Pole | KOD | Znaczenie kodu |
---|
Zamierzone efekty kształcenia | ZO_1A_ZOK-S-D5_W01 | Wymienia i charakteryzuje typy użytkowe i rasy drobiu. Zna zasady lokalizacji ferm i sposoby utrzymania ptaków z zachowaniem ich dobrostanu. Charakteryzuje czynniki wpływające na jakość surowców drobiarskich oraz wielkość produkcji jaj i mięsa drobiowego. Zna zasady prowadzenia lęgów. Zna zasady racjonalnego żywienia drobiu. |
---|
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | ZO_1A_W10 | zna metody, techniki i technologie chowu, hodowli i użytkowania zwierząt oraz posiada wiedzę o przetwórstwie i towaroznawczej ocenie produktów pochodzenia rolnego |
---|
ZO_1A_W04 | ma podstawową wiedzę z zakresu wzrostu i rozwoju zwierząt gospodarskich |
ZO_1A_W06 | ma wiedzę o organizacji i wykonywaniu technicznych zadań inżynierskich dostosowanych do kierunku zootechnika |
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | R1A_W04 | ma wiedzą ogólną o funkcjonowaniu organizmów żywych na różnych poziomach złożoności, przyrody nieożywionej oraz o technicznych zadaniach inżynierskich dostosowaną do studiowanego kierunku studiów |
---|
R1A_W05 | wykazuje znajomość podstawowych metod, technik, technologii, narządzi i materiałów pozwalających wykorzystać i kształtować potencjał przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka |
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | InzA_W01 | ma podstawową wiedzę o cyklu życia urządzeń, obiektów i systemów technicznych |
---|
InzA_W02 | zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów |
InzA_W05 | zna typowe technologie inżynierskie w zakresie studiowanego kierunku studiów |
Cel przedmiotu | C-1 | Zapoznanie studentów z zasadami prowadzenia ferm drobiarskich, z uwzględnieniem nowoczesnych technologii utrzymania i żywienia poszczególnych gatunków ptaków. |
---|
Treści programowe | T-W-5 | Użytkowanie nieśne w różnych systemach chowu, neurohormonalna regulacja nieśności, oogeneza, witelogeneza i steroidogeneza, fazy dojrzewania pęcherzyków jajnikowych, czynniki genetyczne i środowiskowe warunkujące wielkość produkcji nieśnej, programy świetlne, mierniiki uzytkowowści nieśnej, analiza krzywej nieśności |
---|
T-W-2 | Znaczenie i organizacja produkcji drobiarskiej i jej rozwój na świecie i w kraju. Kierunki użytkowania drobiu wodnego i grzebiącego. |
T-W-8 | Zasady żywienia indyków, kaczek i gęsi. Zapotrzebowanie w okresie wychowu i reprodukcji. Żywienie brojlerów kaczych i młodych indyków rzeźnych. Specyfika żywienia w czasie tuczu młodych gęsi. |
T-W-4 | Specyfika budowy układu rozrodczego samic w powiązaniu z funkcją tworzenia oocytu i wtórnych osłon jajowych. Charakterystyka układu rozrodczego samców ze wskazaniem na najważniejsze różnice w odniesieniu do ssaków. Metody rozmnażania ptaków. Aspekty sztucznego unasienniania. |
T-W-10 | Repetytorium z najważniejszych zgadnień związanych z produkcją drobiarską |
T-W-3 | Zasady i technika chowu drobiu w zależności od gatunku i wieku ptaków. Chów ekstensywny, półintesywny i intensywny. Wady i zalety chowu klatkowego. Sposoby alternatywnego utrzymania drobiu. |
T-W-7 | Charakterystyka pasz stosowanych w żywieniu drobiu. Dodatki paszowe stosowane w żywieniu drobiu. Sposoby oceny wartości pokarmowej i zapotrzebowania drobiu. Systemy żywienia drobiu. Czyyniki wpłwające na wielkośc dawki żywieniowej. Zalecenia żywieniowe dla kur w zależności od kierunku produkcji i wieku. |
T-W-1 | Pochodzenie i udomowienie drobiu. Systematyka ptaków wykorzystywanych gospodarczo. Charakterystyka przodków kury domowej, indyka, kaczki i gęsi |
T-W-9 | Historia i znaczenie sztucznych lęgów. Budowa aparatów wylęgowych. Technika lęgów poszczególnych gatunków ptaków. Lęgi grupowe i indywidualne.Postępowanie z pisklętami. Sposoby seksowania. Szczepienia piskląt. Warunki magazynowania i transportu piskląt na fermę. |
T-W-6 | Mięsne użytkowanie drobiu- cechy predestynujące do tuczu. Czynniki genetyczne i środowiskowe wpływające na wydajność rzeźną drobiu. Metody subiektywne i obiektywne określające umięśnienie drobiu. Możliwości modyfikacji wartości ożywczej mięsa drobiowego. |
T-A-7 | Żywienie drobiu- regulacja mechaniczna i fizjologiczna pobrania paszy przez drób. Charakterystyka podstawowych składników pasz pod względem mozliwości ich zastosowania w żywieniu drobiu. Zasady normowania i układania dawek. |
T-A-2 | Pokrój i użytkowość kaczek, gęsi oraz perlic i przepiórek. |
T-A-5 | Charakterystyka układów powłokowego, oddechowego, szkiletowego, mięśniowego |
