Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Biologia (S1)
specjalność: Bezpieczeństwo żywności

Sylabus przedmiotu Żywność ekologiczna:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Biologia
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta licencjat
Obszary studiów nauk przyrodniczych
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Żywność ekologiczna
Specjalność Bezpieczeństwo żywności
Jednostka prowadząca Katedra Hodowli Trzody Chlewnej, Żywienia Zwierząt i Żywności
Nauczyciel odpowiedzialny Beata Matysiak <Beata.Matysiak@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 8 Grupa obieralna 2

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA3 10 1,00,41zaliczenie
wykładyW3 10 1,00,59zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawowa wiedza z zakresu fizjologii roślin i zwierząt

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Celem przedmiotu jest przedstawienie studentom informacji dotyczących wytwarzania, przechowywania i promowania żywności uzyskanej metodami ekologicznymi. Zaprezentowanie różnic pomiędzy żywnością ekologiczą a konwencjonalną, tym samym podnoszenie świadomości studentów w kwestii bezpieczeństwa żywności

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Żywność ekologiczna a "zdrowa żywność"1
T-A-2Wpływ technologii uprawy na zmniejszenie zawartości związków szkodliwych dla organizmu2
T-A-3Wpływ technologii uprawy na zawartość substancji odżywczych w produktach ekologicznych1
T-A-4Wpływ technologii chowu zwierząt w rolnictwie ekologicznym na walory żywności ekologicznej2
T-A-5Ekologiczne produkty pochodzenia zwierzęcego, zasady wprowadzania na rynek1
T-A-6Warunki przechowywania i dystrybucja żywności ekologicznej1
T-A-7Pobieranie próbek żywności w celu oznaczania poziomów pozostałości pestycydów. Warunki pobierania próbek artykułów rolno-spożywczych1
T-A-8Podsumowanie ćwiczeń1
10
wykłady
T-W-1Znaczenie żywności ekologicznej dla człowieka. Pozyskiwanie żywności ekologicznej - zasady stosowane w rolnictwie ekologicznym2
T-W-2Certyfikacja i oznakowanie żywności ekologicznej. Przetwarzanie i przechowywanie żywności ekologicznej - regulacje prawne2
T-W-3Zasady pozyskiwania produktów ekologicznych w ramach zbioru ze stanu naturalnego.2
T-W-4Przepisy o bezpieczeństwie żywności i żywienia w zakresie aromatów, rozpuszczalników, zanieczyszczenia żywności, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, rejestracji i zatwierdzania zakładów oraz wymagania dotyczące higieny2
T-W-5Ekologiczne metody przetwórstwa owoców i warzyw z uwzględnieniem właściwości prozdrowotnych otrzymywanych produktów2
10

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1Udział studenta w ćwiczeniach audytoryjnych10
A-A-2Samodzielne studiowanie tematyki zajęć audytoryjnych. Przygotowanie prezentacji z wybranej tematyki14
A-A-3Przygotowanie do zaliczenia ćwiczeń6
30
wykłady
A-W-1Uczestnictwo studenta w wykładach10
A-W-2Samodzielne studiowanie wykładów10
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia wykładów10
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny
M-2Prezentacja multimedialna z wykorzystaniem komputera i projektora
M-3Wyklad konwersatoryjny
M-4Film edukacyjny

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Ocena w trakcie zajęć. Ocena samodzielnie przygotowanych prezentacji przez studentów z wybranych zagadnień
S-2Ocena podsumowująca: Ocena na zakończenie cyklu wykładów i ćwiczeń

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
BL_1A_BŻ-S-O4.2_W01
W zakresie wiedzy student objaśnia znaczenie żywności ekologicznej dla człowieka, jej pozyskiwanie, przetwórstwo i oznakowanie oraz regulacje prawne
BL_1A_W24P1A_W01, P1A_W05C-1T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-A-5, T-A-6M-1, M-4, M-2S-2

