Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Rolnictwo (N2)

Sylabus przedmiotu Praktyka zawodowa:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Rolnictwo
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister
Obszary studiów nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Praktyka zawodowa
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Gospodarki Wodnej
Nauczyciel odpowiedzialny Henryk Czyż <Henryk.Czyz@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 4,0 ECTS (formy) 4,0
Forma zaliczenia egzamin Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
praktykiPR3 4 4,01,00egzamin

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Wiedza z zakresu produkcji roślinnej, zwierzęcej oraz mechanizacji rolnictwa.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Nabycie umiejętności w charakteryzowaniu środowiska w którym przebiegają procesy produkcji roślinnej i zwierzęcej. Praktyczne opanowanie techniki wykonywania ważniejszych prac oraz posługiwania się sprzętem mechanicznym. Ukształtowanie spostrzegawczości i umiejętności analitycznej oceny produkcji.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
praktyki
T-PR-1Praktyka zawodowa jest integralną częścią praktyki zawodowej i obejmuje następujące działy: - produkcję roślinną, - produkcję zwierzęcą, - mechanizację rolnictwa, - ekonomikę i organizację gospodarstwa. Program praktyki stwarza warunki do waykazania przez studenta różnych form aktywności: - w rozwiązywaniu problemów w zakresie produkcji rolniczej, - w zakresie organizacji pracy, - w stosunkach społeczych panujących w zakładzie odbywania praktyki.4
4

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
praktyki
A-PR-1Udział w poznawaniu technologii produkcji roślinnej.70
A-PR-2Udział w poznawaniu technologii prowadzenia produkcji zwierzęcej.20
A-PR-3Udział w poznawaniu mechanizacji produkcji roślinnej i zwierzęcej.15
A-PR-4Poznawanie struktury organizacyjnej i hunkcjonalnej zakładu.15
120

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Metoda praktyczna / ćwiczenia produkcyjne.

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: Egzamin ustny.

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ROL_2A_P01_W01
Student nabywa wiedzy z zakresu praktycznego wykorzystania wiedzy zdobytej na Uczelni.
ROL_2A_W10R2A_W01C-1T-PR-1M-1S-1

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ROL_2A_P01_U01
Student potrafi zaprojektować produkcję rolniczą w zależności od warunków siedliskowych i uwarunkowań ekonomicznych gospodarstwa.
ROL_2A_U06R2A_U08, R2A_U09C-1T-PR-1M-1S-1

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ROL_2A_P01_K01
Student potrafi współdziałać i pracować w grupie, podejmować decyzje, a także ma śwoadomość odpowiedzialności za produkcję żywności.
ROL_2A_K04, ROL_2A_K01R2A_K01, R2A_K06, R2A_K07C-1T-PR-1M-1S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ROL_2A_P01_W01
Student nabywa wiedzy z zakresu praktycznego wykorzystania wiedzy zdobytej na Uczelni.
2,0Ni ma wiedzy na temat powiązania terorii z praktyką.
3,0Ma ogólną wiedzę na temat powiązania terorii z praktyką.
3,5Ma wiedzę na temat techniki wykonywania ważniejszych prac w gospodarstwie rolnym.
4,0Ma wiedzę na temat techniki wykonywania i planowania ważniejszych prac w gospodarstwie rolnym.
4,5Ma wiedzę na temat doboru technologii prac do potrzeb w gospodarstwie rolnym.
5,0Ma wiedzę na temat modyfikacji technologii produkcji w gospodarstwie rolnym.

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ROL_2A_P01_U01
Student potrafi zaprojektować produkcję rolniczą w zależności od warunków siedliskowych i uwarunkowań ekonomicznych gospodarstwa.
2,0Studen nie potrafi zaplanować produkcji rolniczej.
3,0Studen potrafi zaplanować produkcji rolniczej.
3,5Studen potrafi zaplanować i zorganizować produkcję rolniczą.
4,0Studen potrafi zaplanować i zorganizować produkcję rolniczą dla przyjętych założeń.
4,5Studen potrafi zaplanować i zorganizować produkcję rolniczą uwzględniając granice ryzyka.
5,0Studen potrafi zaplanować i zorganizować produkcję rolniczą uwzględniając granice ryzyka i możliwości ich niwelacji.

