Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Rolnictwo (S1)

Sylabus przedmiotu Systemy zarządzania jakością:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Rolnictwo
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Systemy zarządzania jakością
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Zakład Budowy i Użytkowania Urządzeń Technicznych
Nauczyciel odpowiedzialny Jan Dawidowski <Jan.Dawidowski@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 18 Grupa obieralna 2

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW7 20 2,01,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Znajomość podstaw statystyki w zakresie wykorzystania rozkładu normalnego w zastosowaniach praktycznych

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Przygotowanie studenta do zrozumienia i wyrobienia w nim umiejętności posługiwania się terminologią związaną z zarządzaniem jakością
C-2Przekazanie studentowi informacji o systemach zarządzania jakością (TQM, ISO9000 i inne wybrane normy branżowe)
C-3Zapoznanie studenta z treścią norm podstawowych serii ISO 9000 i wyrobienie w nim umiejętności posługiwania się tymi normami oraz innymi źródłami dotyczącymi systemów zarządzania jakością
C-4Przekazanie studentowi informacji o podstawowych technikach i narzędziach sterowania jakością oraz nabycie umiejętności posługiwania się statystyką w ocenie jakości doskonalenia procesów

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
wykłady
T-W-1Podstawowe pojęcia i określenia z zakresu zarzadzania jakością. Autorzy współczesnych metod zarządzania jakością. System powszechnego zarządzania jakością ( TQM). System zarządzania jakością ISO 9000. Inne systemy zarządzania jakością w branży związanej z gospodarką żywnościową. Charakterystyki zmienności cech jakościowych. Narzędzia i techniki zarządzania jakością: wykres współzależności, działania porównawcze, burza mózgów, wykres przyczynowo-skutkowy, karta przebiegu, wykres drzewa, karta kontrolna, histogram, wykres Pareto-Lorenza, wykres rozrzutu, zdatność procesów.20
20

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach20
A-W-2Przygotowanie i przedstawienie referatu10
A-W-3Studiowanie literatury10
A-W-4Rozwiązywanie zadań10
A-W-5Studiowanie norm ISO 900010
60

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład prowadzony metodą informacyjno-problemową (z wykorzystaniem analizy przypadków)
M-2Aktywizacja studentów poprzez opracowanie i prezentowanie referatów
M-3Wykorzystanie edukacyjnych programów komputerowych

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Ocena jakości referatu i wystąpienia
S-2Ocena podsumowująca: Testy wielokrotnego wyboru z elementami obliczeniowymi

