Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Medycyna roślin (S1)

Sylabus przedmiotu Pestycydy w środowisku:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Medycyna roślin
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Pestycydy w środowisku
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Zakład Mikrobiologii i Biotechnologii Środowiska
Nauczyciel odpowiedzialny Magdalena Błaszak <Magdalena.Blaszak@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Krystyna Cybulska <Krystyna.Cybulska@zut.edu.pl>, Małgorzata Hawrot-Paw <Malgorzata.Hawrot-Paw@zut.edu.pl>, Arkadiusz Telesiński <Arkadiusz.Telesinski@zut.edu.pl>, Małgorzata Włodarczyk <Malgorzata.Wlodarczyk@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 4,0 ECTS (formy) 4,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW5 30 2,00,51zaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA5 30 2,00,49zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawy chemii (zakres szkoły średniej)

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Nabycie wiedzy o potrzebach i konsekwencjach stosowania pestycydów w rolnictwie oraz o zasadności wprowadzenia integrowanej ochrony roślin. Poznanie źródeł i dróg rozprzestrzeniania pestycydów w ekosystemach.
C-2Umiejętność dobrania pestycydów do zwalczenia przyczyny choroby roślin. Znajomość zasad dobrej praktyki agrotechnicznej w kontekście stosowania pestycydów. Pozyskanie świadomości konieczności ochrony środowiska przed nadmierną chemizacją. Umiejętność podstawowej analityki próbek środowikowych pod względem zanieczyzczenia pestycydami.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Wyznaczanie progu ekonomicznej szkodliwości patogenów oraz zaplanowanie ochrony chemicznej danej uprawy roślin w oparciu o dostarczone studentom dane (metoda przypadków).3
T-A-2Dopuszczone do obrotu handlowego chemiczne środki ochrony roślin w Europie i w Stanach Zjednoczonych, analiza porównawcza. Kontrowersyjne pestycydy - potencjalne skutki chemizacji w rolnictwie (dyskusja dydaktyczna).4
T-A-3Pestycydy z glifosatem. Zasięg stosowania, zjawisko uodparniania się chwastów, mikrobiologiczna transformacja glifosatu. Wykorzystanie mikroorganizmów do tworzenia roślin transgenicznych odpornych na glifosat.3
T-A-4Zasady obliczeń pozostałości pestycydów w środowisku, sposoby wyrażania stezeń, metody kalibracji w metodach analitycznych. Wyznaczanie parametrów degradacji pestycydów w wodzie i w glebie (TD50, TD90). Wyznaczanie współczynników biokumulacji, Wyznaczanie parametrów migracji pestycydów.10
T-A-5Biochemiczne i ekotoksykologicze parametry oceny oddziaływania pestyczydów na procesy zachodzące w środowisku10
30
wykłady
T-W-1Zarys historyczny wprowadzania do agrotechniki chemicznej ochrony roślin. Nazwewnictwo i klasyfikacja pestycydów, cel użytkowania. Kryteria podziału pestycydów na grupy. Formy użytkowe. Drogi migracji pestycydów do ekosystemów lądowych i wodnych.3
T-W-2Rozprzesrzenianie się pestycydów w środowisku. Podstawowe procesy fizykochemiczne wpływające na zachowanie się pestycydów w środowisku. Czynniki wpływające na trwałość pestycydów w środowisku.3
T-W-3Rola mikroorganizmów w transformacji pestycydów w środowisku. Biodegradacja substancji aktywnych pestycydów na wybranych przykładach herbicydów, fungicydów i insektycydów.5
T-W-4Biochemiczne reakcje detoksykacji pestycydów w środowisku4
T-W-5Szlaki metaboliczne rozkładu pestycydów w roślinach uprawnych2
T-W-6Metody opisu dyspersji pestycydów w środowisku, Environmental risk index,3
T-W-7Kierunki ograniczania stosowania pestycydów4
T-W-8Metody niszczenia odpadów pestycydowych. Aktualne i historyczne problemy z odpadami pestycydowymi.2
T-W-9Metody oznaczania pozostałośc pestycydów w środwisku. Chromatografia cieczowa, chromatografia gazowa.4
30