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ROL_2A_P01_K01
Student potrafi współdziałać i pracować w grupie, podejmować decyzje, a także ma śwoadomość odpowiedzialności za produkcję żywności.
2,0Student nie potrafi współdziałać i pracować w grupie oraz podejmować decyzji.
3,0Student potrafi współdziałać i pracować w grupie oraz podejmować decyzje.
3,5Student potrafi współdziałać i pracować w grupie oraz podejmować decyzje w zakresie produkcji zdrowej żywności.
4,0Student potrafi współdziałać i pracować w grupie oraz podejmować decyzje w zakresie modyfikacji produkcji zdrowej żywności.
4,5Student potrafi współdziałać i pracować w grupie oraz podejmować decyzje w zakresie modyfikacji produkcji zdrowej żywności w relacji z dobrostanem zwierząt.
5,0Student potrafi współdziałać i pracować w grupie oraz podejmować decyzje w zakresie zrównoważonego rozwoju obszarów wiejskich.

Literatura podstawowa

  1. Czyż H., Przewodnik metodyczny do praktyk zawodowych - dla studentów III roku., ZUT w Szczecinie, Szczecin, 2012

Treści programowe - praktyki

KODTreść programowaGodziny
T-PR-1Praktyka zawodowa jest integralną częścią praktyki zawodowej i obejmuje następujące działy: - produkcję roślinną, - produkcję zwierzęcą, - mechanizację rolnictwa, - ekonomikę i organizację gospodarstwa. Program praktyki stwarza warunki do waykazania przez studenta różnych form aktywności: - w rozwiązywaniu problemów w zakresie produkcji rolniczej, - w zakresie organizacji pracy, - w stosunkach społeczych panujących w zakładzie odbywania praktyki.4
4

