Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Biotechnologia (S1)

Sylabus przedmiotu Anatomia i histologia zwierząt:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Biotechnologia
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Anatomia i histologia zwierząt
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Anatomii Zwierząt i Zoologii
Nauczyciel odpowiedzialny Lesław Kubasiewicz <Leslaw.Kubasiewicz@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Lesław Kubasiewicz <Leslaw.Kubasiewicz@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 3,0 ECTS (formy) 3,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
laboratoriaL2 10 1,00,41zaliczenie
wykładyW2 20 2,00,59zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawowe wiedomości z zakresu morfologii zwierząt i człowieka na poziomie kształcenia szkoły średniej

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studentów z budową anatomiczną i histologiczną układów.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Tkanki zwierząt. Tkanka nabłonkowa: nabłonek płaski, sześcienny, cylindryczny, gruczołowy egzo- i endokrynowy. Tkanka łączna i podporowa: łączna właściwa, tłuszczowa, chrzęstna, kostna, krew. Tkanka mięśniowa: poprzecznie prążkowana, gładka, tkanka mięśnia sercowego.2
T-L-2Budowa układu krążenia. Serce krowy i świni. Autonomiczna budowa serca. Praca studentów w grupach.2
T-L-3Układ trawienny. Budowa zęba. Watroba, trzustka - praparaty. Anatomiczna budowa watroby - praca własna studentów.2
T-L-4Układ wydalniczy i oddechowy - ćwiczenia praktyczne. Anatomiczna budowa nerki krowy i świni. Tchawica, płuca. Praca studentów w grupach.2
T-L-5Charakterystyka kości czaszki z podziałem na mózgo- i trzewioczaszkę, zuchwę. Różnice gatunkowe - krowa, koń, świnia.Kości długie, płaskie i krótkie. Rodzaje połączeń kostnych. Ogólna budowa stawu. Praca studentów w grupach.2
10
wykłady
T-W-1Wybrane zagadnienia anatomii ogólnej, przedmiot morfologii, historia i podział anatomii, terminy kierunkowe i płaszczyzny ciała.2
T-W-2Ogólna budowa tkanek i podstawowe procesy komórkowe. Tkanka nabłonkowa i tkanka łączna, tkanki podporowe - chrzęstna, kostna. Tkanka mięśniowa.2
T-W-3Układ krążeniowo-naczyniowy. Budowa serca, naczyń tętniczych i zylnych, typy krążenia, układ chłonny.2
T-W-4Układ trawienny. Budowa ogólna, jama gębowa, gardło, przełyk, żołądek, jelito cienkie, grube. Ogólna budowa watroby i trzustki.2
T-W-5Układ oddechowy. Drogi oddechowe górne i dolne, narząd oddechowy.2
T-W-6Układ wydalniczy. Zadania narządów moczowych. Nerka - budowa i różnice gatunkowe, moczowód i pęcherz moczowy.3
T-W-7Narządy płciowe męskie i żeńskie.1
T-W-8Narządy zmysłów. Narząd przedsionkowo-ślimakowy, ucho zewnętrzne, ucho środkowe, ucho wewnętrzne. Narząd wzroku. Narząd czucia, smaku i powonienia.2
T-W-9Kości czaszki i ich połączenia. Stawy czaszki. Rodzaje kości. Omówienie szkieletu ogólnego u zwierząt gospodarskich. Ogólna budowa kręgu. Kości długie, krótkie, płaskie. Połączenia kości - podział i budowa.2
T-W-10Budowa ogólna układu nerwowego. Układ nerwowy ośrodkowy, mózgowie, rdzeń kręgowy, drogi nerwowe, opony mózgowia i rdzenia kręgowego. Układ nerwowy obwodowy i autonomiczny.2
20

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1Udział studenta w ćwiczeniach10
A-L-2Samodzielne studiowanie treści ćwiczeń10
A-L-3Przygotowanie do zaliczenia treści ćwiczeń5
A-L-4Poprawa zaliczenia ćwiczeń1
A-L-5Konsultacje5
31
wykłady
A-W-1Udział studenta w wykładach20
A-W-2Samodzielne studiowanie treści wykładów15
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia treści wykładów.6
A-W-4Pisemne zaliczenie wykładów1
A-W-5Konsultacje18
60

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykłady audytoryjne, prezentacje multimedialne, preparaty anatomiczne.
M-2Praca studentów w kilkuosobowych (3-4) grupach z preparatami anatomicznymi wspomagana atlasami anatomicznymi i literaturą anatomiczną w celu szczegółowego opisu budowy narządu, narządów, wzajemnych ralacji tych narzadów w organizmie zwierząt.