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ROL_1A_O15-S_W01
Ma ogólną wiedzę o systemach, zasadach i procedurach zarządzania jakością oraz możliwościach doskonalenia procesów .
ROL_1A_W02, ROL_1A_W13, ROL_1A_W19R1A_W02, R1A_W04, R1A_W05, R1A_W09InzA_W01, InzA_W02, InzA_W03, InzA_W04, InzA_W05C-4, C-1, C-2, C-3T-W-1M-1, M-2S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ROL_1A_O15-S_U01
Ma umięjętność doskonalenia jakości procesów realizowanych w produkcji rolniczej w oparciu o system zarządzania jakością ISO 9000 oraz inne branżowe (system zarządzania ISO 22000, HACCP, GHP/GMP, GLOBALGAP)
ROL_1A_U04, ROL_1A_U07R1A_U05, R1A_U06, R1A_U07InzA_U02, InzA_U03, InzA_U04, InzA_U05, InzA_U06, InzA_U07C-4, C-3, C-2, C-1T-W-1M-1, M-2S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ROL_1A_O15-S_K01
ma świadomość znaczenia potrzeby doskonalenia procesów zarządzania jakością w produkcji rolniczej oraz odpowiedzialności za produkcję żywności wysokiej jakości zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju
ROL_1A_K06, ROL_1A_K05R1A_K05, R1A_K06InzA_K01C-2, C-1, C-4, C-3T-W-1M-2, M-1S-2, S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ROL_1A_O15-S_W01
Ma ogólną wiedzę o systemach, zasadach i procedurach zarządzania jakością oraz możliwościach doskonalenia procesów .
2,0Nieznajomość zagadnień z zakresu systemów zarządzania jakością i ich wykorzystywania w doskonaleniu procesów
3,0Student zna podstawową terminologię z zakresu zarzadzania jakoscią, potrafi wymienić normy podstawowe wchodzące w skład systemu zarządzania jakością ISO 9000, ogólnie scharakteryzowac zakres ich stosowania. Potrafi wymienić podstawowe narzędzia i techniki sterowania (zarządzania) jakością.
3,5Dodatkowo student posiada ogólną wiedzę o powszechnym systemie zarządzania jakością (TQM), podstawowych 8 zasadach doskonalenia jakości, potrafi opisać funkcje jakie w procesie doskonalenia jakości pełnią podstawowe narzędzia i techniki sterowania (zarządzania) jakością
4,0Dodatkowo potrafi opisać branżowe systemy służące doskonaleniu jakości w sektorze gospodarki żywnościowej. Posiada wiedzę o wskaźnikach używanych w procedurach charakteryzowania i oceniania zmienności cech jakosciowych,
4,5dodatkowo zna treści norm podstawowych systemu zarządzania jakością ISO 9000 i potrafi szczegółowo opisać funkcje jakie pełnią w systemie zarzadzania jakością. Zna procedury stosowania poszczególnych podstawowych narzędzi i technik sterowania (zarządzania) jakością
5,0dodatkowo zna twórców współczesnych systemów zarządzania jakością i ich wkład w rozwój tych systemów

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ROL_1A_O15-S_U01
Ma umięjętność doskonalenia jakości procesów realizowanych w produkcji rolniczej w oparciu o system zarządzania jakością ISO 9000 oraz inne branżowe (system zarządzania ISO 22000, HACCP, GHP/GMP, GLOBALGAP)
2,0Student nie potrafi w najprostszy sposób przedstawić i omówić zasad zarządzania jakością procesów
3,0Student potrafi w najprostszy sposób przedstawić i omówić zasady zarządzania jakością oraz zakres stosowania norm ISO 9000 i zaproponować sposób ich wdrażania w przedsiębiorstwie
3,5dodatkowo student potrafi w najprostszy sposób przedstawić i omówić system powszechnego zarządzania jakością (TQM), analizować i określić korzyści związane z wdrażaniem 8 podstawowych zasad zarądzania jakością
4,0dodatkowo student potrafi identyfikować procesy realizowane w przedsiębiorstwie, posługiwać się cyklem Deminga w poszukiwaniu możliwości doskonalenia jakości procesów
4,5dodatkowo potrafi analizować i identyfikować problemy jakościowe za pomocą poznanych narzędzi i technik zarządzania jakością i wybierać obszary do doskonalenia
5,0dodatkowo student potrafi oceniać wyniki działań projakościowych w stosunku do potrzeb, czyli dalszych możliwości doskonalenia procesu

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ROL_1A_O15-S_K01
ma świadomość znaczenia potrzeby doskonalenia procesów zarządzania jakością w produkcji rolniczej oraz odpowiedzialności za produkcję żywności wysokiej jakości zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju
2,0student nie wykazuje aktywnej i kreatywnej postawy oraz chęci do zdobywania wiedzy i umiejętności w obszarze doskonalenia jakości procesów
3,0student wykazuje zainteresowanie zdobywaniem wiedzy poprzez uczęszczanie na zajęcia i wyrażanie własnych poglądów sprawach dotyczących zarządzania jakością
3,5dodatkowo jest aktywny w pogłębianiu wiedzy o zagadnieniach związanych z problematyką zarządzania jakością poprzez studiowanie materiałów publikowanych w czasopismach poświęconych przedmiotowej tematyce
4,0dodatkowo wykazuje zdolność do wykorzystywania posiadanej wiedzy ogólnej oraz umiejętności i zdolności osobiste, w dyskusji prowadzonej po prezentacjach
4,5dodatkowo wykazuje aktywność w kreowaniu własnych pomysłów związanych z zagadnieniami zarządzania jakością
5,0dodatkowo ma świadomość potrzeby doskonalenia jakości procesów realizowanych w różnych działach produkcji rolniczej i około rolniczej (przetwórstwo, dystrybucja), co przejawia się dociekliwością w analizowaniu i dyskutowaniu omawianych zagadnień

