Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Ochrona środowiska (S1)

Sylabus przedmiotu Przemysł spożywczy a ochrona środowiska:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Ochrona środowiska
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Przemysł spożywczy a ochrona środowiska
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Ogrodnictwa
Nauczyciel odpowiedzialny Barbara Wójcik-Stopczyńska <Barbara.Wojcik-Stopczynska@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 4,0 ECTS (formy) 4,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 10 Grupa obieralna 1

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW5 20 2,00,62zaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA5 20 2,00,38zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Student posiada podstawową wiedzę na temat wpływu różnych aspektów działalności człowieka na środowisko naturalne oraz sposobów ochrony poszczgólnych jego elementów

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Przekazanie studentowi wiedzy o technologiach stosowanych w podstawowych branżach przemysłu spożywczego i kierunkach oddziaływania procesów produkcyjnych na środowisko naturalne
C-2Zaznajomienie studenta z możliwościami wprowadzania najlepszych dostępnych technik i zmian w procesach produkcyjnych oraz w gospodarce surowcami, produktami i odpadami poprodukcyjnymi, w celu ograniczenia skutków oddziaływania przemysłu spozywczego na środowisko
C-3Zapoznanie studenta ze wskaźnikami zużycia wody, potrzebami energetycznymi, rodzajem i wielkością emisji odpadów stałych, ścieków oraz zanieczyszczeniem powietrza przez przemysł spożywczy

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Ocena jakości i przydatności do przetwórstwa wybranych surowców roślinnych i zwierzęcych4
T-A-2Analiza produkcji wybranych artykułów spożywczych (soków, mąki, pieczywa, oleju, skrobi, mleka spożywczego) na tle obciążeń środowiska naturalnego12
T-A-3Analiza wskaźników chemicznych i mikrobiologicznych wody na tle potrzeb poszczególnych branż przemysłu spożywczego4
20
wykłady
T-W-1Ogólna charakterystyka przemysłu spożywczego w Polsce, kierunków oddziaływania na srodowisko i zadań dotyczących jego ochrony2
T-W-2Surowce roślinne i zwierzęce wykorzystywane w przmyśle spożywczym jako czynnik warunkujacy sposób przerobu, kształtujący jakość i wydajność produktu2
T-W-3Charakterystyka procesów produkcyjnych w poszczególnych branżach przemysłu spożywczego (owocowo-warzywnego, ziemniaczanego, skrobiowego, fermentacyjnego, tłuszczowego, cukrowniczego, mięsnego, mleczarskiego) i ich odziaływania na środowisko poprzez zużycie wody i energii oraz emisję odpadów stałych, scieków i zanieczyszczeń do atmosfery10
T-W-4Technologie proekologiczne w przemyśle spożywczym w zakresie gospodarki wodno-ściekowej, zasobów energii oraz utylizacji odpadów6
20

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1uczestnictwo w zajęciach20
A-A-2przygotowanie się do ćwiczeń8
A-A-3przygotowanie się do zaliczenia ćwiczeń10
A-A-4przygotowanie sprawozdań z ćwiczeń5
A-A-5sporządzenie opisu działalności produkcyjnej i wpływu na środowisko przykładowego zakładu spozywczego15
A-A-6konsultacje2
60
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach20
A-W-2przygotowanie się i zaliczenie wykładów20
A-W-3studiowanie literatury uzupełniającej wykłady20
60

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład
M-2Dyskusja problemowa
M-3Samodzielna i zespołowa praca pod kierunkiem prowadzącego zajęcia

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: Test z wykładów
S-2Ocena podsumowująca: Sprawdzian pisemny z ćwiczeń
S-3Ocena formująca: Ocena wypowiedzi i wykonania poleconych zadań

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OS_1A_O10-1_W01
Student ma wiedzę o kierunkach i skutkach oddziaływania przemysłu spożywczego na środowiska oraz o podstawowych sposobach jego ograniczenia.
OS_1A_W07R1A_W05, R1A_W06InzA_W05C-1, C-2T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-A-1M-1, M-2S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OS_1A_O10-1_U01
Potrafi wskazać rodzaj zagrożeń i poziom obciążeń dla środowiska powodowanych przez poszczególne branże przemysłu spożywczego
OS_1A_U06R1A_U05InzA_U06, InzA_U07C-1, C-3T-W-3, T-A-2, T-A-3M-1, M-2, M-3S-1, S-2, S-3

