne przedsiębiorczości
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Elektrotechnologii i Diagnostyki
Nauczyciel odpowiedzialny Bogusław Węgrzyn <Boguslaw.Wegrzyn@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 14 Grupa obieralna 1

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW8 18 2,01,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawowe pojęcia i wiadomości z zakresu prawa, ekonomiki i zarządzania przedsiębiorstwem w zakresie szkoły średniej.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Celem przedmiotu jest uzyskanie przez studenta podstawowej wiedzy z zakresu zarządzania i ekonomiki przedsiębiorstw branży elektromaszynowej oraz tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczosci.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
wykłady
T-W-1Gospodarka rynkowa i konkurencyjność. Wzrost gospodarczy.2
T-W-2Prawo gospodarcze i handlowe. Podmioty gospodarcze.2
T-W-3Ruch okrężny.1
T-W-4Pojęcie przedsiębiorcy. Podejście, istota, wymiary i komponenty przedsiębiorczości.2
T-W-5Przedsiębiorstwo. Formy organizacyjno-prawne przedsiębiorstw.2
T-W-6Wybrane modele przedsiębiorczości. Koncepcja strategicznej przedsiębiorczości.2
T-W-7Motywy i uwarunkowania działań przedsiębiorczych. Charakterystyka form indywidualnej przedsiębiorczości - gospodarstwa domowe.2
T-W-8Rola przedsiębiorcy-innowatora. Przedsiębiorczość jako forma innowacyjnego działania.1
T-W-9Charakterystyka innowacyjności. Pojęcie innowacj: źródła, absorpcja i dyfuzja innowacji.2
T-W-10Charakterystyka innowacyjności. Pojęcie innowacji: źródła, absorpcja i dyfuzja innowacji.2
18

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
wykłady
A-W-1Obecność na zajęciach18
A-W-2Przygotowanie do pisemnego zaliczenia wykładów42
60

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Forma podawcza wykłady z wykorzystaniem technik audiowizualnych.

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: Test (sprawdzian pisemny) oraz ocena bieżącej aktywności studenta na zajęciach.

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
EL_1A_O11-01_W01
Student zna ogólne zasady przedsiębiorczości i działań innowacyjnychw stopniu podstawowym. Posiada elementarną wiedzę prawną z zakresu tworzenia i zarządzania przedsiębiorstwem oraz prowadzenia indywidualnej dzialalności gospodarczej.
EL_1A_W23, EL_1A_W22, EL_1A_W20T1A_W08, T1A_W09, T1A_W11InzA_W03, InzA_W04C-1T-W-2, T-W-6, T-W-5, T-W-8, T-W-4, T-W-1, T-W-7M-1S-1

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
EL_1A_O11-01_U01
Student potrafi przedstawić wymagania podstawowych dokumentów prawnych i normatywnych dotyczących energetyki i potrafi zorganizować pracę zespołu uwzględniając aspekty przedsiębiorczości (jakości) i prawne.
EL_1A_U20T1A_U10InzA_U03C-1T-W-2, T-W-6, T-W-5, T-W-8, T-W-4, T-W-7, T-W-10M-1S-1

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
EL_1A_O11-01_K05
Student rozumie ważność aspektów pozatechnicznych w prowadzonej działalności gospodarczej praz potrzebę dalszego dokształcania się w zakresie niezbędnym do rozwoju przedsiebiorczości.
EL_1A_K05T1A_K06InzA_K02C-1T-W-2, T-W-6, T-W-5, T-W-8, T-W-4, T-W-1, T-W-7, T-W-10M-1S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
EL_1A_O11-01_W01
Student zna ogólne zasady przedsiębiorczości i działań innowacyjnychw stopniu podstawowym. Posiada elementarną wiedzę prawną z zakresu tworzenia i zarządzania przedsiębiorstwem oraz prowadzenia indywidualnej dzialalności gospodarczej.
2,0
3,0Student zna ogólne zasady przedsiębiorczości i działań innowacyjnych w stopniu podstawowym. Posiada elementarną wiedzę prawną z zakresu tworzenia i zarządzania przedsiębiorstwem oraz prowadzenia indywidualnej działalności gospodarczej.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
EL_1A_O11-01_U01
Student potrafi przedstawić wymagania podstawowych dokumentów prawnych i normatywnych dotyczących energetyki i potrafi zorganizować pracę zespołu uwzględniając aspekty przedsiębiorczości (jakości) i prawne.
2,0
3,0Student potrafi przedstawić wymagania podstawowych dokumentów prawnych i normatywnych dotyczących energetyki i potrafi organizować pracę zespołu uwzględniając aspekty przedsiębiorczości (jakości) i prawne.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
EL_1A_O11-01_K05
Student rozumie ważność aspektów pozatechnicznych w prowadzonej działalności gospodarczej praz potrzebę dalszego dokształcania się w zakresie niezbędnym do rozwoju przedsiebiorczości.
2,0
3,0Student rozumie ważność aspektów pozatechnicznych w prowadzonej działalności gospodarczej oraz potrzebę dalszego dokształcania się w zakresie niezbędnym do rozwoju przedsiębiorczości.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Duraj J., Papiernik-Wojdera M., Przedsiębiorczość i innowacyjność, Difin, Warszawa, 2010, pierwsze

