Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Medycyna roślin (S1)

Sylabus przedmiotu Bezpieczeństwo i higiena pracy:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Medycyna roślin
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Bezpieczeństwo i higiena pracy
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Ekologii, Ochrony i Kształtowania Środowiska
Nauczyciel odpowiedzialny Renata Gamrat <Renata.Gamrat@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Elżbieta Dusza-Zwolińska <Elzbieta.Dusza@zut.edu.pl>, Joanna Podlasińska <Joanna.Podlasinska@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW1 15 1,00,67zaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA1 5 1,00,33zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1podstawowa wiedza z zakresu środowiska pracy

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Głównym celem przedmiotu jest poznanie przez studenta podstawowej wiedzy dotyczącej ustaleń prawnych w dziedzinie BHP i umiejętnośc jej zastosowania w praktyce: przedmedyczna pomoc, zachowania w czasie ewakuacji czy pożaru. Student posiada wiedzę dotyczącą jego praw na terenie Uczelni oraz prawidłowych zachowań umożliwiających mu ocenę obecnego i przewidywalnego niebezpieczeństwa jako pracownika: ochronie przed niekorzystnymi czynnikami abiotycznymi i biotycznymi, ryzyka zagrożenia roślin uprawnych czy też posterowani przy nawożeniu.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Projekt – ocena zagrożenia środowiska przyrodniczego związane z działalności rolniczą człowieka i namnożeniem się agrofagów (treści wykładowe w postaci prezentacji multimedialnej, mapy terenowe z określeniem jakości gleb i skażenia środowiska);2
T-A-2Opracowanie protokołu w razie spowodowania wypadku podczas prac związanych z ochroną upraw rolniczych lub ogrodniczych.2
T-A-3Zaliczenie części ćwiczeniowej - projektowej.1
5
wykłady
T-W-1Ustawy prawne obowiązujące w Polsce odnośnie spełniania warunków bezpieczeństwa i higieny pracy, przepisów fitosanitarnych i zasad odpowiedzialności prawnej w tym zakresie. Definicja pojęć: bezpieczeństwo pracy, BHP, powiązanie zagrożeń z czynnikami abiotycznymi i biotycznymi występującymi przy uprawianiu zawodu związanego z Medycyną roślin. Zmiany w zakresie prawnym w „Bezpieczeństwie i higienie pracy” po przystąpieniu do Unii Europejskiej.2
T-W-2Wykaz obowiązków nałożonych na pracodawcę oraz zobowiązań wypełnianych przez pracownika. Podstawowe przepisy dotyczące bezpieczeństwa i higieny pracy w zawodach powiązanych z Medycyną roślin.2
T-W-3Charakterystyka zagrożeń prowadzenia działalności gospodarczej, szczególnie z zakresu tworzenia i organizacji służb ochrony roślin oraz działalności usługowej związanej z ochroną roślin.2
T-W-4Określenie prawidłowych warunków pracy spełniających wymogi „higieny pracy” przy wykorzystaniu metod i technik ochrony roślin oraz ich oddziaływanie na środowisko2
T-W-5Drogi awaryjne w budynku. Znaki bezpieczeństwa z zakresu genetyki, metod hodowli roślin, biologii molekularnej, jakości materiału siewnego i ich znaczenia w ochronie roślin2
T-W-6Pomoc przedmedyczna. Zabezpieczenia ochronne. Choroby zawodowe powstałe podczas pracy związanej z Medycyną roślin, szczególnie dolegliwości skórne.2
T-W-7Postępowanie w razie pożaru; wypadku przy pracy - ochronie przed niekorzystnymi czynnikami biotycznymi oraz ich kształtowaniu.1
T-W-8Postępowanie przy objawach chorób powodowanych przez czynniki abiotyczne, a także zaburzenia procesów fizjologicznych u roślin spowodowane nadmiarem lub niedoborem składników pokarmowych. Zaliczenie pisemne z części wykładowej.2
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1Udział Studenta na ćwiczeniach5
A-A-2Czytanie wskazanej literatury5
A-A-3Przygotowanie Studenta prezentacji multimedialnej8
A-A-4Przygotowanie przez Studenta sprawozdania w formie protokołu5
A-A-5Przygotowanie się Studenta do zaprezentowania podstawowych umiejętności medycznych4
A-A-6Przygotowanie się przez Studenta do zaliczenia części ćwiczenienej - wygłoszenie sprawozdania3
30
wykłady
A-W-1Udział Studenta w wykładach15
A-W-2Czytanie wskazanej literatury4
A-W-3Samodzielne studiowanie tematyki wykładów przez Studenta2
A-W-4Przygotowanie Studenta do sprawdzianu w formie pisemnej9
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1prezentacje multimedialne z elementami dyskusji, ćwiczenia audytoryjne – grupowa praca studentów z wykorzystaniem metod aktywizujących

