Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Rolnictwo (S1)

Sylabus przedmiotu Łąkarstwo:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Rolnictwo
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Łąkarstwo
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Gospodarki Wodnej
Nauczyciel odpowiedzialny Henryk Czyż <Henryk.Czyz@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Henryk Czyż <Henryk.Czyz@zut.edu.pl>, Teodor Kitczak <Teodor.Kitczak@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 4,0 ECTS (formy) 4,0
Forma zaliczenia egzamin Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
laboratoriaL6 15 1,00,19zaliczenie
zajęcia terenoweT6 5 1,00,19zaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA6 30 1,00,23zaliczenie
wykładyW6 30 1,00,39egzamin

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Znajomość podstaw z zakresu morfologiii i biologii roślin oraz abiotycznych i biotycznych czynników siedliska.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Produkcyjna i pozaprodukcyjna rola użytków zielonych.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Roślinność łąkowa w systematyce roślin. Budowa morfologiczna traw i innych składników szaty roślinnej użytków zielonych. Biologia i fitochemia roślinności trawiastej. Charakteryztyka użytkowa i przyrodnicza traw, roślin motylkowatych oraz ziół i chwastów. Zasady układania mieszanek na użytki zielone.30
30
laboratoria
T-L-1Rozpoznawanie traw w stanie bezkwiatostanowym. Rozpoznawanie traw w stanie kwiatostanowym. Rozpoznawanie nasion traw.15
15
zajęcia terenowe
T-T-1Wykonywanie zdjęć florystycznych.5
5
wykłady
T-W-1Geneza, właściwości i znaczenie gospodarcze trwałych użytków zielonych. Wpływ czynników siedliska na produktywność użytków zielonych. Klasyfikacja i podział łąk i pastwisk. Roślinność łąk i pastwisk. Zagospodarowanie zdegradowanych użytków zielonych. Sposoby użytkowania łąk i pastwisk. Zbiór i konserwacja pasz. Pozaprodukcyjna rola użytków zielonych.30
30

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1uczestnictwo w zajęciach30
30
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach15
A-L-2Konsultacje.5
A-L-3Przygotowanie się do zaliczenia.10
30
zajęcia terenowe
A-T-1uczestnictwo w zajęciach5
A-T-2Studiowanie piśmiennictwa.10
A-T-3Przygotowanie materiałów pomocniczych.15
30
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach30
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Metoda podająca / Wykła informacyjny.
M-2Metoda praktyczna / pokaz, ćwiczenia przedmiotowe.

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: Egzamin ustny.
S-2Ocena podsumowująca: Zaliczenie ustne.

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ROL_1A_C24_W01
Posiada wiedzę dotyczącą szaty rośliinnej oraz gospodarki na użytkach zielonych.
ROL_1A_W10R1A_W04, R1A_W05InzA_W05C-1T-T-1, T-L-1, T-W-1, T-A-1M-1, M-2S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ROL_1A_C24_U01
Potrafi rozpoznawać gatunki traw i inne gatunki runi łąkowej.
ROL_1A_U03R1A_U05, R1A_U06, R1A_U07C-1T-A-1, T-W-1, T-T-1, T-L-1M-1, M-2S-2, S-1
ROL_1A_C24_U02
Potrafi zaprojektować technologie zakładania, renowacji i zagospodarowania biomasy użytku zielonego.
ROL_1A_U04R1A_U05, R1A_U06, R1A_U07InzA_U02, InzA_U03, InzA_U04, InzA_U05, InzA_U06, InzA_U07C-1T-A-1M-1, M-2S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ROL_1A_C24_K01
Ma świadomość znaczenia jakości produkowanej pasz w produkcji zdrowej żywnośc.
ROL_1A_K05R1A_K05C-1T-W-1M-1, M-2S-2, S-1
ROL_1A_C24_K02
Ma świadomość produkcji roślinnej na użytkach zielonych z uwsględnieniem ochrony środowiska przyrodniczego.
ROL_1A_K06R1A_K06InzA_K01C-1T-T-1M-1, M-2S-2, S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ROL_1A_C24_W01
Posiada wiedzę dotyczącą szaty rośliinnej oraz gospodarki na użytkach zielonych.
2,0Nie ma wiedzy z zakresu szaty roślinne i gospodarki na użytkach zielonych.
3,0Ma podstawową wiedzę z zakresu szaty roślinne i gospodarki na użytkach zielonych.
3,5Posiada wiedzę z zakresu grup i gatunków roślin w zbiorowiskach łąkowych.
4,0Posiada wiedzę dotyczącą relacji pomiędzy gatunkami roślin a warunkami siedlisk łąkowych.
4,5Posiada wiedzę dotyczącą zasad sporządzania mieszanek nasion i technologii zakładania użytków zielonych.
5,0Posiada wiedzę z zakresu gospodarki i użytkowania kośno-pastwiskowego użytków zielonych.