T-A-1 | Cechy charakterystyczne w pokroju i użytkowości kur i indyków |
T-A-6 | Lokalizacja zakładu wylęgowego, rozplanowanie pomieszczeń, organizacja pracy w zakładzie wylęgowym z zachowaniem zasad bioasekuracji. |
T-A-4 | Omówienie budowy i mechanizmu działania mechanicznych ciągów do pojenia, karmienia i zbioru jaj. Sposoby ogrzewania i wymiany powietrza pomieszczeń drobiarskich. Normy poideł, karmideł i gniazd. |
T-A-3 | Zasady lokalizacji fermy drobiarskiej i mikroklimat pomieszczeń i jego wpływ na wyniki produkcyjne drobiu |
T-L-2 | Sekcja ptaka- poznanie morfologii ze szczególnym uwzględnieniem układów pokarmowego i rozrodczego. |
T-L-4 | Ocena jakości jaj. Pomiary podstawowych cech fizycznych jaja kurzego. Ustalanie świeżości jaj na podstawie wyznaczanych indeksów i pomiaru wielkosci komory powietrznej. Wybór jaj do wylęgu i wady w budowie białka i żółtka. |
T-L-3 | Wypełnianie karty producenta drobiu i analiza produkcji nieśnej w fermach reprodukcyjnych. Obliczanie podstawowych parametrów mówiących o wydajności nieśnej drobiu. |
T-L-8 | Wyjazd na fermę w celu omówienia zasad lokalizacji ferm drobiarskich i podstawowego wyposażenia budynków-sprzęt do karmienia i pojenia drobiu. Pomiary zanieczyszczeń powietrza w hali produkcyjnej. |
T-L-9 | Ocena poubojowa drobiu- przeprowadzenie dysekcji tuszek brojlera kurzego i obliczenie podstawowych wskaźników wydajności rzeźnej. |
T-L-10 | Wyjazd na fermę towarową kur nieśnych |
T-L-5 | Poznanie zasad budowy aparatów wylęgowych i regulacji warunków inkubacji. Nakład jaj do aparatu wylęgowego, ważenie, dezynfekcja, świetlenia jaj za pomocą ovoskopów. Przygotowanie komory klujnikowej i przekład jaj z rozwijającymi się zarodkami do klujnika. Analiza czynników wpływających na zdolność wylęgową jaj. Technika lęgu poszczególnych gatunków drobiu. |
T-L-6 | Biologiczna analiza lęgów- otwieranie jaj z zamarłymi zarodkami , ustalanie wieku i przyczyn zamierania embrionów. |
T-L-7 | Układanie dawek żywieniowych dla drobiu młodego i dorosłego. |
T-L-1 | Rozpoznawanie gatunków, typów użytkowych i ras drobiu oraz wybranych mieszańców towarowych kur. |
Metody nauczania | M-1 | wykład informacyjny, opis, wyjaśnienie, wykład konwersatoryjny |
---|
M-2 | film |
M-3 | ćwiczenia przedmiotowe |
Sposób oceny | S-1 | Ocena podsumowująca: ocena podsumowująca- 60 minutowy egzamin pisemy |
---|
S-2 | Ocena formująca: ocena aktywności studenta na wykładach i ćwiczeniach |
S-3 | Ocena formująca: kolokwia cząstkowe |
Kryteria oceny | Ocena | Kryterium oceny |
---|
2,0 | Student nie potrafi wymienić gatunków, typów użytkowych i ras drobiu. Nie zna zasad lokalizacji ferm. Nie ma żadnej wiedzy o jakości surowców drobiarskich oraz wielkości produkcji jaj i mięsa drobiowego w Polsce i na świecie. Nie zna zasad prowadzenia lęgów i racjonalnego żywienia drobiu. |
3,0 | Wymienia gatunki, typy użytkowe i rasy drobiu ale nie potrafi ich opisać. Zna niektóre zasady lokalizacji ferm. W ogólny sposób charakteryzuje czynniki wpływające na jakość surowców drobiarskich. Zna podstawy racjonalnego żywienia drobiu. |
3,5 | Wymienia i podaje ogólną charakterykę gatunków, typów użytkowych i ras drobiu. Zna podstawowe zasady lokalizacji ferm. Charakteryzuje czynniki wpływające na jakość surowców drobiarskich oraz wielkość produkcji jaj i mięsa drobiowego. Zna zasady prowadzenia lęgów. Zna zasady racjonalnego żywienia drobiu. |
4,0 | Wymienia i charakteryzuje typy użytkowe i rasy drobiu. Zna zasady lokalizacji ferm i sposoby utrzymania ptaków z zachowaniem ich dobrostanu. Charakteryzuje czynniki wpływające na jakość surowców drobiarskich. Zna podtawowe zasady prowadzenia lęgów. Zna zasady racjonalnego żywienia drobiu. |
4,5 | Wymienia i szczegółowo charakteryzuje typy użytkowe i rasy drobiu z podziałem na poszczególne gatuynki. Zna zasady lokalizacji ferm i sposoby utrzymania ptaków z zachowaniem ich dobrostanu. Charakteryzuje czynniki wpływające na jakość surowców drobiarskich oraz wielkość produkcji jaj i mięsa drobiowego. Zna zasady prowadzenia lęgów. Zna zasady racjonalnego żywienia drobiu. |
5,0 | Wymienia i szczegółowo charakteryzuje typy użytkowe i rasy drobiu z podziałem na poszczególne gatuynki. Ma szczegółową widzę o zasadach lokalizacji ferm i sposobach utrzymania ptaków z zachowaniem ich dobrostanu. Wnikliwie charakteryzuje czynniki wpływające na jakość surowców drobiarskich oraz wielkość produkcji jaj i mięsa drobiowego. Zna doskonale zasady prowadzenia lęgów. Podaje szczegółowo zasady racjonalnego żywienia drobiu. |