Literatura podstawowa

  1. Iwasiewicz A., Zarządzanie jakością. Podstawowe problemy i metody., PWN, Warszawa-Kraków, 1999
  2. PN-EN ISO 9000:2006 – Systemy zarządzania jakością. Podstawy i terminologia, PKN, Warszawa, 2006
  3. PN-EN ISO 9001:2009. Systemy zarządzania jakością. Wymagania, PKN, Warszawa, 2009
  4. PN-EN ISO 9004:2010. Zarządzanie ukierunkowane na trwały sukces organizacji Podejście wykorzystujące zarządzanie jakością., PKN, Warszawa, 2010
  5. PN-EN ISO 19011:2001. Wytyczne dotyczące audytowania SZJ i/lub zarządzania środowiskowego, PKN, Warszawa, 2001

Literatura dodatkowa

  1. Problemy Jakości, FSNT NOT, Warszawa, 2011, czasopismo
  2. Przegląd Techniczny, FSNT NOT, Warszawa, 2011, czasopismo

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Podstawowe pojęcia i określenia z zakresu zarzadzania jakością. Autorzy współczesnych metod zarządzania jakością. System powszechnego zarządzania jakością ( TQM). System zarządzania jakością ISO 9000. Inne systemy zarządzania jakością w branży związanej z gospodarką żywnościową. Charakterystyki zmienności cech jakościowych. Narzędzia i techniki zarządzania jakością: wykres współzależności, działania porównawcze, burza mózgów, wykres przyczynowo-skutkowy, karta przebiegu, wykres drzewa, karta kontrolna, histogram, wykres Pareto-Lorenza, wykres rozrzutu, zdatność procesów.20
20