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
BL_1A_BŻ-S-O4.2_U01
Student ocenia wpływ czynników na stan środowiska rolniczegi i produkcję żywności ekologicznej
BL_1A_U19P1A_U06, P1A_U07C-1T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-A-2, T-A-3, T-A-4, T-A-5, T-A-6, T-A-7M-3S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
BL_1A_BŻ-S-O4.2_K01
Student wykazuje zrozumienie dla zasad produkcji i promowania żywności ekologicznej
BL_1A_K07P1A_K01, P1A_K02, P1A_K08C-1T-W-4, T-W-5, T-A-2, T-A-3, T-A-4, T-A-6, T-A-7M-3S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
BL_1A_BŻ-S-O4.2_W01
W zakresie wiedzy student objaśnia znaczenie żywności ekologicznej dla człowieka, jej pozyskiwanie, przetwórstwo i oznakowanie oraz regulacje prawne
2,0Student nie objaśnia znaczenia żywności ekologicznej, metod jej pozyskiwania, przetwórstwa, znakowania i regulacji prawnych
3,0Student objaśnia tylko niektóre zagadnienia dotyczące znaczenia żywności ekologicznej, jej pozyskiwania i przetwórstwa, nie potrafi tłumaczyć jej zasady produkcji
3,5Student objaśnia tylko niektóre zagadnienia dotyczące znaczenia żywności ekologicznej, jej pozyskiwania i przetwórstwa, potrafi tłumaczyć jej zasady produkcji
4,0Student objaśnia większość zagadnienia dotyczące znaczenia żywności ekologicznej, jej pozyskiwania i przetwórstwa, potrafi tłumaczyć jej zasady produkcji
4,5Student objaśnia wszystkie zagadnienia dotyczące znaczenia żywności ekologicznej, jej pozyskiwania i przetwórstwa, potrafi tłumaczyć większość zasad jej produkcji, znakowania i regulacji prawnych
5,0Student objaśnia wszystkie zagadnienia dotyczące znaczenia żywności ekologicznej, jej pozyskiwania i przetwórstwa, potrafi tłumaczyć wszstkie jej zasady produkcji, znakowania i regulacji prawnych

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
BL_1A_BŻ-S-O4.2_U01
Student ocenia wpływ czynników na stan środowiska rolniczegi i produkcję żywności ekologicznej
2,0Student nie potrafi logicznie ocenić czynników wpływających na stan środowiska rolniczego i produkcję żywności ekologicznej
3,0Student potrafi logicznie ocenić tylko niektóre czynniki wpływające na stan środowiska rolniczego, nie potrafi w pełni ocenić ich szkodliwości w produkcji żywności
3,5Student potrafi logicznie ocenić czynniki wpływające na stan środowiska rolniczego, nie potrafi w pełni ocenić ich szkodliwości w produkcji żywności
4,0Student potrafi logicznie ocenić większość czynników wpływających na stan środowiska rolniczego oraz ich szkodliwość w produkcji zwierzęcej
4,5Student potrafi logicznie ocenić wszystkie czynniki wpływające na stan środowiska rolniczego i produkcję żywności ekologicznej
5,0Student potrafi logicznie ocenić wszystkie czynniki wpływające na stan środowiska rolniczego i produkcję żywności ekologicznej oraz umiejętnie korzystać z dodatkowych materiałów

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
BL_1A_BŻ-S-O4.2_K01
Student wykazuje zrozumienie dla zasad produkcji i promowania żywności ekologicznej
2,0Student nie dba o pogłębienie świadomości
3,0Student dba o pogłębienie świadomości w stopniu dostatecznym
3,5Student dba o pogłębienie świadomości
4,0Student dba o pogłębienie świadomości i jest otwarty na poszerzenie wiedzy
4,5Student dba o pogłębienie świadomości i jest otwarty na poszerzenie wiedzy, świadomy promowania żywności ekologicznej
5,0Student dba o pogłębienie świadomości i jest otwarty na poszerzenie wiedzy, świadomy promowania żywności ekologicznej, kreatywny