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1uczestnictwo w zajęciach30
A-A-2uczestnictwo w konsultacjach5
A-A-3samodzielne rozwiązywanie zadań i przygotowanie sprawozdań15
A-A-4przygotowanie się do zaliczenia ćwiczeń10
60
wykłady
A-W-1uczestnictwo w wykładach30
A-W-2uczestnictwo w konsultacjach5
A-W-3Przygotowanie się do zaliczenia wykładów15
A-W-4Samodzielne cztanie literatury naukowej10
60

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład informacyjny
M-2dyskusja dydaktyczna
M-3metoda przypadków

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: kolokwium

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MR_1A_C25_W01
Nabycie wiedzy o potrzebach i konsekwencjach stosowania środków ochrony roślin, poznanie właściwości najczęściej stosowanych grup pestycydów. Poznanie dróg migracji pestycydów w ekosystemach.
MR_1A_W06, MR_1A_W07, MR_1A_W08R1A_W04, R1A_W05, R1A_W06, R1A_W07, R1A_W08, R1A_W09InzA_W03, InzA_W04C-1T-W-1, T-W-8, T-W-2, T-W-4, T-W-3, T-W-5, T-W-7, T-W-6, T-W-9M-1S-1

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MR_1A_C25_U01
Nabycie umiejętności dobrania odpowiednich pestycydów do eliminacji danego czynnika chrobotwórczego. Umiejętność przeprowadzania analiz chemicznych odnośnie wykrywania pestycydów.
MR_1A_U03, MR_1A_U09, MR_1A_U10, MR_1A_U11R1A_U02, R1A_U03, R1A_U05, R1A_U06, R1A_U07InzA_U02, InzA_U03, InzA_U05, InzA_U07C-2T-A-4, T-A-2, T-A-3, T-A-5, T-A-1M-3, M-2S-1

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MR_1A_C25_K01
Wypracowanie poczucia odpowiedzialności za kondycję środowiska w aspekcie konieczności wprowadzania do agrotechniki integrowanej ochrony roślin oraz świadomość wpływania pestycydów na jakość produktów rolnych
MR_1A_K02, MR_1A_K05, MR_1A_K06R1A_K04, R1A_K05, R1A_K06InzA_K01C-1, C-2T-W-3, T-A-3, T-A-1, T-A-2, T-W-1, T-W-8, T-W-5, T-W-7, T-W-2M-3, M-1, M-2S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MR_1A_C25_W01
Nabycie wiedzy o potrzebach i konsekwencjach stosowania środków ochrony roślin, poznanie właściwości najczęściej stosowanych grup pestycydów. Poznanie dróg migracji pestycydów w ekosystemach.
2,0
3,0Wiedza o podstawowych grupach pestycydów, stosowanych najczęściej w Polsce. Właściwa ocena konieczności zastosowania chemicznej ochrony plonów przed patogenami. Znajomość konsekwencji stosowania pestycydów.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MR_1A_C25_U01
Nabycie umiejętności dobrania odpowiednich pestycydów do eliminacji danego czynnika chrobotwórczego. Umiejętność przeprowadzania analiz chemicznych odnośnie wykrywania pestycydów.
2,0
3,0Umiejętność dobrania pestycyów do najczęściej spotykanych przypadków chorób. Znajomość metod analitycznych wykrywani pestycydów w glebie, wodzie i płodach rolnych.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MR_1A_C25_K01
Wypracowanie poczucia odpowiedzialności za kondycję środowiska w aspekcie konieczności wprowadzania do agrotechniki integrowanej ochrony roślin oraz świadomość wpływania pestycydów na jakość produktów rolnych
2,0
3,0poczucie świadomości konieczności ograniczania chemizacji środowiska i stosowania integrowanej ochrony roślin
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Różańśki L., Przemiany pestycydów w organizmach żywych i środowisku, PWRiL, Warszawa, 1992
  2. Biziuk Marek, Pestycydy Występowanie, oznaczanie i unieszkodliwianie, WTN, 2001
  3. Praczyk T., Skrzypczak G., Herbicydy, Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Poznań, 2004
  4. Banaszkiewicz T., Chemiczne środki ochrony roślin - zagadnienia, Wydawnictwo Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego, Olsztyn, 2003