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: ocena z ćwiczeń – wykonanie części projektowej
S-2Ocena podsumowująca: pisemne zalicznie części wykładowej

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MR_1A_B03_W1
Student zna zagrożenia związane z obecnością szkodników w podstawowych technologiach uprawy roślin
MR_1A_W13R1A_W02, R1A_W05, R1A_W06, R1A_W07, R1A_W09InzA_W03, InzA_W04, InzA_W05C-1T-A-2, T-W-3, T-W-2M-1S-2, S-1

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MR_1A_B03_U01
Student na podstawie zdobytej wiedzy potrafi określic najbardziej skuteczną metodę ochrony roślin i potrafi przewidzieć skutki negatywne dla środowiska
MR_1A_U08, MR_1A_U11R1A_U03, R1A_U05, R1A_U06, R1A_U07InzA_U02, InzA_U04, InzA_U05, InzA_U06, InzA_U07, InzA_U08C-1T-A-2, T-W-4, T-W-2, T-A-1M-1S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MR_1A_B03_K05
Student bazując na zdobytej wiedzy specjalistycznej i ogólnej ma świadomość , że jakość produkcji roślinnej w sposób bezpośredni i pośredni wpływa na zdrowie konsumenta
MR_1A_K05, MR_1A_K06R1A_K05, R1A_K06InzA_K01C-1T-W-6, T-W-7, T-W-1M-1S-2, S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MR_1A_B03_W1
Student zna zagrożenia związane z obecnością szkodników w podstawowych technologiach uprawy roślin
2,0Student nie posiada wiedzy związanej z metodami uprawy i ochrony roślin. Nie jest mu znane pojęcie agrofagi.
3,0Student posiada w podstawowym stopniu wiedzę związaną z metodami uprawy i ochrony roślin.
3,5Student posiada wiedzę związanej z metodami uprawy i ochrony roślin; nie jest mu znane pojęcie agrofagi.
4,0Student posiada wiedzę związanej z metodami uprawy i ochrony roślin, jest mu znane pojęcie agrofagi.
4,5Student trafnie operuje wiedzą związaną z metodami uprawy i ochrony roślin
5,0Student szybko i trafnie potrafi operować wiedzą związanej z metodami uprawy i ochrony roślin

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MR_1A_B03_U01
Student na podstawie zdobytej wiedzy potrafi określic najbardziej skuteczną metodę ochrony roślin i potrafi przewidzieć skutki negatywne dla środowiska
2,0Student nie zna metod ochrony roślin
3,0Student zna nieliczne zasady stosowane przy metodach ochrony roślin
3,5Student zna podstawowe zasady stosowane przy metodę ochrony roślin
4,0Student zna kilka zasad stosowane przy metodzie ochrony roślin
4,5Student zna kilka zasad stosowane przy metodzie ochrony roślin i potrafi przewidzieć skutki negatywne dla środowiska
5,0Student zna kilka zasad stosowane przy metodzie ochrony roślin i na podstawie zdobytej wiedzy potrafi określic najbardziej skuteczną metodę ochrony roślin i potrafi przewidzieć skutki negatywne dla środowiska