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OS_1A_O10-1_K01
Ma świadomość konieczności podejmowania działań i zna środki minimalizujące oddziaływanie przemysłu spożywczego na środowisko
OS_1A_K06R1A_K06InzA_K01C-2T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4M-1, M-2S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
OS_1A_O10-1_W01
Student ma wiedzę o kierunkach i skutkach oddziaływania przemysłu spożywczego na środowiska oraz o podstawowych sposobach jego ograniczenia.
2,0Student nie ma wiedzy o kierunkach i skutkach oddziaływania przemysłu spożywczego na środowisko oraz o podstawowych sposobach jego ograniczenia
3,0Student ma dostateczną wiedzę o kierunkach i skutkach oddziaływania przemyslu spożywczego na środowisko oraz o podstawowych sposobach jego ograniczenia
3,5student ma zadowalającą wiedzę o kierunkach i skutkach oddziaływania przemysłu spozywczego na środowisko oraz o podstawowych sposobach jego ograniczenia
4,0sudent ma dobrą wiedzę o kierunkach i skutkach oddziaływania przemysłu spożywczego na środowisko oraz o podstawowych sposobach jego ograniczenia
4,5student ma więcej niż dobrą wiedzę o kierunkach i skutkach oddziaływania przemyslu spożywczego na środowisko oraz o podstawowych sposobach jego ograniczenia
5,0student ma bardzo dobrą wiedzę o kierunkach i skutkach oddziaływania przemysłu spożywczego na środowisko oraz o podstawowych sposobach jego ograniczenia

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
OS_1A_O10-1_U01
Potrafi wskazać rodzaj zagrożeń i poziom obciążeń dla środowiska powodowanych przez poszczególne branże przemysłu spożywczego
2,0student nie potrafi wskazać rodzajów zagrożeń i poziomów obciązeń dla środowiska powodowanych przez zakłady poszczególnych branż przemysłu spożywczego
3,0student potrafi w stopniu dostatecznym wskazać rodzaje zagrożeń i poziomy obciążeń dla środowiska powodowane przez zakłady poszczególnych branż przemysłu spozywczego
3,5student potrafi w stopniu zadowalającym wskazać rodzaje zagrożeń i poziomy obciążeń dla środowiska powodowane przez zakłady poszczególnych branż przemysłu spożywczego
4,0student dobrze potrafi wskazać rodzaje zagrożeń i poziomy obciążeń dla środowiska powodowane przez zakłady poszczegolnych branż przemysłu spożywczego
4,5student w stopniu więcej niz dobrym potrafi wskazać rodzaje zagrożeń i poziomy obciążeń dla środowiska powodowane przez zakłady poszczególnych branż przemysłu spożywczego
5,0student bardzo dobrze potrafi wskazać rodzaje zagrożeń i poziomy obciążeń dla środowiska powodowane przez zakłady poszczgólnych branż przemysłu spożywczego

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
OS_1A_O10-1_K01
Ma świadomość konieczności podejmowania działań i zna środki minimalizujące oddziaływanie przemysłu spożywczego na środowisko
2,0student nie ma świadomości o konieczności podejmowania działań i wykorzystania środków umożliwiających zminimalizowanie wpływu zakładów przemysłu spożywczego na środowisko
3,0student ma dostateczną świadomość konieczności podejmowania działań i wykorzystania środków umożliwiających zminimalizowanie wpływu zakładów przemysłu spożywczego na środowisko
3,5sudent ma zadowalajacą świadomość konieczności podejmowania działań i wykorzystania środków umożliwiających zminimalizowanie oddziaływania zakładów przemysłu spożywczego na środowisko
4,0student ma dobrą świadomość konieczności podejmowania działań i wykorzystania środków umożliwiających redukcję oddziaływania zakładów przemysłu spozywczego na środowisko
4,5student wykazuje więcej niż dobrą świadomość konieczności podejmowania działań i wykorzystania środków pozwalających na redukcję oddziaływanie zakładów przemysłu spozywczego na środowisko
5,0student wykazuje bardzo dobrą świadomość konieczności podejmowania działań i wykorzystania środków pozwalających na redukcję oddziaływania zakładów przemysłu spożywczego na środowisko