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach20
A-W-2Przygotowanie i przedstawienie referatu10
A-W-3Studiowanie literatury10
A-W-4Rozwiązywanie zadań10
A-W-5Studiowanie norm ISO 900010
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaROL_1A_O15-S_W01Ma ogólną wiedzę o systemach, zasadach i procedurach zarządzania jakością oraz możliwościach doskonalenia procesów .
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówROL_1A_W02Ma podstawową wiedzę ekonomiczną, prawną, społeczną oraz z zakresu zarządzania niezbędną do prowadzenia działalności rolniczej
ROL_1A_W13Ma podstawową wiedzę o budowie maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji roślinnej
ROL_1A_W19Ma podstawową wiedzę z zakresu technicznych, informatycznych i inżynieryjnych uwarunkowań produkcji rolniczej
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_W02ma podstawową wiedzę ekonomiczną, prawną i społeczną dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W04ma wiedzą ogólną o funkcjonowaniu organizmów żywych na różnych poziomach złożoności, przyrody nieożywionej oraz o technicznych zadaniach inżynierskich dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W05wykazuje znajomość podstawowych metod, technik, technologii, narządzi i materiałów pozwalających wykorzystać i kształtować potencjał przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka
R1A_W09zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości, wykorzystującej wiedzę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_W01ma podstawową wiedzę o cyklu życia urządzeń, obiektów i systemów technicznych
InzA_W02zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów
InzA_W03ma podstawową wiedzę niezbędną do rozumienia społecznych, ekonomicznych, prawnych i innych uwarunkowań działalności inżynierskiej
InzA_W04ma podstawową wiedzę dotyczącą zarządzania, w tym zarządzania jakością, i prowadzenia działalności gospodarczej
InzA_W05zna typowe technologie inżynierskie w zakresie studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-4Przekazanie studentowi informacji o podstawowych technikach i narzędziach sterowania jakością oraz nabycie umiejętności posługiwania się statystyką w ocenie jakości doskonalenia procesów
C-1Przygotowanie studenta do zrozumienia i wyrobienia w nim umiejętności posługiwania się terminologią związaną z zarządzaniem jakością
C-2Przekazanie studentowi informacji o systemach zarządzania jakością (TQM, ISO9000 i inne wybrane normy branżowe)
C-3Zapoznanie studenta z treścią norm podstawowych serii ISO 9000 i wyrobienie w nim umiejętności posługiwania się tymi normami oraz innymi źródłami dotyczącymi systemów zarządzania jakością
Treści programoweT-W-1Podstawowe pojęcia i określenia z zakresu zarzadzania jakością. Autorzy współczesnych metod zarządzania jakością. System powszechnego zarządzania jakością ( TQM). System zarządzania jakością ISO 9000. Inne systemy zarządzania jakością w branży związanej z gospodarką żywnościową. Charakterystyki zmienności cech jakościowych. Narzędzia i techniki zarządzania jakością: wykres współzależności, działania porównawcze, burza mózgów, wykres przyczynowo-skutkowy, karta przebiegu, wykres drzewa, karta kontrolna, histogram, wykres Pareto-Lorenza, wykres rozrzutu, zdatność procesów.
Metody nauczaniaM-1Wykład prowadzony metodą informacyjno-problemową (z wykorzystaniem analizy przypadków)
M-2Aktywizacja studentów poprzez opracowanie i prezentowanie referatów
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena jakości referatu i wystąpienia
S-2Ocena podsumowująca: Testy wielokrotnego wyboru z elementami obliczeniowymi
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Nieznajomość zagadnień z zakresu systemów zarządzania jakością i ich wykorzystywania w doskonaleniu procesów
3,0Student zna podstawową terminologię z zakresu zarzadzania jakoscią, potrafi wymienić normy podstawowe wchodzące w skład systemu zarządzania jakością ISO 9000, ogólnie scharakteryzowac zakres ich stosowania. Potrafi wymienić podstawowe narzędzia i techniki sterowania (zarządzania) jakością.
3,5Dodatkowo student posiada ogólną wiedzę o powszechnym systemie zarządzania jakością (TQM), podstawowych 8 zasadach doskonalenia jakości, potrafi opisać funkcje jakie w procesie doskonalenia jakości pełnią podstawowe narzędzia i techniki sterowania (zarządzania) jakością
4,0Dodatkowo potrafi opisać branżowe systemy służące doskonaleniu jakości w sektorze gospodarki żywnościowej. Posiada wiedzę o wskaźnikach używanych w procedurach charakteryzowania i oceniania zmienności cech jakosciowych,