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Około 10 minutowy pisemny sprawdzian wiadomości teoretycznych poprzedzający rozpoczęcie cwiczenia.
S-2Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne obejmujące treści przeprowadzonych wykładów.

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
BT_1A_null_W01
Definiuje podstawowe pojęcia związane z anatomią.
BT_1A_W17R1A_W01, R1A_W04C-1M-2, M-1S-2, S-1

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
BT_1A_null_U01
Umie wymienić układy narządów i poszczególne narządy, wskazuje ich wzajemne położenie i zachodzące między nimi stosunki przestrzenne oraz potrafi zestawic cechy budowy i historii rozwoju człowieka z cechami budowy i rozwoju zwierząt.
BT_1A_U07R1A_U01, R1A_U04, R1A_U05, R1A_U06InzA_U03, InzA_U05, InzA_U07C-1M-2, M-1S-2, S-1

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
BT_1A_null_K01
Potrafi w podstawowy sposób wykorzystać zdobytą wiedzę w omawianiu historii rozwoju rodowego.
C-1M-2, M-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
BT_1A_null_W01
Definiuje podstawowe pojęcia związane z anatomią.
2,0nie zna i nie definiuje podstawowych zagadnień z zakresu morfologii i anatomii zwierząt i człowieka
3,0zna i definiuje podstawowe zagadnienia z zakresu budowy anatomicznej układów
3,5zna i definiuje budowę anatomiczną z topograficznym opisem i lokalizacją narządów
4,0rozpoznaje makroskopową budowę poszczególnych narządów i układów
4,5rozpoznaje makroskopową budowę poszczególnych narządów i układów z nawiązaniem do ich pochodzenia, rozwoju i funkcjonowania
5,0rozumie powiązania morfologiczno-funkcjonalnych istniejących pomiędzy poszczególnymi narządami oraz całymi układami

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
BT_1A_null_U01
Umie wymienić układy narządów i poszczególne narządy, wskazuje ich wzajemne położenie i zachodzące między nimi stosunki przestrzenne oraz potrafi zestawic cechy budowy i historii rozwoju człowieka z cechami budowy i rozwoju zwierząt.
2,0nie zna i nie definiuje podstawowych zagadnień z zakresu anatomii
3,0zna i definiuje podstawowe zagadnień z zakresu anatomii
3,5zna i potrafi wymienić układy narządów i poszczególne narządy
4,0potrafi przeprowadzić preparatykę anatomiczną określonych narządów
4,5potrafi omówić makroskopową budowę poszczególnych narządów i układów z nawiązaniem do ich pochodzenia, rozwoju i funkcjonowania
5,0potrafi scharakteryzować powiązania morfologiczno-funkcjonalne istniejące pomiędzy poszczególnymi narządami oraz całymi układami organizmu

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
BT_1A_null_K01
Potrafi w podstawowy sposób wykorzystać zdobytą wiedzę w omawianiu historii rozwoju rodowego.
2,0brak zdolności zastosowania nabytej wiedzy
3,0zdolność zastosowania nabytej wiedzy lecz niezdolność jej przekazania
3,5otwartość na przekazanie nabytej wiedzy
4,0świadomość odpowiedzialności w ramach zastosowania i przekazania nabytej wiedzy
4,5otwartość, kreatywność i postępowanie zgodne z nabytą wiedzą i zasadami etyki
5,0aktywna postawa mająca na celu dbałość o właściwe przekazanie i praktyczne zastosowanie nabytej wiedzy i umiejętności

Literatura podstawowa

  1. Kuryszko J., Zarzycki J., Histologia zwierząt, PWRiL, Warszawa, 2000
  2. Przespolewska H., Kobryń H., Szara T., Bartyzel J. B., Podstawy anatomii zwierząt domowych, Wydawnioctwo Wieś Jutra sp. z o.o., Warszawa, 2009

Literatura dodatkowa

  1. Kubasiewicz M., Zarys anatomii zwierząt domowych, PWRiL, Warszawa, 1986
  2. Konig H. E., Liebich H.G., Anatomia zwierząt domowych, Galaktyka, Łódź, 2006, 1
  3. Krysiak K., Anatomia zwierząt, cz. I i II, PWN, Warszawa, 1975