Literatura podstawowa

  1. Nawirska A., Szymański L., Gospodarka wodno-ściekowa w zakładach przemysłu spożywczego, Wyd. Akademii Rolniczej we Wrocławiu, Wrocław, 2002
  2. Kumider J., Utylizacja odpadów przemysłu rolno-spożywczego. Aspekty towaroznawcze i ekologiczne, Wyd. AE w Poznaniu, Poznań, 1996
  3. Wojdalski J., Domagała A., Kaleta A., Janus P., Energia i jej użytkowanie w przemyśle rolno-spożywczym, SGGw, Warszawa, 1998
  4. Pijanowski e., Dłużewski M., Dłużewska A., Jarczyk A., Przemysł spożyczy. Ogólna technologia żywności, WNT, Warszawa, 2009

Literatura dodatkowa

  1. Pielech-Przybylska K., Ochrona środowiska w przemysle spożywczym, Przemysł Spożywczy, 2006, 11, czasopismo
  2. Zander Z., Dajnowiec F., Zander L., Woda w przemyśle spożywczym, Przemysł Spożywczy, 2010, 11, 27-30

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Ocena jakości i przydatności do przetwórstwa wybranych surowców roślinnych i zwierzęcych4
T-A-2Analiza produkcji wybranych artykułów spożywczych (soków, mąki, pieczywa, oleju, skrobi, mleka spożywczego) na tle obciążeń środowiska naturalnego12
T-A-3Analiza wskaźników chemicznych i mikrobiologicznych wody na tle potrzeb poszczególnych branż przemysłu spożywczego4
20

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Ogólna charakterystyka przemysłu spożywczego w Polsce, kierunków oddziaływania na srodowisko i zadań dotyczących jego ochrony2
T-W-2Surowce roślinne i zwierzęce wykorzystywane w przmyśle spożywczym jako czynnik warunkujacy sposób przerobu, kształtujący jakość i wydajność produktu2
T-W-3Charakterystyka procesów produkcyjnych w poszczególnych branżach przemysłu spożywczego (owocowo-warzywnego, ziemniaczanego, skrobiowego, fermentacyjnego, tłuszczowego, cukrowniczego, mięsnego, mleczarskiego) i ich odziaływania na środowisko poprzez zużycie wody i energii oraz emisję odpadów stałych, scieków i zanieczyszczeń do atmosfery10
T-W-4Technologie proekologiczne w przemyśle spożywczym w zakresie gospodarki wodno-ściekowej, zasobów energii oraz utylizacji odpadów6
20