Literatura podstawowa

  1. J. Tyburski, S. Żakowska-Biemans1., Wprowadzenie do rolnictwa ekologicznego, SGGW, Warszawa, 2007
  2. S. Żakowska-Biemans, K. Gutkowska, Rynek żywności ekologicznej w Polsce i krajach Unii Europejskiej, SGGW, Warszawa, 2003
  3. pod red. G.E Siebeneicher, Podręcznik rolnictwa ekologicznego, PWN, Warszawa, 1997

Literatura dodatkowa

  1. J. Carper, Apteka żywności., Vesper, Poznań, 2011
  2. W. Łuczka-Bakuła, Rynek żywności ekologicznej. Wyznaczniki i uwarunkowania rozwoju, PWE, Warszawa, 2008
  3. S. Pilarski, M. Grzybowska, Stan i uwarunkowania popytu na żywność ekologiczną, Roczniki Nauk Rolniczych, 2002, t. 89, z. 2, s. 51-65

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Żywność ekologiczna a "zdrowa żywność"1
T-A-2Wpływ technologii uprawy na zmniejszenie zawartości związków szkodliwych dla organizmu2
T-A-3Wpływ technologii uprawy na zawartość substancji odżywczych w produktach ekologicznych1
T-A-4Wpływ technologii chowu zwierząt w rolnictwie ekologicznym na walory żywności ekologicznej2
T-A-5Ekologiczne produkty pochodzenia zwierzęcego, zasady wprowadzania na rynek1
T-A-6Warunki przechowywania i dystrybucja żywności ekologicznej1
T-A-7Pobieranie próbek żywności w celu oznaczania poziomów pozostałości pestycydów. Warunki pobierania próbek artykułów rolno-spożywczych1
T-A-8Podsumowanie ćwiczeń1
10

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Znaczenie żywności ekologicznej dla człowieka. Pozyskiwanie żywności ekologicznej - zasady stosowane w rolnictwie ekologicznym2
T-W-2Certyfikacja i oznakowanie żywności ekologicznej. Przetwarzanie i przechowywanie żywności ekologicznej - regulacje prawne2
T-W-3Zasady pozyskiwania produktów ekologicznych w ramach zbioru ze stanu naturalnego.2
T-W-4Przepisy o bezpieczeństwie żywności i żywienia w zakresie aromatów, rozpuszczalników, zanieczyszczenia żywności, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, rejestracji i zatwierdzania zakładów oraz wymagania dotyczące higieny2
T-W-5Ekologiczne metody przetwórstwa owoców i warzyw z uwzględnieniem właściwości prozdrowotnych otrzymywanych produktów2
10