Literatura dodatkowa

  1. Kraśnicka T., Koncepcja rozwoju przedsiebiorczości ekonomicznej i pozaekonomicznej, Akademii Ekonomicznej, Katowice, 2002, pierwsze
  2. Drucker P.F., Zarządzanie w czasach burzliwych, Nowoczesność-Czytelnik Akademia Ekonomiczna, Kraków, 1995, drugie
  3. Macias Jan, Przedsiębiorczość jako kluczowy czynnik zmian, Problemy Jakości, Warszawa, 2010, nr4/2010

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Gospodarka rynkowa i konkurencyjność. Wzrost gospodarczy.2
T-W-2Prawo gospodarcze i handlowe. Podmioty gospodarcze.2
T-W-3Ruch okrężny.1
T-W-4Pojęcie przedsiębiorcy. Podejście, istota, wymiary i komponenty przedsiębiorczości.2
T-W-5Przedsiębiorstwo. Formy organizacyjno-prawne przedsiębiorstw.2
T-W-6Wybrane modele przedsiębiorczości. Koncepcja strategicznej przedsiębiorczości.2
T-W-7Motywy i uwarunkowania działań przedsiębiorczych. Charakterystyka form indywidualnej przedsiębiorczości - gospodarstwa domowe.2
T-W-8Rola przedsiębiorcy-innowatora. Przedsiębiorczość jako forma innowacyjnego działania.1
T-W-9Charakterystyka innowacyjności. Pojęcie innowacj: źródła, absorpcja i dyfuzja innowacji.2
T-W-10Charakterystyka innowacyjności. Pojęcie innowacji: źródła, absorpcja i dyfuzja innowacji.2
18