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MR_1A_B03_K05
Student bazując na zdobytej wiedzy specjalistycznej i ogólnej ma świadomość , że jakość produkcji roślinnej w sposób bezpośredni i pośredni wpływa na zdrowie konsumenta
2,0Student nie umie powiązać wpływu jakości pokarmu na zdrowie
3,0Student umie powiązać wpływ jakości pokarmu na zdrowie w stopniu podstawowym
3,5Student mie powiązać wpływ jakości pokarmu na zdrowie w stopniu zadowalającym
4,0Student ma świadomość , że jakość produkcji roślinnej wpływa na zdrowie konsumenta
4,5Student bazując na zdobytej wiedzy specjalistycznej i ogólnej ma świadomość , że jakość produkcji roślinnej wpływa na zdrowie konsumenta
5,0Student bazując na zdobytej wiedzy specjalistycznej i ogólnej ma świadomość , że jakość produkcji roślinnej w sposób bezpośredni i pośredni wpływa na zdrowie konsumenta

Literatura podstawowa

  1. Abramowski M., BHP 2014., Wydaw. Biblioteka Inspektora BHP, Warszawa, 2013, Wyd. I, s. 784., brak
  2. Abramowski M., Wójcik St., Abramowski M.BHP w oświacie. Laboratoria, warsztaty, sale gimnastyczne, wycieczki, szkolenia, ryzyko zawodowe, postępowanie powypadkowe., Wydaw. Inspektor BHP, Warszawa, 2014, Wyd. I, s. 384., brak
  3. Praca zbior., Bezpieczeństwo i Higiena Pracy., Wydaw. Wolters Kluwer, Warszawa, 2014, Seria Meritum Wyd. IV., s. 1152., brak

Literatura dodatkowa

  1. Celuch M. (red.), BHP w szkole., Wydaw Oświata, Warszawa, 2013, Wyd. III, brak
  2. Czasopisma: Bezpieczeństwo Pracy - Nauka i Praktyka, 2014
  3. Czasopisma: Medycyna Pracy, 2014

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Projekt – ocena zagrożenia środowiska przyrodniczego związane z działalności rolniczą człowieka i namnożeniem się agrofagów (treści wykładowe w postaci prezentacji multimedialnej, mapy terenowe z określeniem jakości gleb i skażenia środowiska);2
T-A-2Opracowanie protokołu w razie spowodowania wypadku podczas prac związanych z ochroną upraw rolniczych lub ogrodniczych.2
T-A-3Zaliczenie części ćwiczeniowej - projektowej.1
5

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Ustawy prawne obowiązujące w Polsce odnośnie spełniania warunków bezpieczeństwa i higieny pracy, przepisów fitosanitarnych i zasad odpowiedzialności prawnej w tym zakresie. Definicja pojęć: bezpieczeństwo pracy, BHP, powiązanie zagrożeń z czynnikami abiotycznymi i biotycznymi występującymi przy uprawianiu zawodu związanego z Medycyną roślin. Zmiany w zakresie prawnym w „Bezpieczeństwie i higienie pracy” po przystąpieniu do Unii Europejskiej.2
T-W-2Wykaz obowiązków nałożonych na pracodawcę oraz zobowiązań wypełnianych przez pracownika. Podstawowe przepisy dotyczące bezpieczeństwa i higieny pracy w zawodach powiązanych z Medycyną roślin.2
T-W-3Charakterystyka zagrożeń prowadzenia działalności gospodarczej, szczególnie z zakresu tworzenia i organizacji służb ochrony roślin oraz działalności usługowej związanej z ochroną roślin.2
T-W-4Określenie prawidłowych warunków pracy spełniających wymogi „higieny pracy” przy wykorzystaniu metod i technik ochrony roślin oraz ich oddziaływanie na środowisko2
T-W-5Drogi awaryjne w budynku. Znaki bezpieczeństwa z zakresu genetyki, metod hodowli roślin, biologii molekularnej, jakości materiału siewnego i ich znaczenia w ochronie roślin2
T-W-6Pomoc przedmedyczna. Zabezpieczenia ochronne. Choroby zawodowe powstałe podczas pracy związanej z Medycyną roślin, szczególnie dolegliwości skórne.2
T-W-7Postępowanie w razie pożaru; wypadku przy pracy - ochronie przed niekorzystnymi czynnikami biotycznymi oraz ich kształtowaniu.1
T-W-8Postępowanie przy objawach chorób powodowanych przez czynniki abiotyczne, a także zaburzenia procesów fizjologicznych u roślin spowodowane nadmiarem lub niedoborem składników pokarmowych. Zaliczenie pisemne z części wykładowej.2
15