Formy aktywności - praktyki

KODForma aktywnościGodziny
A-PR-1Udział w poznawaniu technologii produkcji roślinnej.70
A-PR-2Udział w poznawaniu technologii prowadzenia produkcji zwierzęcej.20
A-PR-3Udział w poznawaniu mechanizacji produkcji roślinnej i zwierzęcej.15
A-PR-4Poznawanie struktury organizacyjnej i hunkcjonalnej zakładu.15
120
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaROL_2A_P01_W01Student nabywa wiedzy z zakresu praktycznego wykorzystania wiedzy zdobytej na Uczelni.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówROL_2A_W10posiada rozszerzoną, w stosunku do studiów pierwszego stopnia, wiedzę z zakresu produkcji roślinnej
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR2A_W01ma rozszerzoną wiedzę z zakresu biologii, chemii, matematyki, fizyki i nauk pokrewnych dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1Nabycie umiejętności w charakteryzowaniu środowiska w którym przebiegają procesy produkcji roślinnej i zwierzęcej. Praktyczne opanowanie techniki wykonywania ważniejszych prac oraz posługiwania się sprzętem mechanicznym. Ukształtowanie spostrzegawczości i umiejętności analitycznej oceny produkcji.
Treści programoweT-PR-1Praktyka zawodowa jest integralną częścią praktyki zawodowej i obejmuje następujące działy: - produkcję roślinną, - produkcję zwierzęcą, - mechanizację rolnictwa, - ekonomikę i organizację gospodarstwa. Program praktyki stwarza warunki do waykazania przez studenta różnych form aktywności: - w rozwiązywaniu problemów w zakresie produkcji rolniczej, - w zakresie organizacji pracy, - w stosunkach społeczych panujących w zakładzie odbywania praktyki.
Metody nauczaniaM-1Metoda praktyczna / ćwiczenia produkcyjne.
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Egzamin ustny.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Ni ma wiedzy na temat powiązania terorii z praktyką.
3,0Ma ogólną wiedzę na temat powiązania terorii z praktyką.
3,5Ma wiedzę na temat techniki wykonywania ważniejszych prac w gospodarstwie rolnym.
4,0Ma wiedzę na temat techniki wykonywania i planowania ważniejszych prac w gospodarstwie rolnym.
4,5Ma wiedzę na temat doboru technologii prac do potrzeb w gospodarstwie rolnym.
5,0Ma wiedzę na temat modyfikacji technologii produkcji w gospodarstwie rolnym.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaROL_2A_P01_U01Student potrafi zaprojektować produkcję rolniczą w zależności od warunków siedliskowych i uwarunkowań ekonomicznych gospodarstwa.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówROL_2A_U06Posiada pogłębioną umiejętność przygotowania prac pisemnych i wystąpień ustnych, prezentowania uzyskanych wyników oraz formułowania wniosków w ramach prowadzonej pracy dyplomowej z zakresu rolnictwa.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR2A_U08posiada pogłębioną umiejętność przygotowania różnych prac pisemnych w języku polskim i języku obcym, uznawanym za podstawowy dla dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów lub w obszarze leżącym na pograniczu różnych dyscyplin naukowych
R2A_U09posiada pogłębioną umiejętność przygotowania wystąpień ustnych w języku polskim i języku obcym, w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów lub w obszarze leżącym na pograniczu różnych dyscyplin naukowych
Cel przedmiotuC-1Nabycie umiejętności w charakteryzowaniu środowiska w którym przebiegają procesy produkcji roślinnej i zwierzęcej. Praktyczne opanowanie techniki wykonywania ważniejszych prac oraz posługiwania się sprzętem mechanicznym. Ukształtowanie spostrzegawczości i umiejętności analitycznej oceny produkcji.
Treści programoweT-PR-1Praktyka zawodowa jest integralną częścią praktyki zawodowej i obejmuje następujące działy: - produkcję roślinną, - produkcję zwierzęcą, - mechanizację rolnictwa, - ekonomikę i organizację gospodarstwa. Program praktyki stwarza warunki do waykazania przez studenta różnych form aktywności: - w rozwiązywaniu problemów w zakresie produkcji rolniczej, - w zakresie organizacji pracy, - w stosunkach społeczych panujących w zakładzie odbywania praktyki.
Metody nauczaniaM-1Metoda praktyczna / ćwiczenia produkcyjne.
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Egzamin ustny.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Studen nie potrafi zaplanować produkcji rolniczej.
3,0Studen potrafi zaplanować produkcji rolniczej.
3,5Studen potrafi zaplanować i zorganizować produkcję rolniczą.
4,0Studen potrafi zaplanować i zorganizować produkcję rolniczą dla przyjętych założeń.
4,5Studen potrafi zaplanować i zorganizować produkcję rolniczą uwzględniając granice ryzyka.
5,0Studen potrafi zaplanować i zorganizować produkcję rolniczą uwzględniając granice ryzyka i możliwości ich niwelacji.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaROL_2A_P01_K01Student potrafi współdziałać i pracować w grupie, podejmować decyzje, a także ma śwoadomość odpowiedzialności za produkcję żywności.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówROL_2A_K04Ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki społeczne wykonywanej działalności w zakresie szeroko rozumianego rolnictwa z uwzględnieniem jego wpływu na środowisko
ROL_2A_K01Ma świadomość ważności dokształcania i samodoskonalenia w zakresie nowych technologii w rolnictwie oraz rozumie potrzebę uczenia się prze całe życie w celu doskonalenia umiejętności uzyskanych w trakcie studiów, potrafi inspirować i organizować proces uczenia się innych osób
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR2A_K01rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie, potrafi inspirować i organizować proces uczenia się innych osób
R2A_K06posiada znajomość działań zmierzających do ograniczenia ryzyka i przewidywania skutków działalności w zakresie szeroko rozumianego rolnictwa i środowiska
R2A_K07ma świadomość potrzeby ukierunkowanego dokształcania i samodoskonalenia w zakresie wykonywanego zawodu
Cel przedmiotuC-1Nabycie umiejętności w charakteryzowaniu środowiska w którym przebiegają procesy produkcji roślinnej i zwierzęcej. Praktyczne opanowanie techniki wykonywania ważniejszych prac oraz posługiwania się sprzętem mechanicznym. Ukształtowanie spostrzegawczości i umiejętności analitycznej oceny produkcji.
Treści programoweT-PR-1Praktyka zawodowa jest integralną częścią praktyki zawodowej i obejmuje następujące działy: - produkcję roślinną, - produkcję zwierzęcą, - mechanizację rolnictwa, - ekonomikę i organizację gospodarstwa. Program praktyki stwarza warunki do waykazania przez studenta różnych form aktywności: - w rozwiązywaniu problemów w zakresie produkcji rolniczej, - w zakresie organizacji pracy, - w stosunkach społeczych panujących w zakładzie odbywania praktyki.
Metody nauczaniaM-1Metoda praktyczna / ćwiczenia produkcyjne.
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Egzamin ustny.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie potrafi współdziałać i pracować w grupie oraz podejmować decyzji.
3,0Student potrafi współdziałać i pracować w grupie oraz podejmować decyzje.
3,5Student potrafi współdziałać i pracować w grupie oraz podejmować decyzje w zakresie produkcji zdrowej żywności.
4,0Student potrafi współdziałać i pracować w grupie oraz podejmować decyzje w zakresie modyfikacji produkcji zdrowej żywności.
4,5Student potrafi współdziałać i pracować w grupie oraz podejmować decyzje w zakresie modyfikacji produkcji zdrowej żywności w relacji z dobrostanem zwierząt.
5,0Student potrafi współdziałać i pracować w grupie oraz podejmować decyzje w zakresie zrównoważonego rozwoju obszarów wiejskich.