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Obecność na zajęciach18
A-W-2Przygotowanie do pisemnego zaliczenia wykładów42
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaEL_1A_O11-01_W01Student zna ogólne zasady przedsiębiorczości i działań innowacyjnychw stopniu podstawowym. Posiada elementarną wiedzę prawną z zakresu tworzenia i zarządzania przedsiębiorstwem oraz prowadzenia indywidualnej dzialalności gospodarczej.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówEL_1A_W23Zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości wykorzystującej wiedzę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych właściwych dla studiowanego kierunku studiów
EL_1A_W22Ma elementarną wiedzę w zakresie zarządzania, w tym zarządzania jakością i prowadzenia działalności gospodarczej
EL_1A_W20Ma podstawową wiedzę niezbędną do rozumienia pozatechnicznych uwarunkowań działalności inżynierskiej, zna podstawowe zasady bezpieczeństwa i higieny pracy obowiązujące w przemyśle elektrotechnicznym
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaT1A_W08ma podstawową wiedzę niezbędną do rozumienia społecznych, ekonomicznych, prawnych i innych pozatechnicznych uwarunkowań działalności inżynierskiej
T1A_W09ma podstawową wiedzę dotyczącą zarządzania, w tym zarządzania jakością, i prowadzenia działalności gospodarczej
T1A_W11zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości, wykorzystującej wiedzę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_W03ma podstawową wiedzę niezbędną do rozumienia społecznych, ekonomicznych, prawnych i innych uwarunkowań działalności inżynierskiej
InzA_W04ma podstawową wiedzę dotyczącą zarządzania, w tym zarządzania jakością, i prowadzenia działalności gospodarczej
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest uzyskanie przez studenta podstawowej wiedzy z zakresu zarządzania i ekonomiki przedsiębiorstw branży elektromaszynowej oraz tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczosci.
Treści programoweT-W-2Prawo gospodarcze i handlowe. Podmioty gospodarcze.
T-W-6Wybrane modele przedsiębiorczości. Koncepcja strategicznej przedsiębiorczości.
T-W-5Przedsiębiorstwo. Formy organizacyjno-prawne przedsiębiorstw.
T-W-8Rola przedsiębiorcy-innowatora. Przedsiębiorczość jako forma innowacyjnego działania.
T-W-4Pojęcie przedsiębiorcy. Podejście, istota, wymiary i komponenty przedsiębiorczości.
T-W-1Gospodarka rynkowa i konkurencyjność. Wzrost gospodarczy.
T-W-7Motywy i uwarunkowania działań przedsiębiorczych. Charakterystyka form indywidualnej przedsiębiorczości - gospodarstwa domowe.
Metody nauczaniaM-1Forma podawcza wykłady z wykorzystaniem technik audiowizualnych.
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Test (sprawdzian pisemny) oraz ocena bieżącej aktywności studenta na zajęciach.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student zna ogólne zasady przedsiębiorczości i działań innowacyjnych w stopniu podstawowym. Posiada elementarną wiedzę prawną z zakresu tworzenia i zarządzania przedsiębiorstwem oraz prowadzenia indywidualnej działalności gospodarczej.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaEL_1A_O11-01_U01Student potrafi przedstawić wymagania podstawowych dokumentów prawnych i normatywnych dotyczących energetyki i potrafi zorganizować pracę zespołu uwzględniając aspekty przedsiębiorczości (jakości) i prawne.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówEL_1A_U20Potrafi przy formułowaniu i rozwiązywaniu zadań obejmujących projektowanie elementów, układów, maszyn i instalacji, dostrzegać ich aspekty pozatechniczne, w tym środowiskowe, ekonomiczne i prawne
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaT1A_U10potrafi - przy formułowaniu i rozwiązywaniu zadań inżynierskich - dostrzegać ich aspekty systemowe i pozatechniczne
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_U03potrafi - przy formułowaniu i rozwiązywaniu zadań inżynierskich - dostrzegać ich aspekty systemowe i pozatechniczne
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest uzyskanie przez studenta podstawowej wiedzy z zakresu zarządzania i ekonomiki przedsiębiorstw branży elektromaszynowej oraz tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczosci.
Treści programoweT-W-2Prawo gospodarcze i handlowe. Podmioty gospodarcze.
T-W-6Wybrane modele przedsiębiorczości. Koncepcja strategicznej przedsiębiorczości.
T-W-5Przedsiębiorstwo. Formy organizacyjno-prawne przedsiębiorstw.
T-W-8Rola przedsiębiorcy-innowatora. Przedsiębiorczość jako forma innowacyjnego działania.
T-W-4Pojęcie przedsiębiorcy. Podejście, istota, wymiary i komponenty przedsiębiorczości.
T-W-7Motywy i uwarunkowania działań przedsiębiorczych. Charakterystyka form indywidualnej przedsiębiorczości - gospodarstwa domowe.
T-W-10Charakterystyka innowacyjności. Pojęcie innowacji: źródła, absorpcja i dyfuzja innowacji.
Metody nauczaniaM-1Forma podawcza wykłady z wykorzystaniem technik audiowizualnych.
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Test (sprawdzian pisemny) oraz ocena bieżącej aktywności studenta na zajęciach.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi przedstawić wymagania podstawowych dokumentów prawnych i normatywnych dotyczących energetyki i potrafi organizować pracę zespołu uwzględniając aspekty przedsiębiorczości (jakości) i prawne.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaEL_1A_O11-01_K05Student rozumie ważność aspektów pozatechnicznych w prowadzonej działalności gospodarczej praz potrzebę dalszego dokształcania się w zakresie niezbędnym do rozwoju przedsiebiorczości.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówEL_1A_K05Potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaT1A_K06potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_K02potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest uzyskanie przez studenta podstawowej wiedzy z zakresu zarządzania i ekonomiki przedsiębiorstw branży elektromaszynowej oraz tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczosci.
Treści programoweT-W-2Prawo gospodarcze i handlowe. Podmioty gospodarcze.
T-W-6Wybrane modele przedsiębiorczości. Koncepcja strategicznej przedsiębiorczości.
T-W-5Przedsiębiorstwo. Formy organizacyjno-prawne przedsiębiorstw.
T-W-8Rola przedsiębiorcy-innowatora. Przedsiębiorczość jako forma innowacyjnego działania.
T-W-4Pojęcie przedsiębiorcy. Podejście, istota, wymiary i komponenty przedsiębiorczości.
T-W-1Gospodarka rynkowa i konkurencyjność. Wzrost gospodarczy.
T-W-7Motywy i uwarunkowania działań przedsiębiorczych. Charakterystyka form indywidualnej przedsiębiorczości - gospodarstwa domowe.
T-W-10Charakterystyka innowacyjności. Pojęcie innowacji: źródła, absorpcja i dyfuzja innowacji.
Metody nauczaniaM-1Forma podawcza wykłady z wykorzystaniem technik audiowizualnych.
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Test (sprawdzian pisemny) oraz ocena bieżącej aktywności studenta na zajęciach.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student rozumie ważność aspektów pozatechnicznych w prowadzonej działalności gospodarczej oraz potrzebę dalszego dokształcania się w zakresie niezbędnym do rozwoju przedsiębiorczości.
3,5
4,0
4,5
5,0