Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Ogrodnictwo (S3)

Sylabus przedmiotu Aktualne problemy współczesnego warzywnictwa:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Ogrodnictwo
Forma studiów studia stacjonarne Poziom trzeciego stopnia
Stopnień naukowy absolwenta doktor
Obszary studiów
Profil
Moduł
Przedmiot Aktualne problemy współczesnego warzywnictwa
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Ogrodnictwa
Nauczyciel odpowiedzialny Renata Dobromilska <Renata.Dobromilska@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Dorota Jadczak <Dorota.Jadczak@zut.edu.pl>, Ewa Rekowska <Ewa.Rekowska@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 6 Grupa obieralna 1

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
konwersatoriaK6 20 2,01,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawowa znajomość zagadnień z warzywnictwa i zielarstwa.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie doktorantów ze zmianami zachodzącymi w produkcji warzywniczej i zielarskiej.
C-2Wskazanie proekologicznych aspektów uprawy warzyw na polu i pod osłonami.
C-3Dążenie do doskonalenia produkcji warzyw o podwyższonej jakości.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
konwersatoria
T-K-1Proekologiczne metody uprawy warzyw i ziół.5
T-K-2Energooszczędne metody uprawy warzyw pod osłonami.5
T-K-3Uprawa warzyw o podwyższonej jakości.5
T-K-4Produkcja warzyw i ziół dla przetwórstwa.5
20

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
konwersatoria
A-K-1Udział w wykładzie konwersatoryjnym20
A-K-2Konsultacje5
A-K-3Współpraca z doktorantami w zakresie przygotowania tekstów źródłowych do przeprowadzenia dyskusji naukowej.5
A-K-4Przygotowanie doktorantów do zajęć.15
A-K-5Przygotowanie do zaliczenia przedmiotu.15
60

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Metody podające - wykład konwersatoryjny.
M-2Metody aktywizujące - dyskusja dydaktyczna.
M-3Metody eksponujące - prezentacja multimedialna, zdjęcia, filmy.

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Aktywność w dyskusji.
S-2Ocena formująca: Przygotowanie referatu.
S-3Ocena podsumowująca: Zaliczenie ustne.

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla dyscyplinyOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_3A_C05-1_W01
Ma wiedzę z zakresu osiągnięć naukowych oraz stosowania nowoczesnych metod i technologii w produkcji warzyw.
OG_3A_W03, OG_3A_W07C-1, C-3, C-2T-K-3, T-K-2, T-K-1, T-K-4M-2, M-3, M-1S-1, S-3, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla dyscyplinyOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_3A_C05-1_U01
Krytycznie ocenia i rozwiązuje aktualnie problemy w produkcji warzyw i ziół na polu i pod osłonami.
OG_3A_U04, OG_3A_U09C-3, C-1, C-2T-K-1, T-K-2, T-K-3M-3, M-2S-2, S-1

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla dyscyplinyOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_3A_C05-1_K01
Świadomy problemów i wyzwań stojących przed producentami warzyw i ziół.
OG_3A_K01C-3, C-1, C-2T-K-1, T-K-2, T-K-4, T-K-3M-2, M-1, M-3S-1, S-2, S-3

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
OG_3A_C05-1_W01
Ma wiedzę z zakresu osiągnięć naukowych oraz stosowania nowoczesnych metod i technologii w produkcji warzyw.
2,0
3,0Wykazuje się znajomością wyników badań z zakresu nowoczesnych metod produkcji warzyw i ziół.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
OG_3A_C05-1_U01
Krytycznie ocenia i rozwiązuje aktualnie problemy w produkcji warzyw i ziół na polu i pod osłonami.
2,0
3,0Potrafi wykorzystać w praktyce niektóre osiągnięcia naukowe i nowoczesne technologie w celu rozwiązywania problemów związanych z produkcją proekologiczną i jakością warzyw i ziół na świeży rynek i do przetwórstwa.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
OG_3A_C05-1_K01
Świadomy problemów i wyzwań stojących przed producentami warzyw i ziół.
2,0
3,0Świadomy problemów związanych z proekologicznym aspektem uprawy warzyw i ziół oraz ich wartością biologiczną.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Knaflewski M. (red), Uprawa warzyw w pomieszczeniach, PWRiL, Poznań, 2010
  2. Wysocka-Owczarek M., Uprawa pomidorów w szklarniach i tunelach foliowych., Hortpress Sp. z o.o., Warszawa, 2010
  3. Hasło Ogrodnicze, Plantpress Sp. z o.o., Kraków, 2012, Miesięcznik - aktualne egzemplarze.
  4. Warzywa, Plantpress Sp. z o.o., Kraków, 2012, Miesięcznik - aktualne egzemplarze.

Literatura dodatkowa

  1. Nauka i praktyka ogrodnicza dla zdrowia i środowiska., Uniwersyteyt Przyrodniczy w Lublinie., Lublin, 2011, Materiały konferencji naukowej.
  2. Wyniki badań z zakresu rolnictwa ekologicznego., Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Warszawa, Falenty, 2011
  3. Plant - the sourse of research material., Polska Akademia Nauk, Lubelskie Tow. Wspierania Nauk Farmaceutycznych, Lublin, 2012, 2nd International Conference and Workshop.