Literatura dodatkowa

  1. Artykuły naukowe z zakresu przedmiotu

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Wyznaczanie progu ekonomicznej szkodliwości patogenów oraz zaplanowanie ochrony chemicznej danej uprawy roślin w oparciu o dostarczone studentom dane (metoda przypadków).3
T-A-2Dopuszczone do obrotu handlowego chemiczne środki ochrony roślin w Europie i w Stanach Zjednoczonych, analiza porównawcza. Kontrowersyjne pestycydy - potencjalne skutki chemizacji w rolnictwie (dyskusja dydaktyczna).4
T-A-3Pestycydy z glifosatem. Zasięg stosowania, zjawisko uodparniania się chwastów, mikrobiologiczna transformacja glifosatu. Wykorzystanie mikroorganizmów do tworzenia roślin transgenicznych odpornych na glifosat.3
T-A-4Zasady obliczeń pozostałości pestycydów w środowisku, sposoby wyrażania stezeń, metody kalibracji w metodach analitycznych. Wyznaczanie parametrów degradacji pestycydów w wodzie i w glebie (TD50, TD90). Wyznaczanie współczynników biokumulacji, Wyznaczanie parametrów migracji pestycydów.10
T-A-5Biochemiczne i ekotoksykologicze parametry oceny oddziaływania pestyczydów na procesy zachodzące w środowisku10
30

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Zarys historyczny wprowadzania do agrotechniki chemicznej ochrony roślin. Nazwewnictwo i klasyfikacja pestycydów, cel użytkowania. Kryteria podziału pestycydów na grupy. Formy użytkowe. Drogi migracji pestycydów do ekosystemów lądowych i wodnych.3
T-W-2Rozprzesrzenianie się pestycydów w środowisku. Podstawowe procesy fizykochemiczne wpływające na zachowanie się pestycydów w środowisku. Czynniki wpływające na trwałość pestycydów w środowisku.3
T-W-3Rola mikroorganizmów w transformacji pestycydów w środowisku. Biodegradacja substancji aktywnych pestycydów na wybranych przykładach herbicydów, fungicydów i insektycydów.5
T-W-4Biochemiczne reakcje detoksykacji pestycydów w środowisku4
T-W-5Szlaki metaboliczne rozkładu pestycydów w roślinach uprawnych2
T-W-6Metody opisu dyspersji pestycydów w środowisku, Environmental risk index,3
T-W-7Kierunki ograniczania stosowania pestycydów4
T-W-8Metody niszczenia odpadów pestycydowych. Aktualne i historyczne problemy z odpadami pestycydowymi.2
T-W-9Metody oznaczania pozostałośc pestycydów w środwisku. Chromatografia cieczowa, chromatografia gazowa.4
30