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ROL_1A_C24_U01
Potrafi rozpoznawać gatunki traw i inne gatunki runi łąkowej.
2,0Nie potrafi scharakteryzować szty roślinnej użytków zielonych.
3,0Potrafi ogólnie scharakteryzować sztę roślinną użytków zielonych.
3,5Potrafi scharakteryzować poszczególne gatunki szty roślinnej użytków zielonych.
4,0Potrafi wskazać cechy charaktrystyczne gayunków roślin użytków zielonych w różnych warunkach siedliskowych.
4,5Potrafi rozpoznawać gatunki traw w stanie bezkwiatostanowym.
5,0Potrafi rozpoznawać gatunki traw w stanie bezkwiatostanowym i umiejscawiać je w określonych warunkach siedliskowych.
ROL_1A_C24_U02
Potrafi zaprojektować technologie zakładania, renowacji i zagospodarowania biomasy użytku zielonego.
2,0Nie potrafi scharakteryzować użytków zielonych.
3,0Potrafi ogólnie scharakteryzować użytki zielone.
3,5Potrafi wskazać funkcję użytków zielonych w oparciu o warunki siedliskowe i szatę roślinną.
4,0Potrafi wskazać technologię regeneracji i założenia użytku zielonego.
4,5Potrafi wskazać właściwy sposób wykorzystania runi łąkowej.
5,0Potrafi zaprojektować produkcję paszy na użytku zielonym i jej zagospodarowanie.

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ROL_1A_C24_K01
Ma świadomość znaczenia jakości produkowanej pasz w produkcji zdrowej żywnośc.
2,0Brak zinteresowania studenta znaczeniem użytków zielonych w produkcji zwierzącej.
3,0Wykazuje zainteresowanie produkcyjną rolą użytków zielonych.
3,5Wykorzystuje wiedzę z zakresu właściwości chemicznych roślin przy charakteryzowaniu paszy z użytków zielonych.
4,0Wskazuje na znaczenie bioróżnorodności w rocjonalnycm żywieniu zwierząt.
4,5Wskazuje na zależności między jakością pasz z użytków zielonych a jakością produktów pochodzenia zwierzęcego.
5,0Włancza się w promowanie roli użytków zielonych w kontekście jakości produktów i dobrostanu zwierząt.
ROL_1A_C24_K02
Ma świadomość produkcji roślinnej na użytkach zielonych z uwsględnieniem ochrony środowiska przyrodniczego.
2,0Brak zainteresowanie studnta ekosystemami łąkowymi.
3,0Ogólnie student interesuje się produkcyjną i pozaprodukcyjną rolą użytków zielonych.
3,5Wykorzystuje wiedzę przy waloryzacji użytków zielonych z uwzględnieniem ich funkcji.
4,0Wskazuje na rolę użytków zielonych jako ważnych elementów środowiska przyrodniczego.
4,5Wykorzystuje wiedzę z zakresu znajomości szaty roślinnej użytków zielonych do wykształcania wrażliwości społecznych względem ochrony środowiska.
5,0Włancza się w struktury społeczne działające na rzecz wielofunkcyjnej roli użytków zielonych.

Literatura podstawowa

  1. Czyż h., Gos A., Kitczak T., Trzskoś m., Skrypt do ćwiczeń z łąkarstwa., AR Szczecin, Szczecin, 2008, wznowienie
  2. Rogalski M., Łąkarstwo, KURPISZ Poznań, Poznań, 2004

Literatura dodatkowa

  1. Rutkowska B., Atlas roślin łąkowych i pastwiskowych, PWRiL Warszawa, Warszawa, 1984

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Roślinność łąkowa w systematyce roślin. Budowa morfologiczna traw i innych składników szaty roślinnej użytków zielonych. Biologia i fitochemia roślinności trawiastej. Charakteryztyka użytkowa i przyrodnicza traw, roślin motylkowatych oraz ziół i chwastów. Zasady układania mieszanek na użytki zielone.30
30

