Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Ogrodnictwo (S1)

Sylabus przedmiotu Farmakognozja:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Ogrodnictwo
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Farmakognozja
Specjalność Zielarstwo
Jednostka prowadząca Katedra Ogrodnictwa
Nauczyciel odpowiedzialny Dorota Jadczak <Dorota.Jadczak@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Renata Dobromilska <Renata.Dobromilska@zut.edu.pl>, Monika Grzeszczuk <Monika.Grzeszczuk@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW5 30 2,01,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Znajomość zagadnień z zakresu zielarstwa, chemii i biochemii.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studentów z metodami badań surowców leczniczych, korzystaniem z literatury fachowej dotyczącej zagadnień farmakognozji.
C-2Zapoznanie z budową, pochodzeniem działaniem i zastosowaniem substancji biologicznie czynnych zawartych w surowcach zielarskich.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
wykłady
T-W-1Metody badań surowców roślinnych – badania makroskopowe, mikroskopowe, chromatograficzne, chemiczne i biologiczne.10
T-W-2Fitochemiczne podstawy farmakognozji. Substancje naturalne i surowce farmakognostyczne – podstawowe drogi biosyntezy, działanie i zastosowanie.20
30

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach30
A-W-2konsultacje8
A-W-3studiowanie literatury przedmiotu10
A-W-4przygotowanie do zaliczenia12
60

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład informacyjny i problemowy

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: sprawdzian
S-2Ocena podsumowująca: zaliczenie końcowe

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_1A_D03-zi_W01
Student ma wiedzę odnośnie składu chemicznego, aktywności farmakologicznej, działaniach niepożądanych i zastosowaniu surowców pochodzenia naturalnego.
OG_1A_W19R1A_W01, R1A_W03, R1A_W04, R1A_W05InzA_W01, InzA_W02, InzA_W04, InzA_W05C-2T-W-2M-1S-2, S-1

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_1A_D03-zi_U01
Student posiada umiejętność makroskopowego rozpoznawania składników mieszanek ziołowych oraz podstawowych zasad oceny jakości surowca wg monografii farmakopealnych.
OG_1A_U18R1A_U01, R1A_U05InzA_U01, InzA_U05, InzA_U08C-1T-W-1, T-W-2M-1S-2, S-1

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_1A_D03-zi_K01
Student ma świadomość znaczenia i propagowania zdobytej wiedzy.
OG_1A_K01R1A_K01, R1A_K03, R1A_K04, R1A_K05, R1A_K06, R1A_K07, R1A_K08InzA_K01, InzA_K02C-1, C-2T-W-2, T-W-1M-1S-1, S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
OG_1A_D03-zi_W01
Student ma wiedzę odnośnie składu chemicznego, aktywności farmakologicznej, działaniach niepożądanych i zastosowaniu surowców pochodzenia naturalnego.
2,0
3,0Student opanował wymaganą wiedzę w stopniu podstawowym.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
OG_1A_D03-zi_U01
Student posiada umiejętność makroskopowego rozpoznawania składników mieszanek ziołowych oraz podstawowych zasad oceny jakości surowca wg monografii farmakopealnych.
2,0
3,0Student opanował wymaganą umiejętność na poziomie podstawowym.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
OG_1A_D03-zi_K01
Student ma świadomość znaczenia i propagowania zdobytej wiedzy.
2,0
3,0Student w stopniu podstawowym opanował wiedzę i umiejętności przedmiotowe. Ma świadomośc znaczenia zdobytej wiedzy.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Kohlmunzer S., Farmakognozja - podręcznik dla studentów farmacji., PZL, Warszawa, 2011
  2. Farmakopea Polska., PTF, Warszawa, 1998

Literatura dodatkowa

  1. Postępy fitoterapii - kwartalnik., Organ Sekcji Fitoterapii PTL., Warszawa

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Metody badań surowców roślinnych – badania makroskopowe, mikroskopowe, chromatograficzne, chemiczne i biologiczne.10
T-W-2Fitochemiczne podstawy farmakognozji. Substancje naturalne i surowce farmakognostyczne – podstawowe drogi biosyntezy, działanie i zastosowanie.20
30