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1uczestnictwo w zajęciach30
A-A-2uczestnictwo w konsultacjach5
A-A-3samodzielne rozwiązywanie zadań i przygotowanie sprawozdań15
A-A-4przygotowanie się do zaliczenia ćwiczeń10
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w wykładach30
A-W-2uczestnictwo w konsultacjach5
A-W-3Przygotowanie się do zaliczenia wykładów15
A-W-4Samodzielne cztanie literatury naukowej10
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMR_1A_C25_W01Nabycie wiedzy o potrzebach i konsekwencjach stosowania środków ochrony roślin, poznanie właściwości najczęściej stosowanych grup pestycydów. Poznanie dróg migracji pestycydów w ekosystemach.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMR_1A_W06ma wiedzę o roli i znaczeniu środowiska przyrodniczego oraz o jego zagrożeniach i o konieczności zrównoważonego użytkowania zasobów przyrody
MR_1A_W07ma podstawową wiedzę na temat stanu i czynników determinujących funkcjonowanie oraz rozwój obszarów wiejskich i miejskich w zakresie rolnictwa, ogrodnictwa i terenów zieleni
MR_1A_W08zna i rozumie podstawowe pojęcia i zasady z zakresu ochrony własności przemysłowej i prawa autorskiego; potrafi korzystać z zasobów informacji patentowej
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_W04ma wiedzą ogólną o funkcjonowaniu organizmów żywych na różnych poziomach złożoności, przyrody nieożywionej oraz o technicznych zadaniach inżynierskich dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W05wykazuje znajomość podstawowych metod, technik, technologii, narządzi i materiałów pozwalających wykorzystać i kształtować potencjał przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka
R1A_W06ma wiedzę o roli i znaczeniu środowiska przyrodniczego i zrównoważonego użytkowania różnorodności biologicznej oraz jego zagrożeniach
R1A_W07ma podstawową wiedzę na temat stanu i czynników determinujących funkcjonowanie i rozwój obszarów wiejskich
R1A_W08zna i rozumie podstawowe pojęcia i zasady z zakresu ochrony własności przemysłowej i prawa autorskiego; potrafi korzystać z zasobów informacji patentowej
R1A_W09zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości, wykorzystującej wiedzę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_W03ma podstawową wiedzę niezbędną do rozumienia społecznych, ekonomicznych, prawnych i innych uwarunkowań działalności inżynierskiej
InzA_W04ma podstawową wiedzę dotyczącą zarządzania, w tym zarządzania jakością, i prowadzenia działalności gospodarczej
Cel przedmiotuC-1Nabycie wiedzy o potrzebach i konsekwencjach stosowania pestycydów w rolnictwie oraz o zasadności wprowadzenia integrowanej ochrony roślin. Poznanie źródeł i dróg rozprzestrzeniania pestycydów w ekosystemach.
Treści programoweT-W-1Zarys historyczny wprowadzania do agrotechniki chemicznej ochrony roślin. Nazwewnictwo i klasyfikacja pestycydów, cel użytkowania. Kryteria podziału pestycydów na grupy. Formy użytkowe. Drogi migracji pestycydów do ekosystemów lądowych i wodnych.
T-W-8Metody niszczenia odpadów pestycydowych. Aktualne i historyczne problemy z odpadami pestycydowymi.
T-W-2Rozprzesrzenianie się pestycydów w środowisku. Podstawowe procesy fizykochemiczne wpływające na zachowanie się pestycydów w środowisku. Czynniki wpływające na trwałość pestycydów w środowisku.
T-W-4Biochemiczne reakcje detoksykacji pestycydów w środowisku
T-W-3Rola mikroorganizmów w transformacji pestycydów w środowisku. Biodegradacja substancji aktywnych pestycydów na wybranych przykładach herbicydów, fungicydów i insektycydów.
T-W-5Szlaki metaboliczne rozkładu pestycydów w roślinach uprawnych
T-W-7Kierunki ograniczania stosowania pestycydów
T-W-6Metody opisu dyspersji pestycydów w środowisku, Environmental risk index,
T-W-9Metody oznaczania pozostałośc pestycydów w środwisku. Chromatografia cieczowa, chromatografia gazowa.
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: kolokwium