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Rozpoznawanie traw w stanie bezkwiatostanowym. Rozpoznawanie traw w stanie kwiatostanowym. Rozpoznawanie nasion traw.15
15

Treści programowe - zajęcia terenowe

KODTreść programowaGodziny
T-T-1Wykonywanie zdjęć florystycznych.5
5

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Geneza, właściwości i znaczenie gospodarcze trwałych użytków zielonych. Wpływ czynników siedliska na produktywność użytków zielonych. Klasyfikacja i podział łąk i pastwisk. Roślinność łąk i pastwisk. Zagospodarowanie zdegradowanych użytków zielonych. Sposoby użytkowania łąk i pastwisk. Zbiór i konserwacja pasz. Pozaprodukcyjna rola użytków zielonych.30
30

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1uczestnictwo w zajęciach30
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach15
A-L-2Konsultacje.5
A-L-3Przygotowanie się do zaliczenia.10
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - zajęcia terenowe

KODForma aktywnościGodziny
A-T-1uczestnictwo w zajęciach5
A-T-2Studiowanie piśmiennictwa.10
A-T-3Przygotowanie materiałów pomocniczych.15
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach30
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaROL_1A_C24_W01Posiada wiedzę dotyczącą szaty rośliinnej oraz gospodarki na użytkach zielonych.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówROL_1A_W10Ma szczegółową wiedzę z zakresu produkcji roślin rolniczych i stosowanych technologii
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_W04ma wiedzą ogólną o funkcjonowaniu organizmów żywych na różnych poziomach złożoności, przyrody nieożywionej oraz o technicznych zadaniach inżynierskich dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W05wykazuje znajomość podstawowych metod, technik, technologii, narządzi i materiałów pozwalających wykorzystać i kształtować potencjał przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_W05zna typowe technologie inżynierskie w zakresie studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1Produkcyjna i pozaprodukcyjna rola użytków zielonych.
Treści programoweT-T-1Wykonywanie zdjęć florystycznych.
T-L-1Rozpoznawanie traw w stanie bezkwiatostanowym. Rozpoznawanie traw w stanie kwiatostanowym. Rozpoznawanie nasion traw.
T-W-1Geneza, właściwości i znaczenie gospodarcze trwałych użytków zielonych. Wpływ czynników siedliska na produktywność użytków zielonych. Klasyfikacja i podział łąk i pastwisk. Roślinność łąk i pastwisk. Zagospodarowanie zdegradowanych użytków zielonych. Sposoby użytkowania łąk i pastwisk. Zbiór i konserwacja pasz. Pozaprodukcyjna rola użytków zielonych.
T-A-1Roślinność łąkowa w systematyce roślin. Budowa morfologiczna traw i innych składników szaty roślinnej użytków zielonych. Biologia i fitochemia roślinności trawiastej. Charakteryztyka użytkowa i przyrodnicza traw, roślin motylkowatych oraz ziół i chwastów. Zasady układania mieszanek na użytki zielone.
Metody nauczaniaM-1Metoda podająca / Wykła informacyjny.
M-2Metoda praktyczna / pokaz, ćwiczenia przedmiotowe.
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Egzamin ustny.
S-2Ocena podsumowująca: Zaliczenie ustne.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Nie ma wiedzy z zakresu szaty roślinne i gospodarki na użytkach zielonych.
3,0Ma podstawową wiedzę z zakresu szaty roślinne i gospodarki na użytkach zielonych.
3,5Posiada wiedzę z zakresu grup i gatunków roślin w zbiorowiskach łąkowych.
4,0Posiada wiedzę dotyczącą relacji pomiędzy gatunkami roślin a warunkami siedlisk łąkowych.
4,5Posiada wiedzę dotyczącą zasad sporządzania mieszanek nasion i technologii zakładania użytków zielonych.
5,0Posiada wiedzę z zakresu gospodarki i użytkowania kośno-pastwiskowego użytków zielonych.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaROL_1A_C24_U01Potrafi rozpoznawać gatunki traw i inne gatunki runi łąkowej.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówROL_1A_U03Potrafi dokonać identyfikacji gatunków roślin uprawnych, chwastów i roślin chronionych
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_U05dokonuje identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania typowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów
R1A_U06posiada zdolność podejmowania standardowych działań, z wykorzystaniem odpowiednich metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów, rozwiązujących problemy w zakresie produkcji żywności, zdrowia zwierząt, stanu środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz technicznych zadań inżynierskich zgodnych ze studiowanym kierunku studiów
R1A_U07posiada znajomość wad i zalet podejmowanych działań mających na celu rozwiązywanie zaistniałych problemów zawodowych - dla nabrania doświadczenia i doskonalenia kompetencji inżynierskich
Cel przedmiotuC-1Produkcyjna i pozaprodukcyjna rola użytków zielonych.
Treści programoweT-A-1Roślinność łąkowa w systematyce roślin. Budowa morfologiczna traw i innych składników szaty roślinnej użytków zielonych. Biologia i fitochemia roślinności trawiastej. Charakteryztyka użytkowa i przyrodnicza traw, roślin motylkowatych oraz ziół i chwastów. Zasady układania mieszanek na użytki zielone.
T-W-1Geneza, właściwości i znaczenie gospodarcze trwałych użytków zielonych. Wpływ czynników siedliska na produktywność użytków zielonych. Klasyfikacja i podział łąk i pastwisk. Roślinność łąk i pastwisk. Zagospodarowanie zdegradowanych użytków zielonych. Sposoby użytkowania łąk i pastwisk. Zbiór i konserwacja pasz. Pozaprodukcyjna rola użytków zielonych.
T-T-1Wykonywanie zdjęć florystycznych.
T-L-1Rozpoznawanie traw w stanie bezkwiatostanowym. Rozpoznawanie traw w stanie kwiatostanowym. Rozpoznawanie nasion traw.
Metody nauczaniaM-1Metoda podająca / Wykła informacyjny.
M-2Metoda praktyczna / pokaz, ćwiczenia przedmiotowe.
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Zaliczenie ustne.
S-1Ocena podsumowująca: Egzamin ustny.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Nie potrafi scharakteryzować szty roślinnej użytków zielonych.
3,0Potrafi ogólnie scharakteryzować sztę roślinną użytków zielonych.
3,5Potrafi scharakteryzować poszczególne gatunki szty roślinnej użytków zielonych.
4,0Potrafi wskazać cechy charaktrystyczne gayunków roślin użytków zielonych w różnych warunkach siedliskowych.
4,5Potrafi rozpoznawać gatunki traw w stanie bezkwiatostanowym.
5,0Potrafi rozpoznawać gatunki traw w stanie bezkwiatostanowym i umiejscawiać je w określonych warunkach siedliskowych.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaROL_1A_C24_U02Potrafi zaprojektować technologie zakładania, renowacji i zagospodarowania biomasy użytku zielonego.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówROL_1A_U04Potrafi zaprojektować technologię produkcji podstawowych roślin rolniczych i ocenić jej uwarunkowania ekonomiczne
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_U05dokonuje identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania typowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów
R1A_U06posiada zdolność podejmowania standardowych działań, z wykorzystaniem odpowiednich metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów, rozwiązujących problemy w zakresie produkcji żywności, zdrowia zwierząt, stanu środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz technicznych zadań inżynierskich zgodnych ze studiowanym kierunku studiów
R1A_U07posiada znajomość wad i zalet podejmowanych działań mających na celu rozwiązywanie zaistniałych problemów zawodowych - dla nabrania doświadczenia i doskonalenia kompetencji inżynierskich
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_U02potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich metody analityczne, symulacyjne oraz eksperymentalne
InzA_U03potrafi - przy formułowaniu i rozwiązywaniu zadań inżynierskich - dostrzegać ich aspekty systemowe i pozatechniczne
InzA_U04potrafi dokonać wstępnej analizy ekonomicznej podejmowanych działań inżynierskich
InzA_U05potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi
InzA_U06potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów
InzA_U07potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi służących do rozwiązania prostego zadania inżynierskiego o charakterze praktycznym, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów oraz wybrać i zastosować właściwą metodę i narzędzia
Cel przedmiotuC-1Produkcyjna i pozaprodukcyjna rola użytków zielonych.
Treści programoweT-A-1Roślinność łąkowa w systematyce roślin. Budowa morfologiczna traw i innych składników szaty roślinnej użytków zielonych. Biologia i fitochemia roślinności trawiastej. Charakteryztyka użytkowa i przyrodnicza traw, roślin motylkowatych oraz ziół i chwastów. Zasady układania mieszanek na użytki zielone.