4,5dodatkowo zna treści norm podstawowych systemu zarządzania jakością ISO 9000 i potrafi szczegółowo opisać funkcje jakie pełnią w systemie zarzadzania jakością. Zna procedury stosowania poszczególnych podstawowych narzędzi i technik sterowania (zarządzania) jakością
5,0dodatkowo zna twórców współczesnych systemów zarządzania jakością i ich wkład w rozwój tych systemów
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaROL_1A_O15-S_U01Ma umięjętność doskonalenia jakości procesów realizowanych w produkcji rolniczej w oparciu o system zarządzania jakością ISO 9000 oraz inne branżowe (system zarządzania ISO 22000, HACCP, GHP/GMP, GLOBALGAP)
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówROL_1A_U04Potrafi zaprojektować technologię produkcji podstawowych roślin rolniczych i ocenić jej uwarunkowania ekonomiczne
ROL_1A_U07Ma umiejętność doboru pojazdów, maszyn i narzędzi do określonej technologii produkcji roślin rolniczych z uwzględnieniem analizy kosztów
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_U05dokonuje identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania typowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów
R1A_U06posiada zdolność podejmowania standardowych działań, z wykorzystaniem odpowiednich metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów, rozwiązujących problemy w zakresie produkcji żywności, zdrowia zwierząt, stanu środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz technicznych zadań inżynierskich zgodnych ze studiowanym kierunku studiów
R1A_U07posiada znajomość wad i zalet podejmowanych działań mających na celu rozwiązywanie zaistniałych problemów zawodowych - dla nabrania doświadczenia i doskonalenia kompetencji inżynierskich
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_U02potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich metody analityczne, symulacyjne oraz eksperymentalne
InzA_U03potrafi - przy formułowaniu i rozwiązywaniu zadań inżynierskich - dostrzegać ich aspekty systemowe i pozatechniczne
InzA_U04potrafi dokonać wstępnej analizy ekonomicznej podejmowanych działań inżynierskich
InzA_U05potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi
InzA_U06potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów
InzA_U07potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi służących do rozwiązania prostego zadania inżynierskiego o charakterze praktycznym, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów oraz wybrać i zastosować właściwą metodę i narzędzia
Cel przedmiotuC-4Przekazanie studentowi informacji o podstawowych technikach i narzędziach sterowania jakością oraz nabycie umiejętności posługiwania się statystyką w ocenie jakości doskonalenia procesów
C-3Zapoznanie studenta z treścią norm podstawowych serii ISO 9000 i wyrobienie w nim umiejętności posługiwania się tymi normami oraz innymi źródłami dotyczącymi systemów zarządzania jakością
C-2Przekazanie studentowi informacji o systemach zarządzania jakością (TQM, ISO9000 i inne wybrane normy branżowe)
C-1Przygotowanie studenta do zrozumienia i wyrobienia w nim umiejętności posługiwania się terminologią związaną z zarządzaniem jakością
Treści programoweT-W-1Podstawowe pojęcia i określenia z zakresu zarzadzania jakością. Autorzy współczesnych metod zarządzania jakością. System powszechnego zarządzania jakością ( TQM). System zarządzania jakością ISO 9000. Inne systemy zarządzania jakością w branży związanej z gospodarką żywnościową. Charakterystyki zmienności cech jakościowych. Narzędzia i techniki zarządzania jakością: wykres współzależności, działania porównawcze, burza mózgów, wykres przyczynowo-skutkowy, karta przebiegu, wykres drzewa, karta kontrolna, histogram, wykres Pareto-Lorenza, wykres rozrzutu, zdatność procesów.
Metody nauczaniaM-1Wykład prowadzony metodą informacyjno-problemową (z wykorzystaniem analizy przypadków)
M-2Aktywizacja studentów poprzez opracowanie i prezentowanie referatów
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena jakości referatu i wystąpienia
S-2Ocena podsumowująca: Testy wielokrotnego wyboru z elementami obliczeniowymi
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie potrafi w najprostszy sposób przedstawić i omówić zasad zarządzania jakością procesów
3,0Student potrafi w najprostszy sposób przedstawić i omówić zasady zarządzania jakością oraz zakres stosowania norm ISO 9000 i zaproponować sposób ich wdrażania w przedsiębiorstwie