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Wiedza o podstawowych grupach pestycydów, stosowanych najczęściej w Polsce. Właściwa ocena konieczności zastosowania chemicznej ochrony plonów przed patogenami. Znajomość konsekwencji stosowania pestycydów.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMR_1A_C25_U01Nabycie umiejętności dobrania odpowiednich pestycydów do eliminacji danego czynnika chrobotwórczego. Umiejętność przeprowadzania analiz chemicznych odnośnie wykrywania pestycydów.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMR_1A_U03posiada umiejętność precyzyjnego porozumiewania się z podmiotami związanymi z ochroną środowiska i z ochroną roślin
MR_1A_U09potrafi rozpoznać i przeanalizować zjawiska wpływające na stan rozwojowy i zdrowotny rośliny oraz zaplanować i zastosować zabiegi mające na celu poprawę warunków jej wzrostu
MR_1A_U10potrafi posługiwać się podstawowymi technikami w ocenie stanu zdrowotności roślin i kondycji środowiska
MR_1A_U11posiada umiejętność podejmowania decyzji i rozwiązywania problemów występujących w medycynie roślin z wykorzystaniem technologii tradycyjnych i nowoczesnych
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_U02posiada umiejętność precyzyjnego porozumiewania się z różnymi podmiotami w formie werbalnej, pisemnej i graficznej
R1A_U03stosuje podstawowe technologie informatyczne w zakresie pozyskiwania i przetwarzania informacji z zakresu produkcji rolniczej i leśnej
R1A_U05dokonuje identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania typowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów
R1A_U06posiada zdolność podejmowania standardowych działań, z wykorzystaniem odpowiednich metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów, rozwiązujących problemy w zakresie produkcji żywności, zdrowia zwierząt, stanu środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz technicznych zadań inżynierskich zgodnych ze studiowanym kierunku studiów
R1A_U07posiada znajomość wad i zalet podejmowanych działań mających na celu rozwiązywanie zaistniałych problemów zawodowych - dla nabrania doświadczenia i doskonalenia kompetencji inżynierskich
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_U02potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich metody analityczne, symulacyjne oraz eksperymentalne
InzA_U03potrafi - przy formułowaniu i rozwiązywaniu zadań inżynierskich - dostrzegać ich aspekty systemowe i pozatechniczne
InzA_U05potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi
InzA_U07potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi służących do rozwiązania prostego zadania inżynierskiego o charakterze praktycznym, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów oraz wybrać i zastosować właściwą metodę i narzędzia
Cel przedmiotuC-2Umiejętność dobrania pestycydów do zwalczenia przyczyny choroby roślin. Znajomość zasad dobrej praktyki agrotechnicznej w kontekście stosowania pestycydów. Pozyskanie świadomości konieczności ochrony środowiska przed nadmierną chemizacją. Umiejętność podstawowej analityki próbek środowikowych pod względem zanieczyzczenia pestycydami.
Treści programoweT-A-4Zasady obliczeń pozostałości pestycydów w środowisku, sposoby wyrażania stezeń, metody kalibracji w metodach analitycznych. Wyznaczanie parametrów degradacji pestycydów w wodzie i w glebie (TD50, TD90). Wyznaczanie współczynników biokumulacji, Wyznaczanie parametrów migracji pestycydów.
T-A-2Dopuszczone do obrotu handlowego chemiczne środki ochrony roślin w Europie i w Stanach Zjednoczonych, analiza porównawcza. Kontrowersyjne pestycydy - potencjalne skutki chemizacji w rolnictwie (dyskusja dydaktyczna).
T-A-3Pestycydy z glifosatem. Zasięg stosowania, zjawisko uodparniania się chwastów, mikrobiologiczna transformacja glifosatu. Wykorzystanie mikroorganizmów do tworzenia roślin transgenicznych odpornych na glifosat.
T-A-5Biochemiczne i ekotoksykologicze parametry oceny oddziaływania pestyczydów na procesy zachodzące w środowisku
T-A-1Wyznaczanie progu ekonomicznej szkodliwości patogenów oraz zaplanowanie ochrony chemicznej danej uprawy roślin w oparciu o dostarczone studentom dane (metoda przypadków).