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach30
A-W-2konsultacje8
A-W-3studiowanie literatury przedmiotu10
A-W-4przygotowanie do zaliczenia12
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_1A_D03-zi_W01Student ma wiedzę odnośnie składu chemicznego, aktywności farmakologicznej, działaniach niepożądanych i zastosowaniu surowców pochodzenia naturalnego.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_W19student ma wiedzę w zakresie technologii przechowywania i przetwarzania produktów ogrodniczych
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_W01ma podstawową wiedzę z zakresu biologii, chemii, matematyki, fizyki i nauk pokrewnych dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W03ma ogólną wiedzę na temat biosfery, chemicznych i fizycznych procesów w niej zachodzących, właściwości surowców roślinnych i zwierzęcych, podstaw techniki i kształtowania środowiska dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W04ma wiedzą ogólną o funkcjonowaniu organizmów żywych na różnych poziomach złożoności, przyrody nieożywionej oraz o technicznych zadaniach inżynierskich dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W05wykazuje znajomość podstawowych metod, technik, technologii, narządzi i materiałów pozwalających wykorzystać i kształtować potencjał przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_W01ma podstawową wiedzę o cyklu życia urządzeń, obiektów i systemów technicznych
InzA_W02zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów
InzA_W04ma podstawową wiedzę dotyczącą zarządzania, w tym zarządzania jakością, i prowadzenia działalności gospodarczej
InzA_W05zna typowe technologie inżynierskie w zakresie studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-2Zapoznanie z budową, pochodzeniem działaniem i zastosowaniem substancji biologicznie czynnych zawartych w surowcach zielarskich.
Treści programoweT-W-2Fitochemiczne podstawy farmakognozji. Substancje naturalne i surowce farmakognostyczne – podstawowe drogi biosyntezy, działanie i zastosowanie.
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny i problemowy
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: zaliczenie końcowe
S-1Ocena formująca: sprawdzian
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student opanował wymaganą wiedzę w stopniu podstawowym.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_1A_D03-zi_U01Student posiada umiejętność makroskopowego rozpoznawania składników mieszanek ziołowych oraz podstawowych zasad oceny jakości surowca wg monografii farmakopealnych.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_U18student posiada umiejętność wyszukiwania i analizy potrzebnych informacji w celu sporządzania prostych opracowań naukowych
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_U01posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach właściwych dla studiowanego kierunku studiów
R1A_U05dokonuje identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania typowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_U01potrafi planować i przeprowadzać eksperymenty, w tym pomiary i symulacje komputerowe, interpretować uzyskane wyniki i wyciągać wnioski
InzA_U05potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi
InzA_U08potrafi - zgodnie z zadaną specyfikacją - zaprojektować proste urządzenie, obiekt, system lub proces, typowe dla studiowanego kierunku studiów, używając właściwych metod, technik i narzędzi
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z metodami badań surowców leczniczych, korzystaniem z literatury fachowej dotyczącej zagadnień farmakognozji.
Treści programoweT-W-1Metody badań surowców roślinnych – badania makroskopowe, mikroskopowe, chromatograficzne, chemiczne i biologiczne.
T-W-2Fitochemiczne podstawy farmakognozji. Substancje naturalne i surowce farmakognostyczne – podstawowe drogi biosyntezy, działanie i zastosowanie.
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny i problemowy
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: zaliczenie końcowe
S-1Ocena formująca: sprawdzian
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student opanował wymaganą umiejętność na poziomie podstawowym.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_1A_D03-zi_K01Student ma świadomość znaczenia i propagowania zdobytej wiedzy.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_K01student ma świadomość ważności dokształcania i samodoskonalenia w zakresie nowych technologii w ogrodnictwie oraz rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie w celu doskonalenia umiejętności uzyskanych w trakcie studiów
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_K01rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie
R1A_K03potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania
R1A_K04prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu
R1A_K05ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję żywności wysokiej jakości, dobrostan zwierząt oraz kształtowanie i stan środowiska naturalnego
R1A_K06ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki wykonywanej działalności w zakresie szeroko rozumianego rolnictwa i środowiska
R1A_K07ma świadomość potrzeby dokształcania i samodoskonalenia w zakresie wykonywanego zawodu
R1A_K08potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_K01ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko, i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje
InzA_K02potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z metodami badań surowców leczniczych, korzystaniem z literatury fachowej dotyczącej zagadnień farmakognozji.
C-2Zapoznanie z budową, pochodzeniem działaniem i zastosowaniem substancji biologicznie czynnych zawartych w surowcach zielarskich.
Treści programoweT-W-2Fitochemiczne podstawy farmakognozji. Substancje naturalne i surowce farmakognostyczne – podstawowe drogi biosyntezy, działanie i zastosowanie.
T-W-1Metody badań surowców roślinnych – badania makroskopowe, mikroskopowe, chromatograficzne, chemiczne i biologiczne.
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny i problemowy
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: sprawdzian
S-2Ocena podsumowująca: zaliczenie końcowe
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student w stopniu podstawowym opanował wiedzę i umiejętności przedmiotowe. Ma świadomośc znaczenia zdobytej wiedzy.
3,5
4,0
4,5
5,0