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1Udział studenta w ćwiczeniach audytoryjnych10
A-A-2Samodzielne studiowanie tematyki zajęć audytoryjnych. Przygotowanie prezentacji z wybranej tematyki14
A-A-3Przygotowanie do zaliczenia ćwiczeń6
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo studenta w wykładach10
A-W-2Samodzielne studiowanie wykładów10
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia wykładów10
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaBL_1A_BŻ-S-O4.2_W01W zakresie wiedzy student objaśnia znaczenie żywności ekologicznej dla człowieka, jej pozyskiwanie, przetwórstwo i oznakowanie oraz regulacje prawne
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówBL_1A_W24wykazuje znajomość aspektu społeczno-humanistycznego koncepcji żywności funkcjonalnej oraz podstaw dietetyki i technologi żywności
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaP1A_W01rozumie podstawowe zjawiska i procesy przyrodnicze
P1A_W05ma wiedzę w zakresie podstawowych kategorii pojęciowych i terminologii przyrodniczej oraz ma znajomość rozwoju dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów i stosowanych w nich metod badawczych
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest przedstawienie studentom informacji dotyczących wytwarzania, przechowywania i promowania żywności uzyskanej metodami ekologicznymi. Zaprezentowanie różnic pomiędzy żywnością ekologiczą a konwencjonalną, tym samym podnoszenie świadomości studentów w kwestii bezpieczeństwa żywności
Treści programoweT-W-1Znaczenie żywności ekologicznej dla człowieka. Pozyskiwanie żywności ekologicznej - zasady stosowane w rolnictwie ekologicznym
T-W-2Certyfikacja i oznakowanie żywności ekologicznej. Przetwarzanie i przechowywanie żywności ekologicznej - regulacje prawne
T-W-3Zasady pozyskiwania produktów ekologicznych w ramach zbioru ze stanu naturalnego.
T-W-4Przepisy o bezpieczeństwie żywności i żywienia w zakresie aromatów, rozpuszczalników, zanieczyszczenia żywności, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, rejestracji i zatwierdzania zakładów oraz wymagania dotyczące higieny
T-W-5Ekologiczne metody przetwórstwa owoców i warzyw z uwzględnieniem właściwości prozdrowotnych otrzymywanych produktów
T-A-5Ekologiczne produkty pochodzenia zwierzęcego, zasady wprowadzania na rynek
T-A-6Warunki przechowywania i dystrybucja żywności ekologicznej
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
M-4Film edukacyjny
M-2Prezentacja multimedialna z wykorzystaniem komputera i projektora
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Ocena na zakończenie cyklu wykładów i ćwiczeń
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie objaśnia znaczenia żywności ekologicznej, metod jej pozyskiwania, przetwórstwa, znakowania i regulacji prawnych
3,0Student objaśnia tylko niektóre zagadnienia dotyczące znaczenia żywności ekologicznej, jej pozyskiwania i przetwórstwa, nie potrafi tłumaczyć jej zasady produkcji
3,5Student objaśnia tylko niektóre zagadnienia dotyczące znaczenia żywności ekologicznej, jej pozyskiwania i przetwórstwa, potrafi tłumaczyć jej zasady produkcji
4,0Student objaśnia większość zagadnienia dotyczące znaczenia żywności ekologicznej, jej pozyskiwania i przetwórstwa, potrafi tłumaczyć jej zasady produkcji
4,5Student objaśnia wszystkie zagadnienia dotyczące znaczenia żywności ekologicznej, jej pozyskiwania i przetwórstwa, potrafi tłumaczyć większość zasad jej produkcji, znakowania i regulacji prawnych
5,0Student objaśnia wszystkie zagadnienia dotyczące znaczenia żywności ekologicznej, jej pozyskiwania i przetwórstwa, potrafi tłumaczyć wszstkie jej zasady produkcji, znakowania i regulacji prawnych
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaBL_1A_BŻ-S-O4.2_U01Student ocenia wpływ czynników na stan środowiska rolniczegi i produkcję żywności ekologicznej
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówBL_1A_U19umie ocenić jakość surowców oraz ich bezpieczeństwo; zna procedury i etapy pozyskiwania różnych produktów żywnościowych; rozważa wpływ czynników abiotycznych na jakość produktów żywnościowych;
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaP1A_U06przeprowadza obserwacje oraz wykonuje w terenie lub laboratorium proste pomiary fizyczne, biologiczne i chemiczne
P1A_U07wykazuje umiejętność poprawnego wnioskowania na podstawie danych pochodzących z różnych źródeł
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest przedstawienie studentom informacji dotyczących wytwarzania, przechowywania i promowania żywności uzyskanej metodami ekologicznymi. Zaprezentowanie różnic pomiędzy żywnością ekologiczą a konwencjonalną, tym samym podnoszenie świadomości studentów w kwestii bezpieczeństwa żywności