Metody nauczaniaM-3metoda przypadków
M-2dyskusja dydaktyczna
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: kolokwium
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Umiejętność dobrania pestycyów do najczęściej spotykanych przypadków chorób. Znajomość metod analitycznych wykrywani pestycydów w glebie, wodzie i płodach rolnych.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMR_1A_C25_K01Wypracowanie poczucia odpowiedzialności za kondycję środowiska w aspekcie konieczności wprowadzania do agrotechniki integrowanej ochrony roślin oraz świadomość wpływania pestycydów na jakość produktów rolnych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMR_1A_K02potrafi prawidłowo rozstrzygać dylematy związane z działalnością zawodową w zakresie medycyny roślin
MR_1A_K05ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za jakość produkcji roślinnej
MR_1A_K06ma świadomość ryzyka i odpowiedzialności wynikających ze stosowania środków ochrony roślin w produkcji roślinnej oraz wpływu pestycydów na środowisko
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_K04prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu
R1A_K05ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję żywności wysokiej jakości, dobrostan zwierząt oraz kształtowanie i stan środowiska naturalnego
R1A_K06ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki wykonywanej działalności w zakresie szeroko rozumianego rolnictwa i środowiska
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_K01ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko, i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje
Cel przedmiotuC-1Nabycie wiedzy o potrzebach i konsekwencjach stosowania pestycydów w rolnictwie oraz o zasadności wprowadzenia integrowanej ochrony roślin. Poznanie źródeł i dróg rozprzestrzeniania pestycydów w ekosystemach.
C-2Umiejętność dobrania pestycydów do zwalczenia przyczyny choroby roślin. Znajomość zasad dobrej praktyki agrotechnicznej w kontekście stosowania pestycydów. Pozyskanie świadomości konieczności ochrony środowiska przed nadmierną chemizacją. Umiejętność podstawowej analityki próbek środowikowych pod względem zanieczyzczenia pestycydami.
Treści programoweT-W-3Rola mikroorganizmów w transformacji pestycydów w środowisku. Biodegradacja substancji aktywnych pestycydów na wybranych przykładach herbicydów, fungicydów i insektycydów.
T-A-3Pestycydy z glifosatem. Zasięg stosowania, zjawisko uodparniania się chwastów, mikrobiologiczna transformacja glifosatu. Wykorzystanie mikroorganizmów do tworzenia roślin transgenicznych odpornych na glifosat.
T-A-1Wyznaczanie progu ekonomicznej szkodliwości patogenów oraz zaplanowanie ochrony chemicznej danej uprawy roślin w oparciu o dostarczone studentom dane (metoda przypadków).
T-A-2Dopuszczone do obrotu handlowego chemiczne środki ochrony roślin w Europie i w Stanach Zjednoczonych, analiza porównawcza. Kontrowersyjne pestycydy - potencjalne skutki chemizacji w rolnictwie (dyskusja dydaktyczna).
T-W-1Zarys historyczny wprowadzania do agrotechniki chemicznej ochrony roślin. Nazwewnictwo i klasyfikacja pestycydów, cel użytkowania. Kryteria podziału pestycydów na grupy. Formy użytkowe. Drogi migracji pestycydów do ekosystemów lądowych i wodnych.
T-W-8Metody niszczenia odpadów pestycydowych. Aktualne i historyczne problemy z odpadami pestycydowymi.
T-W-5Szlaki metaboliczne rozkładu pestycydów w roślinach uprawnych
T-W-7Kierunki ograniczania stosowania pestycydów
T-W-2Rozprzesrzenianie się pestycydów w środowisku. Podstawowe procesy fizykochemiczne wpływające na zachowanie się pestycydów w środowisku. Czynniki wpływające na trwałość pestycydów w środowisku.
Metody nauczaniaM-3metoda przypadków
M-1wykład informacyjny
M-2dyskusja dydaktyczna
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: kolokwium
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0poczucie świadomości konieczności ograniczania chemizacji środowiska i stosowania integrowanej ochrony roślin
3,5
4,0
4,5
5,0