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1Udział Studenta na ćwiczeniach5
A-A-2Czytanie wskazanej literatury5
A-A-3Przygotowanie Studenta prezentacji multimedialnej8
A-A-4Przygotowanie przez Studenta sprawozdania w formie protokołu5
A-A-5Przygotowanie się Studenta do zaprezentowania podstawowych umiejętności medycznych4
A-A-6Przygotowanie się przez Studenta do zaliczenia części ćwiczenienej - wygłoszenie sprawozdania3
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Udział Studenta w wykładach15
A-W-2Czytanie wskazanej literatury4
A-W-3Samodzielne studiowanie tematyki wykładów przez Studenta2
A-W-4Przygotowanie Studenta do sprawdzianu w formie pisemnej9
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMR_1A_B03_W1Student zna zagrożenia związane z obecnością szkodników w podstawowych technologiach uprawy roślin
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMR_1A_W13zna podstawowe technologie uprawy roślin i ich ochrony przed agrofagami w systemach integrowanych
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_W02ma podstawową wiedzę ekonomiczną, prawną i społeczną dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W05wykazuje znajomość podstawowych metod, technik, technologii, narządzi i materiałów pozwalających wykorzystać i kształtować potencjał przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka
R1A_W06ma wiedzę o roli i znaczeniu środowiska przyrodniczego i zrównoważonego użytkowania różnorodności biologicznej oraz jego zagrożeniach
R1A_W07ma podstawową wiedzę na temat stanu i czynników determinujących funkcjonowanie i rozwój obszarów wiejskich
R1A_W09zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości, wykorzystującej wiedzę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_W03ma podstawową wiedzę niezbędną do rozumienia społecznych, ekonomicznych, prawnych i innych uwarunkowań działalności inżynierskiej
InzA_W04ma podstawową wiedzę dotyczącą zarządzania, w tym zarządzania jakością, i prowadzenia działalności gospodarczej
InzA_W05zna typowe technologie inżynierskie w zakresie studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1Głównym celem przedmiotu jest poznanie przez studenta podstawowej wiedzy dotyczącej ustaleń prawnych w dziedzinie BHP i umiejętnośc jej zastosowania w praktyce: przedmedyczna pomoc, zachowania w czasie ewakuacji czy pożaru. Student posiada wiedzę dotyczącą jego praw na terenie Uczelni oraz prawidłowych zachowań umożliwiających mu ocenę obecnego i przewidywalnego niebezpieczeństwa jako pracownika: ochronie przed niekorzystnymi czynnikami abiotycznymi i biotycznymi, ryzyka zagrożenia roślin uprawnych czy też posterowani przy nawożeniu.
Treści programoweT-A-2Opracowanie protokołu w razie spowodowania wypadku podczas prac związanych z ochroną upraw rolniczych lub ogrodniczych.
T-W-3Charakterystyka zagrożeń prowadzenia działalności gospodarczej, szczególnie z zakresu tworzenia i organizacji służb ochrony roślin oraz działalności usługowej związanej z ochroną roślin.
T-W-2Wykaz obowiązków nałożonych na pracodawcę oraz zobowiązań wypełnianych przez pracownika. Podstawowe przepisy dotyczące bezpieczeństwa i higieny pracy w zawodach powiązanych z Medycyną roślin.
Metody nauczaniaM-1prezentacje multimedialne z elementami dyskusji, ćwiczenia audytoryjne – grupowa praca studentów z wykorzystaniem metod aktywizujących
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: pisemne zalicznie części wykładowej
S-1Ocena formująca: ocena z ćwiczeń – wykonanie części projektowej
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie posiada wiedzy związanej z metodami uprawy i ochrony roślin. Nie jest mu znane pojęcie agrofagi.
3,0Student posiada w podstawowym stopniu wiedzę związaną z metodami uprawy i ochrony roślin.
3,5Student posiada wiedzę związanej z metodami uprawy i ochrony roślin; nie jest mu znane pojęcie agrofagi.
4,0Student posiada wiedzę związanej z metodami uprawy i ochrony roślin, jest mu znane pojęcie agrofagi.
4,5Student trafnie operuje wiedzą związaną z metodami uprawy i ochrony roślin