Treści programowe - konwersatoria

KODTreść programowaGodziny
T-K-1Proekologiczne metody uprawy warzyw i ziół.5
T-K-2Energooszczędne metody uprawy warzyw pod osłonami.5
T-K-3Uprawa warzyw o podwyższonej jakości.5
T-K-4Produkcja warzyw i ziół dla przetwórstwa.5
20

Formy aktywności - konwersatoria

KODForma aktywnościGodziny
A-K-1Udział w wykładzie konwersatoryjnym20
A-K-2Konsultacje5
A-K-3Współpraca z doktorantami w zakresie przygotowania tekstów źródłowych do przeprowadzenia dyskusji naukowej.5
A-K-4Przygotowanie doktorantów do zajęć.15
A-K-5Przygotowanie do zaliczenia przedmiotu.15
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_3A_C05-1_W01Ma wiedzę z zakresu osiągnięć naukowych oraz stosowania nowoczesnych metod i technologii w produkcji warzyw.
Odniesienie do efektów kształcenia dla dyscyplinyOG_3A_W03Wykazuje oryginalne i twórcze podejście do rozwiązywania problemów ochrony środowiska, produkcji roślinnej, ogrodniczej i inżynierii środowiska i wdrażania osiągnięć badań naukowych.
OG_3A_W07Ma pogłębioną wiedzę z zakresu stosowania nowoczesnych technologii i technik w praktyce rolniczej, ogrodniczej i ochronie środowiska.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie doktorantów ze zmianami zachodzącymi w produkcji warzywniczej i zielarskiej.
C-3Dążenie do doskonalenia produkcji warzyw o podwyższonej jakości.
C-2Wskazanie proekologicznych aspektów uprawy warzyw na polu i pod osłonami.
Treści programoweT-K-3Uprawa warzyw o podwyższonej jakości.
T-K-2Energooszczędne metody uprawy warzyw pod osłonami.
T-K-1Proekologiczne metody uprawy warzyw i ziół.
T-K-4Produkcja warzyw i ziół dla przetwórstwa.
Metody nauczaniaM-2Metody aktywizujące - dyskusja dydaktyczna.
M-3Metody eksponujące - prezentacja multimedialna, zdjęcia, filmy.
M-1Metody podające - wykład konwersatoryjny.
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Aktywność w dyskusji.
S-3Ocena podsumowująca: Zaliczenie ustne.
S-2Ocena formująca: Przygotowanie referatu.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Wykazuje się znajomością wyników badań z zakresu nowoczesnych metod produkcji warzyw i ziół.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_3A_C05-1_U01Krytycznie ocenia i rozwiązuje aktualnie problemy w produkcji warzyw i ziół na polu i pod osłonami.
Odniesienie do efektów kształcenia dla dyscyplinyOG_3A_U04Samodzielnie dokonuje krytycznej i oryginalnej analizy problemów z zakresu produkcji rolniczej i ogrodniczej oraz kształtowania i ochrony środowiska, uwzględniając aspekty ekonomiczne, ekologiczne i społeczne.
OG_3A_U09Analizuje najnowszą literaturę przedmiotu, krajową i światową oraz wykorzystuje ją do prowadzenia badań i interpretacji wyników.
Cel przedmiotuC-3Dążenie do doskonalenia produkcji warzyw o podwyższonej jakości.
C-1Zapoznanie doktorantów ze zmianami zachodzącymi w produkcji warzywniczej i zielarskiej.
C-2Wskazanie proekologicznych aspektów uprawy warzyw na polu i pod osłonami.
Treści programoweT-K-1Proekologiczne metody uprawy warzyw i ziół.
T-K-2Energooszczędne metody uprawy warzyw pod osłonami.
T-K-3Uprawa warzyw o podwyższonej jakości.
Metody nauczaniaM-3Metody eksponujące - prezentacja multimedialna, zdjęcia, filmy.
M-2Metody aktywizujące - dyskusja dydaktyczna.
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: Przygotowanie referatu.
S-1Ocena formująca: Aktywność w dyskusji.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Potrafi wykorzystać w praktyce niektóre osiągnięcia naukowe i nowoczesne technologie w celu rozwiązywania problemów związanych z produkcją proekologiczną i jakością warzyw i ziół na świeży rynek i do przetwórstwa.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_3A_C05-1_K01Świadomy problemów i wyzwań stojących przed producentami warzyw i ziół.
Odniesienie do efektów kształcenia dla dyscyplinyOG_3A_K01Ma świadomość ważności dokształcania się i samodoskonalenia, a także potrafi inspirować i organizować proces uczenia się innych osób.
Cel przedmiotuC-3Dążenie do doskonalenia produkcji warzyw o podwyższonej jakości.
C-1Zapoznanie doktorantów ze zmianami zachodzącymi w produkcji warzywniczej i zielarskiej.
C-2Wskazanie proekologicznych aspektów uprawy warzyw na polu i pod osłonami.
Treści programoweT-K-1Proekologiczne metody uprawy warzyw i ziół.
T-K-2Energooszczędne metody uprawy warzyw pod osłonami.
T-K-4Produkcja warzyw i ziół dla przetwórstwa.
T-K-3Uprawa warzyw o podwyższonej jakości.
Metody nauczaniaM-2Metody aktywizujące - dyskusja dydaktyczna.
M-1Metody podające - wykład konwersatoryjny.
M-3Metody eksponujące - prezentacja multimedialna, zdjęcia, filmy.
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Aktywność w dyskusji.
S-2Ocena formująca: Przygotowanie referatu.
S-3Ocena podsumowująca: Zaliczenie ustne.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Świadomy problemów związanych z proekologicznym aspektem uprawy warzyw i ziół oraz ich wartością biologiczną.
3,5
4,0
4,5
5,0