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Tkanki zwierząt. Tkanka nabłonkowa: nabłonek płaski, sześcienny, cylindryczny, gruczołowy egzo- i endokrynowy. Tkanka łączna i podporowa: łączna właściwa, tłuszczowa, chrzęstna, kostna, krew. Tkanka mięśniowa: poprzecznie prążkowana, gładka, tkanka mięśnia sercowego.2
T-L-2Budowa układu krążenia. Serce krowy i świni. Autonomiczna budowa serca. Praca studentów w grupach.2
T-L-3Układ trawienny. Budowa zęba. Watroba, trzustka - praparaty. Anatomiczna budowa watroby - praca własna studentów.2
T-L-4Układ wydalniczy i oddechowy - ćwiczenia praktyczne. Anatomiczna budowa nerki krowy i świni. Tchawica, płuca. Praca studentów w grupach.2
T-L-5Charakterystyka kości czaszki z podziałem na mózgo- i trzewioczaszkę, zuchwę. Różnice gatunkowe - krowa, koń, świnia.Kości długie, płaskie i krótkie. Rodzaje połączeń kostnych. Ogólna budowa stawu. Praca studentów w grupach.2
10

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Wybrane zagadnienia anatomii ogólnej, przedmiot morfologii, historia i podział anatomii, terminy kierunkowe i płaszczyzny ciała.2
T-W-2Ogólna budowa tkanek i podstawowe procesy komórkowe. Tkanka nabłonkowa i tkanka łączna, tkanki podporowe - chrzęstna, kostna. Tkanka mięśniowa.2
T-W-3Układ krążeniowo-naczyniowy. Budowa serca, naczyń tętniczych i zylnych, typy krążenia, układ chłonny.2
T-W-4Układ trawienny. Budowa ogólna, jama gębowa, gardło, przełyk, żołądek, jelito cienkie, grube. Ogólna budowa watroby i trzustki.2
T-W-5Układ oddechowy. Drogi oddechowe górne i dolne, narząd oddechowy.2
T-W-6Układ wydalniczy. Zadania narządów moczowych. Nerka - budowa i różnice gatunkowe, moczowód i pęcherz moczowy.3
T-W-7Narządy płciowe męskie i żeńskie.1
T-W-8Narządy zmysłów. Narząd przedsionkowo-ślimakowy, ucho zewnętrzne, ucho środkowe, ucho wewnętrzne. Narząd wzroku. Narząd czucia, smaku i powonienia.2
T-W-9Kości czaszki i ich połączenia. Stawy czaszki. Rodzaje kości. Omówienie szkieletu ogólnego u zwierząt gospodarskich. Ogólna budowa kręgu. Kości długie, krótkie, płaskie. Połączenia kości - podział i budowa.2
T-W-10Budowa ogólna układu nerwowego. Układ nerwowy ośrodkowy, mózgowie, rdzeń kręgowy, drogi nerwowe, opony mózgowia i rdzenia kręgowego. Układ nerwowy obwodowy i autonomiczny.2
20