5,0Student szybko i trafnie potrafi operować wiedzą związanej z metodami uprawy i ochrony roślin
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMR_1A_B03_U01Student na podstawie zdobytej wiedzy potrafi określic najbardziej skuteczną metodę ochrony roślin i potrafi przewidzieć skutki negatywne dla środowiska
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMR_1A_U08umie racjonalnie dobrać i poprawnie zastosować metody ochrony przed agrofagami kierując się zasadami integrowanej ochrony roślin
MR_1A_U11posiada umiejętność podejmowania decyzji i rozwiązywania problemów występujących w medycynie roślin z wykorzystaniem technologii tradycyjnych i nowoczesnych
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_U03stosuje podstawowe technologie informatyczne w zakresie pozyskiwania i przetwarzania informacji z zakresu produkcji rolniczej i leśnej
R1A_U05dokonuje identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania typowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów
R1A_U06posiada zdolność podejmowania standardowych działań, z wykorzystaniem odpowiednich metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów, rozwiązujących problemy w zakresie produkcji żywności, zdrowia zwierząt, stanu środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz technicznych zadań inżynierskich zgodnych ze studiowanym kierunku studiów
R1A_U07posiada znajomość wad i zalet podejmowanych działań mających na celu rozwiązywanie zaistniałych problemów zawodowych - dla nabrania doświadczenia i doskonalenia kompetencji inżynierskich
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_U02potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich metody analityczne, symulacyjne oraz eksperymentalne
InzA_U04potrafi dokonać wstępnej analizy ekonomicznej podejmowanych działań inżynierskich
InzA_U05potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi
InzA_U06potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów
InzA_U07potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi służących do rozwiązania prostego zadania inżynierskiego o charakterze praktycznym, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów oraz wybrać i zastosować właściwą metodę i narzędzia
InzA_U08potrafi - zgodnie z zadaną specyfikacją - zaprojektować proste urządzenie, obiekt, system lub proces, typowe dla studiowanego kierunku studiów, używając właściwych metod, technik i narzędzi
Cel przedmiotuC-1Głównym celem przedmiotu jest poznanie przez studenta podstawowej wiedzy dotyczącej ustaleń prawnych w dziedzinie BHP i umiejętnośc jej zastosowania w praktyce: przedmedyczna pomoc, zachowania w czasie ewakuacji czy pożaru. Student posiada wiedzę dotyczącą jego praw na terenie Uczelni oraz prawidłowych zachowań umożliwiających mu ocenę obecnego i przewidywalnego niebezpieczeństwa jako pracownika: ochronie przed niekorzystnymi czynnikami abiotycznymi i biotycznymi, ryzyka zagrożenia roślin uprawnych czy też posterowani przy nawożeniu.
Treści programoweT-A-2Opracowanie protokołu w razie spowodowania wypadku podczas prac związanych z ochroną upraw rolniczych lub ogrodniczych.
T-W-4Określenie prawidłowych warunków pracy spełniających wymogi „higieny pracy” przy wykorzystaniu metod i technik ochrony roślin oraz ich oddziaływanie na środowisko
T-W-2Wykaz obowiązków nałożonych na pracodawcę oraz zobowiązań wypełnianych przez pracownika. Podstawowe przepisy dotyczące bezpieczeństwa i higieny pracy w zawodach powiązanych z Medycyną roślin.
T-A-1Projekt – ocena zagrożenia środowiska przyrodniczego związane z działalności rolniczą człowieka i namnożeniem się agrofagów (treści wykładowe w postaci prezentacji multimedialnej, mapy terenowe z określeniem jakości gleb i skażenia środowiska);
Metody nauczaniaM-1prezentacje multimedialne z elementami dyskusji, ćwiczenia audytoryjne – grupowa praca studentów z wykorzystaniem metod aktywizujących
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: ocena z ćwiczeń – wykonanie części projektowej