Treści programoweT-W-3Zasady pozyskiwania produktów ekologicznych w ramach zbioru ze stanu naturalnego.
T-W-4Przepisy o bezpieczeństwie żywności i żywienia w zakresie aromatów, rozpuszczalników, zanieczyszczenia żywności, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, rejestracji i zatwierdzania zakładów oraz wymagania dotyczące higieny
T-W-5Ekologiczne metody przetwórstwa owoców i warzyw z uwzględnieniem właściwości prozdrowotnych otrzymywanych produktów
T-A-2Wpływ technologii uprawy na zmniejszenie zawartości związków szkodliwych dla organizmu
T-A-3Wpływ technologii uprawy na zawartość substancji odżywczych w produktach ekologicznych
T-A-4Wpływ technologii chowu zwierząt w rolnictwie ekologicznym na walory żywności ekologicznej
T-A-5Ekologiczne produkty pochodzenia zwierzęcego, zasady wprowadzania na rynek
T-A-6Warunki przechowywania i dystrybucja żywności ekologicznej
T-A-7Pobieranie próbek żywności w celu oznaczania poziomów pozostałości pestycydów. Warunki pobierania próbek artykułów rolno-spożywczych
Metody nauczaniaM-3Wyklad konwersatoryjny
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena w trakcie zajęć. Ocena samodzielnie przygotowanych prezentacji przez studentów z wybranych zagadnień
S-2Ocena podsumowująca: Ocena na zakończenie cyklu wykładów i ćwiczeń
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie potrafi logicznie ocenić czynników wpływających na stan środowiska rolniczego i produkcję żywności ekologicznej
3,0Student potrafi logicznie ocenić tylko niektóre czynniki wpływające na stan środowiska rolniczego, nie potrafi w pełni ocenić ich szkodliwości w produkcji żywności
3,5Student potrafi logicznie ocenić czynniki wpływające na stan środowiska rolniczego, nie potrafi w pełni ocenić ich szkodliwości w produkcji żywności
4,0Student potrafi logicznie ocenić większość czynników wpływających na stan środowiska rolniczego oraz ich szkodliwość w produkcji zwierzęcej
4,5Student potrafi logicznie ocenić wszystkie czynniki wpływające na stan środowiska rolniczego i produkcję żywności ekologicznej
5,0Student potrafi logicznie ocenić wszystkie czynniki wpływające na stan środowiska rolniczego i produkcję żywności ekologicznej oraz umiejętnie korzystać z dodatkowych materiałów
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaBL_1A_BŻ-S-O4.2_K01Student wykazuje zrozumienie dla zasad produkcji i promowania żywności ekologicznej
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówBL_1A_K07jest zdolny do kreatywnego propagowania i dzielenia się z innymi wiedzą dotyczącą znaczenia oraz uwarunkowań podstawowych zjawisk i procesów biologicznych
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaP1A_K01rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie
P1A_K02potrafi współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role
P1A_K08potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest przedstawienie studentom informacji dotyczących wytwarzania, przechowywania i promowania żywności uzyskanej metodami ekologicznymi. Zaprezentowanie różnic pomiędzy żywnością ekologiczą a konwencjonalną, tym samym podnoszenie świadomości studentów w kwestii bezpieczeństwa żywności
Treści programoweT-W-4Przepisy o bezpieczeństwie żywności i żywienia w zakresie aromatów, rozpuszczalników, zanieczyszczenia żywności, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, rejestracji i zatwierdzania zakładów oraz wymagania dotyczące higieny
T-W-5Ekologiczne metody przetwórstwa owoców i warzyw z uwzględnieniem właściwości prozdrowotnych otrzymywanych produktów
T-A-2Wpływ technologii uprawy na zmniejszenie zawartości związków szkodliwych dla organizmu
T-A-3Wpływ technologii uprawy na zawartość substancji odżywczych w produktach ekologicznych
T-A-4Wpływ technologii chowu zwierząt w rolnictwie ekologicznym na walory żywności ekologicznej
T-A-6Warunki przechowywania i dystrybucja żywności ekologicznej
T-A-7Pobieranie próbek żywności w celu oznaczania poziomów pozostałości pestycydów. Warunki pobierania próbek artykułów rolno-spożywczych
Metody nauczaniaM-3Wyklad konwersatoryjny
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena w trakcie zajęć. Ocena samodzielnie przygotowanych prezentacji przez studentów z wybranych zagadnień
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie dba o pogłębienie świadomości
3,0Student dba o pogłębienie świadomości w stopniu dostatecznym
3,5Student dba o pogłębienie świadomości
4,0Student dba o pogłębienie świadomości i jest otwarty na poszerzenie wiedzy
4,5Student dba o pogłębienie świadomości i jest otwarty na poszerzenie wiedzy, świadomy promowania żywności ekologicznej
5,0Student dba o pogłębienie świadomości i jest otwarty na poszerzenie wiedzy, świadomy promowania żywności ekologicznej, kreatywny