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1uczestnictwo w zajęciach20
A-A-2przygotowanie się do ćwiczeń8
A-A-3przygotowanie się do zaliczenia ćwiczeń10
A-A-4przygotowanie sprawozdań z ćwiczeń5
A-A-5sporządzenie opisu działalności produkcyjnej i wpływu na środowisko przykładowego zakładu spozywczego15
A-A-6konsultacje2
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach20
A-W-2przygotowanie się i zaliczenie wykładów20
A-W-3studiowanie literatury uzupełniającej wykłady20
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOS_1A_O10-1_W01Student ma wiedzę o kierunkach i skutkach oddziaływania przemysłu spożywczego na środowiska oraz o podstawowych sposobach jego ograniczenia.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOS_1A_W07Zna podstawy metod, technik technologii pozwalających kształtować potencjał przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka. Zna narzędzia i materiały pozwalające wykorzystać i kształtować potencjał przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka. Rozróżnia typowe technologie inżynierskie w zakresie ochrony i kształtowania środowiska.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_W05wykazuje znajomość podstawowych metod, technik, technologii, narządzi i materiałów pozwalających wykorzystać i kształtować potencjał przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka
R1A_W06ma wiedzę o roli i znaczeniu środowiska przyrodniczego i zrównoważonego użytkowania różnorodności biologicznej oraz jego zagrożeniach
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_W05zna typowe technologie inżynierskie w zakresie studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1Przekazanie studentowi wiedzy o technologiach stosowanych w podstawowych branżach przemysłu spożywczego i kierunkach oddziaływania procesów produkcyjnych na środowisko naturalne
C-2Zaznajomienie studenta z możliwościami wprowadzania najlepszych dostępnych technik i zmian w procesach produkcyjnych oraz w gospodarce surowcami, produktami i odpadami poprodukcyjnymi, w celu ograniczenia skutków oddziaływania przemysłu spozywczego na środowisko
Treści programoweT-W-1Ogólna charakterystyka przemysłu spożywczego w Polsce, kierunków oddziaływania na srodowisko i zadań dotyczących jego ochrony
T-W-2Surowce roślinne i zwierzęce wykorzystywane w przmyśle spożywczym jako czynnik warunkujacy sposób przerobu, kształtujący jakość i wydajność produktu
T-W-3Charakterystyka procesów produkcyjnych w poszczególnych branżach przemysłu spożywczego (owocowo-warzywnego, ziemniaczanego, skrobiowego, fermentacyjnego, tłuszczowego, cukrowniczego, mięsnego, mleczarskiego) i ich odziaływania na środowisko poprzez zużycie wody i energii oraz emisję odpadów stałych, scieków i zanieczyszczeń do atmosfery
T-W-4Technologie proekologiczne w przemyśle spożywczym w zakresie gospodarki wodno-ściekowej, zasobów energii oraz utylizacji odpadów
T-A-1Ocena jakości i przydatności do przetwórstwa wybranych surowców roślinnych i zwierzęcych
Metody nauczaniaM-1Wykład
M-2Dyskusja problemowa
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Test z wykładów
S-2Ocena podsumowująca: Sprawdzian pisemny z ćwiczeń
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie ma wiedzy o kierunkach i skutkach oddziaływania przemysłu spożywczego na środowisko oraz o podstawowych sposobach jego ograniczenia
3,0Student ma dostateczną wiedzę o kierunkach i skutkach oddziaływania przemyslu spożywczego na środowisko oraz o podstawowych sposobach jego ograniczenia
3,5student ma zadowalającą wiedzę o kierunkach i skutkach oddziaływania przemysłu spozywczego na środowisko oraz o podstawowych sposobach jego ograniczenia
4,0sudent ma dobrą wiedzę o kierunkach i skutkach oddziaływania przemysłu spożywczego na środowisko oraz o podstawowych sposobach jego ograniczenia
4,5student ma więcej niż dobrą wiedzę o kierunkach i skutkach oddziaływania przemyslu spożywczego na środowisko oraz o podstawowych sposobach jego ograniczenia
5,0student ma bardzo dobrą wiedzę o kierunkach i skutkach oddziaływania przemysłu spożywczego na środowisko oraz o podstawowych sposobach jego ograniczenia
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOS_1A_O10-1_U01Potrafi wskazać rodzaj zagrożeń i poziom obciążeń dla środowiska powodowanych przez poszczególne branże przemysłu spożywczego
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOS_1A_U06Dokonuje identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na jakość środowiska. Ocenia dobrostan zwierząt oraz zagrożenia dla środowiska i człowieka wynikające z koncentracji produkcji rolnej i przemysłowej. Zna zastosowania typowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów, potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi społecznych, ekonomicznych, prawnych i innych pozatechnicznych uwarunkowań działalności inżynierskiej.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_U05dokonuje identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania typowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_U06potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów
InzA_U07potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi służących do rozwiązania prostego zadania inżynierskiego o charakterze praktycznym, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów oraz wybrać i zastosować właściwą metodę i narzędzia