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1Udział studenta w ćwiczeniach10
A-L-2Samodzielne studiowanie treści ćwiczeń10
A-L-3Przygotowanie do zaliczenia treści ćwiczeń5
A-L-4Poprawa zaliczenia ćwiczeń1
A-L-5Konsultacje5
31
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Udział studenta w wykładach20
A-W-2Samodzielne studiowanie treści wykładów15
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia treści wykładów.6
A-W-4Pisemne zaliczenie wykładów1
A-W-5Konsultacje18
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaBT_1A_null_W01Definiuje podstawowe pojęcia związane z anatomią.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówBT_1A_W17wykazuje znajomość budowy morfologicznej, anatomicznej i komórkowej oraz posiada wiedzę z zakresu chorób i zaburzeń rozwojowych organizmów żywych
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_W01ma podstawową wiedzę z zakresu biologii, chemii, matematyki, fizyki i nauk pokrewnych dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W04ma wiedzą ogólną o funkcjonowaniu organizmów żywych na różnych poziomach złożoności, przyrody nieożywionej oraz o technicznych zadaniach inżynierskich dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z budową anatomiczną i histologiczną układów.
Metody nauczaniaM-2Praca studentów w kilkuosobowych (3-4) grupach z preparatami anatomicznymi wspomagana atlasami anatomicznymi i literaturą anatomiczną w celu szczegółowego opisu budowy narządu, narządów, wzajemnych ralacji tych narzadów w organizmie zwierząt.
M-1Wykłady audytoryjne, prezentacje multimedialne, preparaty anatomiczne.
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne obejmujące treści przeprowadzonych wykładów.
S-1Ocena formująca: Około 10 minutowy pisemny sprawdzian wiadomości teoretycznych poprzedzający rozpoczęcie cwiczenia.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0nie zna i nie definiuje podstawowych zagadnień z zakresu morfologii i anatomii zwierząt i człowieka
3,0zna i definiuje podstawowe zagadnienia z zakresu budowy anatomicznej układów
3,5zna i definiuje budowę anatomiczną z topograficznym opisem i lokalizacją narządów
4,0rozpoznaje makroskopową budowę poszczególnych narządów i układów
4,5rozpoznaje makroskopową budowę poszczególnych narządów i układów z nawiązaniem do ich pochodzenia, rozwoju i funkcjonowania
5,0rozumie powiązania morfologiczno-funkcjonalnych istniejących pomiędzy poszczególnymi narządami oraz całymi układami
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaBT_1A_null_U01Umie wymienić układy narządów i poszczególne narządy, wskazuje ich wzajemne położenie i zachodzące między nimi stosunki przestrzenne oraz potrafi zestawic cechy budowy i historii rozwoju człowieka z cechami budowy i rozwoju zwierząt.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówBT_1A_U07Umie omówić budowę, położenie i funkcje poszczególnych tkanek, narządów i układów organizmów żywych; potrafi właściwie interpretować procesy fizjologiczne zachodzące w organizmie roślin i zwierząt.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_U01posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach właściwych dla studiowanego kierunku studiów
R1A_U04wykonuje pod kierunkiem opiekuna naukowego proste zadanie badawcze lub projektowe dotyczące szeroko rozumianego rolnictwa, prawidłowo interpretuje rezultaty i wyciąga wnioski
R1A_U05dokonuje identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania typowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów
R1A_U06posiada zdolność podejmowania standardowych działań, z wykorzystaniem odpowiednich metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów, rozwiązujących problemy w zakresie produkcji żywności, zdrowia zwierząt, stanu środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz technicznych zadań inżynierskich zgodnych ze studiowanym kierunku studiów
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_U03potrafi - przy formułowaniu i rozwiązywaniu zadań inżynierskich - dostrzegać ich aspekty systemowe i pozatechniczne
InzA_U05potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi
InzA_U07potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi służących do rozwiązania prostego zadania inżynierskiego o charakterze praktycznym, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów oraz wybrać i zastosować właściwą metodę i narzędzia
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z budową anatomiczną i histologiczną układów.
Metody nauczaniaM-2Praca studentów w kilkuosobowych (3-4) grupach z preparatami anatomicznymi wspomagana atlasami anatomicznymi i literaturą anatomiczną w celu szczegółowego opisu budowy narządu, narządów, wzajemnych ralacji tych narzadów w organizmie zwierząt.
M-1Wykłady audytoryjne, prezentacje multimedialne, preparaty anatomiczne.
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne obejmujące treści przeprowadzonych wykładów.
S-1Ocena formująca: Około 10 minutowy pisemny sprawdzian wiadomości teoretycznych poprzedzający rozpoczęcie cwiczenia.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0nie zna i nie definiuje podstawowych zagadnień z zakresu anatomii
3,0zna i definiuje podstawowe zagadnień z zakresu anatomii
3,5zna i potrafi wymienić układy narządów i poszczególne narządy
4,0potrafi przeprowadzić preparatykę anatomiczną określonych narządów
4,5potrafi omówić makroskopową budowę poszczególnych narządów i układów z nawiązaniem do ich pochodzenia, rozwoju i funkcjonowania
5,0potrafi scharakteryzować powiązania morfologiczno-funkcjonalne istniejące pomiędzy poszczególnymi narządami oraz całymi układami organizmu
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaBT_1A_null_K01Potrafi w podstawowy sposób wykorzystać zdobytą wiedzę w omawianiu historii rozwoju rodowego.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z budową anatomiczną i histologiczną układów.
Metody nauczaniaM-2Praca studentów w kilkuosobowych (3-4) grupach z preparatami anatomicznymi wspomagana atlasami anatomicznymi i literaturą anatomiczną w celu szczegółowego opisu budowy narządu, narządów, wzajemnych ralacji tych narzadów w organizmie zwierząt.
M-1Wykłady audytoryjne, prezentacje multimedialne, preparaty anatomiczne.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0brak zdolności zastosowania nabytej wiedzy
3,0zdolność zastosowania nabytej wiedzy lecz niezdolność jej przekazania
3,5otwartość na przekazanie nabytej wiedzy
4,0świadomość odpowiedzialności w ramach zastosowania i przekazania nabytej wiedzy
4,5otwartość, kreatywność i postępowanie zgodne z nabytą wiedzą i zasadami etyki
5,0aktywna postawa mająca na celu dbałość o właściwe przekazanie i praktyczne zastosowanie nabytej wiedzy i umiejętności