3,5dodatkowo student potrafi w najprostszy sposób przedstawić i omówić system powszechnego zarządzania jakością (TQM), analizować i określić korzyści związane z wdrażaniem 8 podstawowych zasad zarądzania jakością
4,0dodatkowo student potrafi identyfikować procesy realizowane w przedsiębiorstwie, posługiwać się cyklem Deminga w poszukiwaniu możliwości doskonalenia jakości procesów
4,5dodatkowo potrafi analizować i identyfikować problemy jakościowe za pomocą poznanych narzędzi i technik zarządzania jakością i wybierać obszary do doskonalenia
5,0dodatkowo student potrafi oceniać wyniki działań projakościowych w stosunku do potrzeb, czyli dalszych możliwości doskonalenia procesu
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaROL_1A_O15-S_K01ma świadomość znaczenia potrzeby doskonalenia procesów zarządzania jakością w produkcji rolniczej oraz odpowiedzialności za produkcję żywności wysokiej jakości zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówROL_1A_K06Ma świadomość ryzyka, potrafi ocenić skutki podejmowanej rolniczej działalności produkcyjnej i jej wpływ na środowisko przyrodnicze
ROL_1A_K05Ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję żywności wysokiej jakości zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju i z uwzględnieniem dobrostanu zwierząt
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_K05ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję żywności wysokiej jakości, dobrostan zwierząt oraz kształtowanie i stan środowiska naturalnego
R1A_K06ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki wykonywanej działalności w zakresie szeroko rozumianego rolnictwa i środowiska
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_K01ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko, i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje
Cel przedmiotuC-2Przekazanie studentowi informacji o systemach zarządzania jakością (TQM, ISO9000 i inne wybrane normy branżowe)
C-1Przygotowanie studenta do zrozumienia i wyrobienia w nim umiejętności posługiwania się terminologią związaną z zarządzaniem jakością
C-4Przekazanie studentowi informacji o podstawowych technikach i narzędziach sterowania jakością oraz nabycie umiejętności posługiwania się statystyką w ocenie jakości doskonalenia procesów
C-3Zapoznanie studenta z treścią norm podstawowych serii ISO 9000 i wyrobienie w nim umiejętności posługiwania się tymi normami oraz innymi źródłami dotyczącymi systemów zarządzania jakością
Treści programoweT-W-1Podstawowe pojęcia i określenia z zakresu zarzadzania jakością. Autorzy współczesnych metod zarządzania jakością. System powszechnego zarządzania jakością ( TQM). System zarządzania jakością ISO 9000. Inne systemy zarządzania jakością w branży związanej z gospodarką żywnościową. Charakterystyki zmienności cech jakościowych. Narzędzia i techniki zarządzania jakością: wykres współzależności, działania porównawcze, burza mózgów, wykres przyczynowo-skutkowy, karta przebiegu, wykres drzewa, karta kontrolna, histogram, wykres Pareto-Lorenza, wykres rozrzutu, zdatność procesów.
Metody nauczaniaM-2Aktywizacja studentów poprzez opracowanie i prezentowanie referatów
M-1Wykład prowadzony metodą informacyjno-problemową (z wykorzystaniem analizy przypadków)
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Testy wielokrotnego wyboru z elementami obliczeniowymi
S-1Ocena formująca: Ocena jakości referatu i wystąpienia
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0student nie wykazuje aktywnej i kreatywnej postawy oraz chęci do zdobywania wiedzy i umiejętności w obszarze doskonalenia jakości procesów
3,0student wykazuje zainteresowanie zdobywaniem wiedzy poprzez uczęszczanie na zajęcia i wyrażanie własnych poglądów sprawach dotyczących zarządzania jakością
3,5dodatkowo jest aktywny w pogłębianiu wiedzy o zagadnieniach związanych z problematyką zarządzania jakością poprzez studiowanie materiałów publikowanych w czasopismach poświęconych przedmiotowej tematyce
4,0dodatkowo wykazuje zdolność do wykorzystywania posiadanej wiedzy ogólnej oraz umiejętności i zdolności osobiste, w dyskusji prowadzonej po prezentacjach
4,5dodatkowo wykazuje aktywność w kreowaniu własnych pomysłów związanych z zagadnieniami zarządzania jakością
5,0dodatkowo ma świadomość potrzeby doskonalenia jakości procesów realizowanych w różnych działach produkcji rolniczej i około rolniczej (przetwórstwo, dystrybucja), co przejawia się dociekliwością w analizowaniu i dyskutowaniu omawianych zagadnień