Metody nauczaniaM-1Metoda podająca / Wykła informacyjny.
M-2Metoda praktyczna / pokaz, ćwiczenia przedmiotowe.
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Egzamin ustny.
S-2Ocena podsumowująca: Zaliczenie ustne.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Nie potrafi scharakteryzować użytków zielonych.
3,0Potrafi ogólnie scharakteryzować użytki zielone.
3,5Potrafi wskazać funkcję użytków zielonych w oparciu o warunki siedliskowe i szatę roślinną.
4,0Potrafi wskazać technologię regeneracji i założenia użytku zielonego.
4,5Potrafi wskazać właściwy sposób wykorzystania runi łąkowej.
5,0Potrafi zaprojektować produkcję paszy na użytku zielonym i jej zagospodarowanie.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaROL_1A_C24_K01Ma świadomość znaczenia jakości produkowanej pasz w produkcji zdrowej żywnośc.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówROL_1A_K05Ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję żywności wysokiej jakości zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju i z uwzględnieniem dobrostanu zwierząt
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_K05ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję żywności wysokiej jakości, dobrostan zwierząt oraz kształtowanie i stan środowiska naturalnego
Cel przedmiotuC-1Produkcyjna i pozaprodukcyjna rola użytków zielonych.
Treści programoweT-W-1Geneza, właściwości i znaczenie gospodarcze trwałych użytków zielonych. Wpływ czynników siedliska na produktywność użytków zielonych. Klasyfikacja i podział łąk i pastwisk. Roślinność łąk i pastwisk. Zagospodarowanie zdegradowanych użytków zielonych. Sposoby użytkowania łąk i pastwisk. Zbiór i konserwacja pasz. Pozaprodukcyjna rola użytków zielonych.
Metody nauczaniaM-1Metoda podająca / Wykła informacyjny.
M-2Metoda praktyczna / pokaz, ćwiczenia przedmiotowe.
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Zaliczenie ustne.
S-1Ocena podsumowująca: Egzamin ustny.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Brak zinteresowania studenta znaczeniem użytków zielonych w produkcji zwierzącej.
3,0Wykazuje zainteresowanie produkcyjną rolą użytków zielonych.
3,5Wykorzystuje wiedzę z zakresu właściwości chemicznych roślin przy charakteryzowaniu paszy z użytków zielonych.
4,0Wskazuje na znaczenie bioróżnorodności w rocjonalnycm żywieniu zwierząt.
4,5Wskazuje na zależności między jakością pasz z użytków zielonych a jakością produktów pochodzenia zwierzęcego.
5,0Włancza się w promowanie roli użytków zielonych w kontekście jakości produktów i dobrostanu zwierząt.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaROL_1A_C24_K02Ma świadomość produkcji roślinnej na użytkach zielonych z uwsględnieniem ochrony środowiska przyrodniczego.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówROL_1A_K06Ma świadomość ryzyka, potrafi ocenić skutki podejmowanej rolniczej działalności produkcyjnej i jej wpływ na środowisko przyrodnicze
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_K06ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki wykonywanej działalności w zakresie szeroko rozumianego rolnictwa i środowiska
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_K01ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko, i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje
Cel przedmiotuC-1Produkcyjna i pozaprodukcyjna rola użytków zielonych.
Treści programoweT-T-1Wykonywanie zdjęć florystycznych.
Metody nauczaniaM-1Metoda podająca / Wykła informacyjny.
M-2Metoda praktyczna / pokaz, ćwiczenia przedmiotowe.
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Zaliczenie ustne.
S-1Ocena podsumowująca: Egzamin ustny.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Brak zainteresowanie studnta ekosystemami łąkowymi.
3,0Ogólnie student interesuje się produkcyjną i pozaprodukcyjną rolą użytków zielonych.
3,5Wykorzystuje wiedzę przy waloryzacji użytków zielonych z uwzględnieniem ich funkcji.
4,0Wskazuje na rolę użytków zielonych jako ważnych elementów środowiska przyrodniczego.
4,5Wykorzystuje wiedzę z zakresu znajomości szaty roślinnej użytków zielonych do wykształcania wrażliwości społecznych względem ochrony środowiska.
5,0Włancza się w struktury społeczne działające na rzecz wielofunkcyjnej roli użytków zielonych.