S-2Ocena podsumowująca: pisemne zalicznie części wykładowej
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie zna metod ochrony roślin
3,0Student zna nieliczne zasady stosowane przy metodach ochrony roślin
3,5Student zna podstawowe zasady stosowane przy metodę ochrony roślin
4,0Student zna kilka zasad stosowane przy metodzie ochrony roślin
4,5Student zna kilka zasad stosowane przy metodzie ochrony roślin i potrafi przewidzieć skutki negatywne dla środowiska
5,0Student zna kilka zasad stosowane przy metodzie ochrony roślin i na podstawie zdobytej wiedzy potrafi określic najbardziej skuteczną metodę ochrony roślin i potrafi przewidzieć skutki negatywne dla środowiska
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMR_1A_B03_K05Student bazując na zdobytej wiedzy specjalistycznej i ogólnej ma świadomość , że jakość produkcji roślinnej w sposób bezpośredni i pośredni wpływa na zdrowie konsumenta
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMR_1A_K05ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za jakość produkcji roślinnej
MR_1A_K06ma świadomość ryzyka i odpowiedzialności wynikających ze stosowania środków ochrony roślin w produkcji roślinnej oraz wpływu pestycydów na środowisko
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_K05ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję żywności wysokiej jakości, dobrostan zwierząt oraz kształtowanie i stan środowiska naturalnego
R1A_K06ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki wykonywanej działalności w zakresie szeroko rozumianego rolnictwa i środowiska
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_K01ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko, i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje
Cel przedmiotuC-1Głównym celem przedmiotu jest poznanie przez studenta podstawowej wiedzy dotyczącej ustaleń prawnych w dziedzinie BHP i umiejętnośc jej zastosowania w praktyce: przedmedyczna pomoc, zachowania w czasie ewakuacji czy pożaru. Student posiada wiedzę dotyczącą jego praw na terenie Uczelni oraz prawidłowych zachowań umożliwiających mu ocenę obecnego i przewidywalnego niebezpieczeństwa jako pracownika: ochronie przed niekorzystnymi czynnikami abiotycznymi i biotycznymi, ryzyka zagrożenia roślin uprawnych czy też posterowani przy nawożeniu.
Treści programoweT-W-6Pomoc przedmedyczna. Zabezpieczenia ochronne. Choroby zawodowe powstałe podczas pracy związanej z Medycyną roślin, szczególnie dolegliwości skórne.
T-W-7Postępowanie w razie pożaru; wypadku przy pracy - ochronie przed niekorzystnymi czynnikami biotycznymi oraz ich kształtowaniu.
T-W-1Ustawy prawne obowiązujące w Polsce odnośnie spełniania warunków bezpieczeństwa i higieny pracy, przepisów fitosanitarnych i zasad odpowiedzialności prawnej w tym zakresie. Definicja pojęć: bezpieczeństwo pracy, BHP, powiązanie zagrożeń z czynnikami abiotycznymi i biotycznymi występującymi przy uprawianiu zawodu związanego z Medycyną roślin. Zmiany w zakresie prawnym w „Bezpieczeństwie i higienie pracy” po przystąpieniu do Unii Europejskiej.
Metody nauczaniaM-1prezentacje multimedialne z elementami dyskusji, ćwiczenia audytoryjne – grupowa praca studentów z wykorzystaniem metod aktywizujących
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: pisemne zalicznie części wykładowej
S-1Ocena formująca: ocena z ćwiczeń – wykonanie części projektowej
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie umie powiązać wpływu jakości pokarmu na zdrowie
3,0Student umie powiązać wpływ jakości pokarmu na zdrowie w stopniu podstawowym
3,5Student mie powiązać wpływ jakości pokarmu na zdrowie w stopniu zadowalającym
4,0Student ma świadomość , że jakość produkcji roślinnej wpływa na zdrowie konsumenta
4,5Student bazując na zdobytej wiedzy specjalistycznej i ogólnej ma świadomość , że jakość produkcji roślinnej wpływa na zdrowie konsumenta
5,0Student bazując na zdobytej wiedzy specjalistycznej i ogólnej ma świadomość , że jakość produkcji roślinnej w sposób bezpośredni i pośredni wpływa na zdrowie konsumenta