Cel przedmiotuC-1Przekazanie studentowi wiedzy o technologiach stosowanych w podstawowych branżach przemysłu spożywczego i kierunkach oddziaływania procesów produkcyjnych na środowisko naturalne
C-3Zapoznanie studenta ze wskaźnikami zużycia wody, potrzebami energetycznymi, rodzajem i wielkością emisji odpadów stałych, ścieków oraz zanieczyszczeniem powietrza przez przemysł spożywczy
Treści programoweT-W-3Charakterystyka procesów produkcyjnych w poszczególnych branżach przemysłu spożywczego (owocowo-warzywnego, ziemniaczanego, skrobiowego, fermentacyjnego, tłuszczowego, cukrowniczego, mięsnego, mleczarskiego) i ich odziaływania na środowisko poprzez zużycie wody i energii oraz emisję odpadów stałych, scieków i zanieczyszczeń do atmosfery
T-A-2Analiza produkcji wybranych artykułów spożywczych (soków, mąki, pieczywa, oleju, skrobi, mleka spożywczego) na tle obciążeń środowiska naturalnego
T-A-3Analiza wskaźników chemicznych i mikrobiologicznych wody na tle potrzeb poszczególnych branż przemysłu spożywczego
Metody nauczaniaM-1Wykład
M-2Dyskusja problemowa
M-3Samodzielna i zespołowa praca pod kierunkiem prowadzącego zajęcia
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Test z wykładów
S-2Ocena podsumowująca: Sprawdzian pisemny z ćwiczeń
S-3Ocena formująca: Ocena wypowiedzi i wykonania poleconych zadań
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0student nie potrafi wskazać rodzajów zagrożeń i poziomów obciązeń dla środowiska powodowanych przez zakłady poszczególnych branż przemysłu spożywczego
3,0student potrafi w stopniu dostatecznym wskazać rodzaje zagrożeń i poziomy obciążeń dla środowiska powodowane przez zakłady poszczególnych branż przemysłu spozywczego
3,5student potrafi w stopniu zadowalającym wskazać rodzaje zagrożeń i poziomy obciążeń dla środowiska powodowane przez zakłady poszczególnych branż przemysłu spożywczego
4,0student dobrze potrafi wskazać rodzaje zagrożeń i poziomy obciążeń dla środowiska powodowane przez zakłady poszczegolnych branż przemysłu spożywczego
4,5student w stopniu więcej niz dobrym potrafi wskazać rodzaje zagrożeń i poziomy obciążeń dla środowiska powodowane przez zakłady poszczególnych branż przemysłu spożywczego
5,0student bardzo dobrze potrafi wskazać rodzaje zagrożeń i poziomy obciążeń dla środowiska powodowane przez zakłady poszczgólnych branż przemysłu spożywczego
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOS_1A_O10-1_K01Ma świadomość konieczności podejmowania działań i zna środki minimalizujące oddziaływanie przemysłu spożywczego na środowisko
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOS_1A_K06Dostrzega ryzyko i potrafi ocenić skutki zaplanowanych działań inżynieryjnych w zakresie ochrony środowiska. Jest otwarty na krytykę i potrafi w sposób komunikatywny przedstawić swoje poglądy.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_K06ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki wykonywanej działalności w zakresie szeroko rozumianego rolnictwa i środowiska
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_K01ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko, i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje
Cel przedmiotuC-2Zaznajomienie studenta z możliwościami wprowadzania najlepszych dostępnych technik i zmian w procesach produkcyjnych oraz w gospodarce surowcami, produktami i odpadami poprodukcyjnymi, w celu ograniczenia skutków oddziaływania przemysłu spozywczego na środowisko
Treści programoweT-W-1Ogólna charakterystyka przemysłu spożywczego w Polsce, kierunków oddziaływania na srodowisko i zadań dotyczących jego ochrony
T-W-2Surowce roślinne i zwierzęce wykorzystywane w przmyśle spożywczym jako czynnik warunkujacy sposób przerobu, kształtujący jakość i wydajność produktu
T-W-3Charakterystyka procesów produkcyjnych w poszczególnych branżach przemysłu spożywczego (owocowo-warzywnego, ziemniaczanego, skrobiowego, fermentacyjnego, tłuszczowego, cukrowniczego, mięsnego, mleczarskiego) i ich odziaływania na środowisko poprzez zużycie wody i energii oraz emisję odpadów stałych, scieków i zanieczyszczeń do atmosfery
T-W-4Technologie proekologiczne w przemyśle spożywczym w zakresie gospodarki wodno-ściekowej, zasobów energii oraz utylizacji odpadów
Metody nauczaniaM-1Wykład
M-2Dyskusja problemowa
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Test z wykładów
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0student nie ma świadomości o konieczności podejmowania działań i wykorzystania środków umożliwiających zminimalizowanie wpływu zakładów przemysłu spożywczego na środowisko
3,0student ma dostateczną świadomość konieczności podejmowania działań i wykorzystania środków umożliwiających zminimalizowanie wpływu zakładów przemysłu spożywczego na środowisko
3,5sudent ma zadowalajacą świadomość konieczności podejmowania działań i wykorzystania środków umożliwiających zminimalizowanie oddziaływania zakładów przemysłu spożywczego na środowisko
4,0student ma dobrą świadomość konieczności podejmowania działań i wykorzystania środków umożliwiających redukcję oddziaływania zakładów przemysłu spozywczego na środowisko
4,5student wykazuje więcej niż dobrą świadomość konieczności podejmowania działań i wykorzystania środków pozwalających na redukcję oddziaływanie zakładów przemysłu spozywczego na środowisko
5,0student wykazuje bardzo dobrą świadomość konieczności podejmowania działań i wykorzystania środków pozwalających na redukcję oddziaływania zakładów przemysłu spożywczego na środowisko